GROENLINKS TWEEDE KAMERFRACTIE

Rosenmöller wil 5 mei als jaarlijkse nationale feestdag

5 mei als nationale feestdag
Jorritsma moet initiatief nemen tot Rekenkameronderzoek

Door een technische storing is het laatste deel van het interview van Paul Rosenmöller in het radioprogramma Spijkers met Koppen weggevallen.

Rosenmöller refereerde in dat gedeelte aan de uitkomst van een onderzoek waaruit bleek dat een zeer groot deel van de Nederlandse bevolking (80%) zegt waarde te hechten aan de herdenking van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog op 4 mei en de viering van bevrijdingsdag op 5 mei.
Het is de aanleiding om een pleidooi te houden voor het vastleggen van 5 mei als jaarlijkse Nationale feestdag. Nu is dat eenmaal in de 5 jaar het geval. Het nieuwe kabinet zou in zijn ogen zo'n besluit snel moeten nemen.
Nu een steeds kleiner deel van de bevolking zelf uit ervaring over die periode kan spreken is het van groot belang zowel jaarlijks de slachtoffers op 4 mei te herdenken als op 5 mei de bevrijding te vieren. Voor diverse werknemers is de 5e mei al een vrije dag. Het nieuwe kabinet zou er goed aan doen het belang van deze dag nog nadrukkelijker te onderstrepen door het als een jaarlijkse Nationale feestdag vast te leggen.

Bovendien deed Rosenmöller een nadrukkelijke oproep aan minister Jorritsma om zelf een initiatief te nemen tot een onafhankelijk onderzoek naar de berichten van vandaag over mogelijke belangenverstrengeling. De Rekenkamer is bij uitstek geschikt om dat onderzoek uit te voeren, opdat zo snel mogelijk duidelijkheid ontstaat over deze kwestie.


04 mei 02 17:04