Skatebond Nederland

Arjan Smit heeft zaterdag alle drie afstanden gewonnen van het Nederlands baankampioenschap voor senioren in Heerde: de 500, 1500 en 10.000 meter. Smit reed 'bekeken' en attent: hij controleerde alle eventuele vluchtpogingen, bleef voorin, maar spendeerde niet onnodig krachten en maakte het af in de eindsprints. De Nijevener is in vorm; hij won ook al de eerste twee wegwedstrijden in Heerde en Emmeloord. Tweede op de 1500 en 10.000 meter werd Roel van Hest uit Apeldoorn. Op de 500 maakte Van Hest in de voorronde een inschattingsfout, waardoor hij veel te ruim de laatste bocht uit kwam en zich niet plaatste voor de finale. Het was Jan-Ronald Wigarda uit Cornjum die de tweede plek pakte op de 500 en de derde op de 1500 meter. De overige bronzen medailles waren voor Ingmar Berga uit Hoogeveen (500 m) en Gerjan Last uit Zwolle (10 km).

Bij de vrouwen won Tijn Ponjee uit Utrecht twee afstanden: de 500 m (voor Elma de Vries uit Haule en Anka Greving uit Zeyen) en de 1500 m (voor Greving en De Vries). Het goud op de 5 km was voor Elma de Vries. Ook hier weer dezelfde namen in de top drie: tweede werd Ponjee, derde Greving.

In de categorie C-rijders/veteranen was Peter ter Stege uit Ede de sterkte op alle afstanden (500, 1500 en 5000 m). Egbert Post, voormalig kernploegschaatser en skeelertopper uit Groningen, finishte twee keer als tweede (1500 en 5 km), maar werd op de 500 gediskwalificeerd omdat hij met beide skeelers over de witte lijn aan de binnenkant van de baan kwam, doordat hij probeerde binnendoor te passeren. Het was hier Carlo van der Zwan uit Heerde die het zilver pakte, voor Endie van Laar uit Otterlo. Op de 1500 m was het brons voor Nico van Bergeijk uit Lelystad, op de 5 km voor Tonnie van Tongeren uit Oldebroek.

Uitslagen: http://www.skatebond.nl/speed

www.skatebond.nl