Korps: Friesland, plaats: Friesland 4-05-2002
Politieberichten 3/5 (18.00 uur) en 4/5 (10.00 uur)

Morra: uitslaande brand
Vrijdagavond omstreeks 22.00 uur zagen getuigen dat er een uitslaande brand was in een woning aan de Skyligerwei. Het betrof een 2 onder 1 kap woning. Nadat een ruit sneuvelde werd geluid vanuit de woning gehoord. Het was bekend dat er iemand alleen woonde. De woning stond al vol rook. Een van de omstanders, een 41-jarige man uit Morra, is vervolgens de woning ingegaan en heeft op de tast de bewoner gevonden. Hij heeft hem mee naar buiten getrokken en met behulp van anderen de tuin ingesleept. De bewoner, een 47-jarige man, had ademhalingsproblemen en brandwonden Hij is met de ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Dokkum.
De brand werd geblust door eenheden van de brandweer uit Anjum, Dokkum en Ternaard. Omstreeks 23.15 uur had de brandweer alles weer onder controle en kon worden afgebouwd. De woning brandde geheel uit. De andere woning van het perceel werd bewoond door een ouder echtpaar, waarvan de man lichte brandwonden opliep. Zij konden niet naar hun woning terug. Er was flinke brand- en waterschade. De brand is in de keuken ontstaan. De oorzaak is mogelijk een oververhitte frituurpan.

Bolsward: inbraak bedrijf
Vrijdagochtend omstreeks 06.00 uur is ingebroken in een bedrijf aan de Koopman Heeresweg. De dader(s) kwamen binnen door een toegangsdeur te forceren. Diverse kasten werden geforceerd en doorzocht. Het bedrijf doet nog aangifte. Er is dan ook nog niet bekend of er iets gestolen is.

Damwoude: aanrijding en alcohol
Donderdagavond omstreeks 19.30 uur kwam op de Hoofdweg een bromfietser in aanrijding met een 32-jarige fietser uit Damwoude. De bromfietser, een 31-jarige man uit Veenwouden, kwam daarbij ten val. Hij bleek onder invloed van alcohol te zijn. Hij is aangehouden en blies aan het bureau 790 ug/l. Hij kreeg een rijverbod van 9 uur en een proces-verbaal. De fietser kwam er af met ontvelde handen en schade aan de fiets en kleding.

Heerenveen: rijbewijs ingevorderd na wheelys
Vrijdagmiddag omstreeks 17.20 uur is het rijbewijs van een 29-jarige motorrijder uit Joure ingevorderd. In de bebouwde kom van Heerenveen maakte hij eerst vier wheeleys. Op de rijksweg A32 haalde hij een busje rechts in via de vluchtstrook. Op de A7 richting Joure werd een snelheid geklokt van 177 km/h. Tegen de coureur wordt proces-verbaal opgemaakt voor gevaarlijk verkeersgedrag, rijden over de vluchtstrook, rechts inhalen en te hard rijden (57 km/h te hard).

Leeuwarden: poging inbraak woning.
Zaterdagochtend omstreeks 00.50 uur zag een getuige dat iemand probeerde in te breken in een woning aan de Rixtwei. Toen de politie ter plaatse kwam werd aanvankelijk geen inbreker gezien en werden bij de woning geen braaksporen aangetroffen. Bij een onderzoek in de directe omgeving van de woning werd achter struiken een man aangetroffen. Bij de ontdekking vluchtte hij weg. Na een korte achtervolging kon deze man, een 22-jarige Leeuwarder, worden aangehouden. Aan het bureau bleek deze man nog gezocht te worden voor een eerdere veroordeling. Hij is ingesloten in het bureau.

Leeuwarden: beroving
De aangever, 19 jaar uit Dronrijp, was vrijdagavond met drie vrienden aan het stappen en kwam omstreeks 22:30 uur bij de Doelesteeg aan. Hier werden de jongens belaagd door een groep donker gekleurde jongeren, naar schatting een man of 15. De vier kameraden werden geslagen en geschopt zonder duidelijke aanleiding. Door hulp van passanten wisten de jongens weg te komen. Hierna zijn ze nog wezen stappen.
Omstreeks 01:15 uur verlieten ze een kroeg aan het Ruyterskwartier. Op straat zagen ze een viertal donker gekleurde jongens staan en zij herkenden deze jongens als degenen die hen eerder die avond hadden geslagen en geschopt. Ze probeerden zo onopvallend mogelijk weg te komen, maar onderweg richting het Oldehoofsterkerkhof bemerkten ze dat ze gevolgd werden door het viertal. Op het Oldehoofsterkerkhof werden de jongens ingehaald door het viertal. Er vielen wederom klappen en een van de jongens kreeg meerdere malen een kopstoot. De jongens moesten geld en hun gsm afgeven. Ook werd er gevraagd naar pinpassen. De vier vrienden waren dit eerst niet van plan. Hierop werd er een mes gepakt en dit werd voor het gezicht van een van de jongens gehouden. Hierna hebben de jongens een klein geldbedrag afgegeven. Toen een politie-auto langszij reed, gingen de daders er vandoor. De jongens wisten hierna de politie te alarmeren, die snel ter plaatse was. Met de net aangeschafte mountainbikes, konden drie van de vier verdachten worden aangehouden in de Bagijnesteeg. De vierde was niet te vinden. De aangehouden verdachten, twee jongens van 16 en 17 jaar uit Leeuwarden en een 18-jarige inwoner van Amsterdam, zijn voor nader onderzoek ingesloten.

