Korps: Flevoland, plaats: Gehele regio 4-05-2002 Dagelijkse persberichten
Stafdienst Communicatie, B. Timmer, 06-51401952

Dodelijk verkeersongeluk
LELYSTAD - Vanmorgen vroeg is een 20-jarige bestuurder van een bestelbus uit Amsterdam overleden na een verkeersongeluk. Hij reed in zijn bestelbus op de A6 richting Lelystad - Amsterdam, toen hij door nog onbekende reden in de berm kwam. Bij de correctie verloor hij de macht over het stuur. De bestelbus draaide om zijn as, sloeg over de vangrail en kwam op zijn dak op de tegenovergestelde rijbaan terecht. De bestuurder overleed ter plaatse. Zijn passagier, een 19-jarige Amsterdammer, is met onbekend letsel per GGD-ambulance vervoerd naar het Zuiderzeeziekenhuis. Door het ongeluk is het verkeer op de A6 richting Emmeloord anderhalf uur gestremd geweest.

Aanrijdingen met letsel
LELYSTAD - Een 18-jarige automobiliste uit Delfzijl is vrijdagmiddag licht gewond geraakt na een uitwijkmanoeuvre op de A6. De vrouw reed van Lelystad naar Emmeloord op de A6 toen ze plotseling moest uitwijken voor een remmende auto voor haar. Ze stuurde de middenberm in en sloeg toen over de kop op de rijbaan. Zij is ter plaatse behandeld door GGD-ambulancepersoneel. Het voertuig is afgesleept.

LELYSTAD - Bij een kettingbotsing op de Markermeerdijk zijn vrijdagmiddag vier voertuigen betrokken geraakt. Hierbij raakten een 32-jarige passagiere uit Hoogkarspel en een 34-jarige automobilist uit Enschede licht gewond. Ter hoogte van de Houtribdijk zag een 33-jarige automobilist uit Wijdenes te laat dat de rij auto`s vanuit Enkhuizen richting Lelystad stilstond, waarna hij tegen zijn voorganger, een 39-jarige man uit Noordwijkerhout, reed. Die botste tegen de auto van een 34-jarige man uit Hoogkarspel, die op zijn beurt de Enschedeër raakte. De eerste drie auto`s moesten worden afgesleept.

ALMERE - Afgelopen nacht zijn twee Almeerse inzittenden van een auto gewond geraakt na een botsing tegen de pijler van een fietsbrug langs de Spoordreef. Een 17-jarige jongen zat als passagier in de auto van een 19-jarige Almeerder, toen die door nog onbekende oorzaak de brugpijler raakte. De bestuurder moest door de brandweer uit de auto bevrijd worden en is per GGD-ambulance naar het Onze Lieve Vrouwen Gasthuis in Amsterdam gebracht. De passagier is per GGD-ambulance vervoerd naar het Flevoziekenhuis voor onderzoek. De auto is afgesleept. De politie onderzoekt de plaats van het ongeval.

Steekpartij Middenweg
LELYSTAD - Na een steekpartij voor een uitgaansgelegenheid aan de Middenweg zijn afgelopen nacht twee Lelystedelingen van resp. 16 en 18 jaar gewond geraakt. De politie is op zoek naar een 21-jarige Lelystedeling, die beide jongens zou hebben neergestoken. Een grote groep aanwezige jongeren vertelde dat er twee mensen met een mes waren gestoken door de verdachte. Beide slachtoffers waren zelf richting het Zuiderzeeziekenhuis gelopen, waar de 18-jarige op de intensive care moest worden opgenomen. Getuigen, slachtoffers en verdachten moeten nog worden gehoord over de toedracht.

Aanhouding na messteek
ALMERE - Aan de Zuringstraat is vrijdagmiddag een 14-jarige jongen uit Almere aangehouden nadat hij bij een ruzie een 12-jarig plaatsgenootje had neergestoken met een mes. De GGD heeft het slachtoffer overgebracht naar het Onze Lieve Vrouwen Gasthuis, vanwaar hij na de eerste behandeling is vervoerd naar het AMC. Zijn toestand is stabiel. De 14-jarige is aangehouden en in verzekering gesteld. Zijn ouders zijn in kennis gesteld en het mes is in beslag genomen. De aanleiding van de steekpartij is in onderzoek.

