Gemeente Heusden


31.991,51 gereserveerd voor particuliere aanvragen duurzame energievoorzieningen
Inwoners gemeente Heusden weten de weg naar Vlagheidefonds te vinden

Het college van burgemeester en wethouders heeft onlangs besloten om 31.991,51 beschikbaar te stellen als aanvulling van het Vlagheidefonds voor duurzame energie. Dat inwoners van de gemeente Heusden de weg naar het Vlagheidefonds goed weten te vinden, blijkt uit het feit dat het Vlagheidebudget voor particulieren eind 2001 zo goed als op was. Het college hoopt via deze maatregel de continuïteit van het fonds te waarborgen en particulieren die willen overgaan tot het plaatsen van energiezuinige toepassingen te blijven stimuleren. Het voordeel van duurzame energietoepassingen in woonhuizen is dat ze energie opwekken zonder gebruik te maken van fossiele brandstoffen, zoals aardgas, olie en steenkool. Daardoor komen er minder schadelijke stoffen, bijvoorbeeld het broeikasgas CO2, in de atmosfeer. Daarnaast is het een voordeel dat duurzame energiebronnen niet uitgeput raken. Een bijdrage uit onder meer het Vlagheidefonds maakt de overstap naar een dergelijke voorziening voor inwoners en non-profit instellingen steeds aantrekkelijker.

Eén van de inwoners uit onze gemeente die reeds een bijdrage uit het Vlagheidefonds heeft ontvangen is mevrouw Van der Lee uit Haarsteeg. "Wij hebben uit het fonds een bijdrage ontvangen voor een zonneboiler en 3 zonnepanelen. De aanschafprijs van deze voorzieningen is best aanzienlijk maar als je daarvan de diverse subsidies aftrekt zoals de Energie Premie Regeling, het Vlagheidefonds en het Energie Prestatie Advies, is de aanschaf toch zeer aantrekkelijk. Vooral als deze duurzame energietoepassingen over zo'n jaar of 10 hun rendement gaan bewijzen. De zonneboiler hebben we laten installeren en de zonnepanelen hebben we zelf aangelegd. Dat viel niet tegen. Inmiddels hebben we de zonneboiler al weer een tijdje en hij werkt prima. Ik kan het iedereen aanraden!"

Geen verschil
Ook de heer Van de Mijden uit Vlijmen heeft 4 zonnepanelen aangeschaft met een bijdrage uit het Vlagheidefonds. "Bij de gemeente Heusden heb ik een informatiepakket aangevraagd en ik heb alle stappen doorgelopen om een aanvraag in te dienen. Daarna heb ik een bouwpakket voor de panelen opgehaald en ze zelf geïnstalleerd. De zonnepanelen wekken elektriciteit op, maar de 'gewone' elektriciteitsaansluiting via Essent blijft bestaan. Daarop worden ook de zonnepanelen aangesloten. Als de panelen te veel elektriciteit produceren, vloeit de overtollige elektriciteit terug naar Essent. Dit wordt van de elektriciteitsrekening afgetrokken. Als de panelen tijdelijk te weinig elektriciteit opleveren, dan wordt de extra benodigde elektriciteit via het Essent netwerk aangetrokken. Dit gebeurt allemaal volledig automatisch, je merkt er niets van dat de elektriciteit anders wordt opgewekt," aldus Van de Mijden.

Subsidies de moeite waard
Mevrouw Tournier uit Drunen heeft door een erkend adviseur een Energie Prestatie Advies laten uitbrengen waarin de gehele woning wordt doorgelicht. In overleg met de klant bepaalt de adviseur welke energiebesparende maatregelen of welke duurzame energietoepassingen interessant zijn om uit te voeren. In het rapport staan duidelijk per toepassing de investeringskosten, het subsidiebedrag, de te realiseren energiebesparing en de terugverdientijd opgenomen. "Onze combiketel was aan vervanging toe en op basis van het rapport hebben we besloten een zonneboiler en daarnaast een aparte cv ketel aan te schaffen. De zonneboiler zorgt voor het warme water en als dat door het zonlicht niet genoeg verwarmd kan worden, dan zorgt de cv ketel voor de verdere verwarming. Al de subsidies bij elkaar maken het aanschaffen van een duurzame energietoepassing zeer de moeite waard. Ik vind het dan ook een zeer goed initiatief van de gemeente Heusden om extra geld in de Vlagheidepot te storten, zodat nog meer mensen subsidie kunnen aanvragen," vertelt mevrouw Tournier.

Het Vlagheidefonds
Het Vlagheidefonds is eind 2000 opgericht op initiatief van energiebedrijf Essent en een twaalftal gemeenten, te weten Boxtel, Haaren, Maasdriel, Schijndel, 's-Hertogenbosch, Sint-Michielsgestel, Vught, Heusden, Sint-Oedenrode, Veghel, Bernheze en Maasdonk. Inwoners en non-profit instellingen van de deelnemende gemeenten kunnen uit het Vlagheidefonds een subsidie krijgen voor duurzame energietoepassingen. Daarbij valt te denken aan PV-cellen, een zonneboiler(systeem), een warmtepompboiler(systeem), een warmtepomp(systeem) en een voorziening voor energieproductie met behulp van biomassa.

Het indienen van een aanvraag
Een folder met meer informatie over het Vlagheidefonds is te verkrijgen bij de gemeente. Belangrijk om te weten is dat een aanvraag moet worden ingediend voordat de voorzieningen wordt geïnstalleerd. Via een antwoordcoupon in de folder kunnen geïnteresseerden een aanvraagformulier aanvragen. Het volledig ingevulde aanvraagformulier moet naar de gemeente St-Michielsgestel worden verstuurd. Als de aanvraag voldoet aan alle voorwaarden, krijgt de aanvrager een bericht dat een bepaald bedrag wordt gereserveerd. Daarna kan de duurzame voorziening worden geïnstalleerd. Na installatie, kan via het vaststellingsformulier worden verzocht om uitbetaling van de reeds gereserveerde financiële bijdrage.

Vanaf 6 mei a.s. zal in de hal van het gemeentehuis in Vlijmen, tijdens de openingsuren, een digitale presentatie over het Vlagheidefonds te zien zijn.