Sneek: inbreker op heterdaad
Zaterdagochtend omstreeks 01.35 uur zag een getuige dat er werd ingebroken in een woning aan de Jan van Nassaustraat. Ter plaatse zag de politie dat de onderruit van de woning ingeslagen was, tevens hoorden wij iemand van de trap afkomen. Het bleek dat de inbreker met een TV naar buiten kwam. Deze verdachte, een 20-jarige Sneker, werd aangehouden. In de binnenzak van zijn jas werd de afstandsbediening van de tv aangetroffen. De verdachte is voor nader onderzoek ingesloten.

Suwald: aanrijding met letsel
Zaterdagochtend rond 02.00 uur reed een 23-jarige man uit Sumar met zijn auto over de Noorderend. In een bocht naar links reed hij rechtdoor en botste tegen een boom. Hij kwam in de bermvan de sloot tot stilstand. De bestuurder en de passagier, een 17-jarige meisje uit Noardburgum, zijn voor onderzoek naar het ziekenhuis MCL-zuid gebracht. Het letsel viel mee. Ze konden na behandeling weer naar huis.
De bestuurder heeft een blaastest afgelegd. Hij had niet gedronken.

Gorredijk: problemen op de kermis
Vrijdagavond heeft een grote groep jeugd voor problemen gezorgd op de kermis. Ze zouden zich misdragen tegen kleurlingen, zich gewelddadig en vervelend gedragen naar bezoekers en exploitanten van de kermis en veel alcohol gebruiken. Aan een vordering van de politie om het terrein te verlaten werd redelijk gehoor gegeven. Eén bezoeker werd bekeurd. Een andere jongeman, een 21-jarige man uit Gorredijk bemoeide zich hiermee en probeerde de persoon die bekeurd werd weg te trekken. Toen dat niet lukte sloeg hij dreigende taal uit en werd agressief naar politiemensen. Hierop werd hij aangehouden, maar hij bleef zich met veel geweld verzetten.
Tijdens de aanhouding wilde een grote groep jongeren zich ermee bemoeien. Hierop is een politiehond ingezet om escalatie te voorkomen. Hierbij viel nog een klap met een wapenstok. De verdachte werd overgebracht naar het bureau in Drachten.

Alcohol in het verkeer

Leeuwarden; rijden onder invloed
Zaterdag omstreeks 05.33 uur werd een 25-jarige man uit Leeuewarden gecontroleerd op de Esdoornstraat. Hij bleek zijn personenauto te besturen onder invloed van alcohol. Aan het bureau blies hij 285 ug/l, hij kreeg een rijverbod van een uur.

Burgum: rijbewijs ingevorderd
Vrijdagavond omstreeks 21.45 uur werd een personenauto gecontroleerd op de Markt. De bestuurder, een 27-jarige man uit Burgum, had gedronken. Aan het bureau blies hij 625 ug/l. Hij kreeg een rijverbod van 7 uur en zijn rijbewijs werd ingevorderd.

Aldtsjerk: bestuurster onder invloed
Vrijdagavond omstreeks 23.10 uur werd een 49-jarige vrouw uit Dantumadeel betrapt op het rijden onder invloed. Ze reed met een auto over de Van Sminiaweg. Aan het bureau blies ze 345 ug/l. Ze kreeg een rijverbod van 2 uur.

Heeg: rijden onder invloed
Zaterdagochtend omstreeks 01.00 uur werd een 43-jarige man uit Oudega gecontroleerd op de Lytshuzen. Hij bestuurde zijn personenauto onder invloed. Aan het bureau blies hij 485 ug/l. Hij kreeg een rijverbod van 5 uur.

Gerkesklooster: rijden onder invloed
Zaterdag omstreeks 01.15 uur werd een 28-jarige inwoner van Noordenveld betrapt op het rijden onder invloed. Hij bestuurde zijn bestelauto met een alcoholgehalte van 510 ug/l. Hij kreeg een proces-verbaal en een rijverbod.

Hallum: alcomobilist
Zaterdagochtend omstreeks 01.25 uur bestuurde een 22-jarige inwoner van Holwerd zijn personenauto op de Mounebuorren. Hij had gedronken. Aan het bureau blies hij 385 ug/l. Hij kreeg een proces-verbaal en een rijverbod .

Noardburgum: rijden met drank
Zaterdagochtend omstreeks 02.50 uur reed een 29-jarige man uit Tytsjerksteradiel met zijn auto over de Zevenhuisterweg. Hij had gedronken. Aan het bureau blies hij 275 ug/l. hij kreeg een rijverbod van 1,5 uur.

Haule: alcomobilist
Zaterdag omstreeks 02.40 uur werd op de Tonckensweg een 21-jarige bestuurder uit Tytsjerksteradiel gecontroleerd. Hij had gedronken. Aan het bureau blies hij 300 ug/l. Hij kreeg een rijverbod van 1 uur.

Leeuwarden: rijbewijs ingevorderd
Zaterdagochtend omstreeks 04.50 uur reed een 37-jarige inwoner van Drachten met zijn personenauto over de Drachtsterweg in Leeuwarden. Bij controle bleek hij onder invloed van alcohol. Aan het bureau blies hij 945 ug/l. Hij kreeg een rijverbod van 12 uur en zijn rijbewijs werd ingevorderd. Aan het bureau werd de verdachte onwel. Hij is met een ambulance naar het MCL-Zuid overgebracht.

Bureau Communicatie: 058 880 8272