Aanhoudingen na belediging
LELYSTAD - Drie Lelystedelingen van resp. 21, 22 en 26 jaar zijn afgelopen nacht aangehouden voor een horecagelegenheid aan de Snijdershof wegens bedreiging en belediging van werknemers van de gelegenheid en de politie. In eerste instantie werd hiervoor alleen de 21-jarige aangehouden, maar beide andere verdachten keerden korte tijd later terug naar dezelfde plek omdat zij meenden verhaal te moeten halen. Hierop zijn ook zij aangehouden.

LELYSTAD - Vanmorgen vroeg zijn drie Lelystedelingen van resp. 19, 20 en 24 jaar aangehouden in het Zuiderzeeziekenhuis. De drie verdachten zaten met twee andere jongeren in de wachtkamer van spoedeisende hulp en meldden dat zij betrokken waren geraakt bij een vechtpartij in een uitgaansgelegenheid aan de Neringpassage. Zij verkeerden onder invloed en beledigden de behandelend arts, waarop hen gesommeerd werd het ziekenhuis te verlaten. De drie verzetten zich hiertegen, waarop zij zijn aangehouden en overgebracht naar het politiebureau.

Verkeerscontroles
LELYSTAD / ALMERE - Vrijdagmiddag zijn er op diverse wegen in Lelystad en Almere verkeerscontroles gehouden. Daarbij zijn in Lelystad 54 bekeuringen uitgedeeld, onder meer voor snelheidsovertredingen (48 x), het niet dragen van een gordel (4 x) en handheld telefoneren. In Almere zijn 14 automobilisten bekeurd, waarvan 12 voor te snel rijden.

ALMERE - Bij easy-rider controles op vier verschillende locaties in Almere zijn vrijdagmiddag 43 brom- en snorfietsen gecontroleerd. Sommige bromfietsers ontvingen meerdere bekeuringen voor verschillende overtredingen. In totaal zijn er 57 bekeuringen uitgedeeld, met name voor het overschrijden van de constructiesnelheid.

Rijden onder invloed
URK - Op de Pyramideweg is afgelopen nacht een 18-jarige bromfietser uit Genemuiden aangehouden wegens rijden onder invloed. De jongen blies bij de blaastest 350 ug/l (0.8 promille). Hij kreeg een boete van 75 euro en een rijverbod van twee uren.
Een 21-jarige bromfietser uit Urk kreeg eveneens een rijverbod van twee uren, maar zal een hogere boete krijgen, omdat hij al eens eerder is aangehouden wegens rijden onder invloed. Hij blies 385 ug/l (0.9 promille).

Rijbewijs ingevorderd
ZEEWOLDE - Vrijdagmiddag is op de Roerdompweg een 34-jarige automobilist uit Zeewolde aangehouden. Hij haalde een onopvallend politievoertuig in met een snelheid van 140 km / u (134 na correctie) waar hij 80 km / u mocht rijden. Uiteindelijk lukte het de agenten de man te laten stoppen, waarna zijn rijbewijs is ingevorderd. Aan het eind van de middag raakte een 36-jarige automobilist op dezelfde weg zijn rijbewijs kwijt nadat hij was aangehouden voor 138 km / u (na correctie 133 km / u).
Op de Vogelweg is dezelfde middag een 47-jarige automobilist uit Drachten aangehouden, die 150 km / u reed op de 80-kilometerweg. Hij werd geklokt door de videowagen en moest eveneens zijn rijbewijs inleveren.
Vrijdagavond is het rijbewijs van de vierde automobilist, een 34-jarige man uit Zeewolde, ingenomen. Hij reed op de Spiekweg en werd door de video-auto geklokt op 140 km / u (134 na correctie).