---

Ministerie van Defensie



---

Nederland herdenkt gevallenen

04-05-2002

Op de Dam in Amsterdam vond vandaag (4 mei) de Nationale Dodenherdenking plaats. Om acht uur precies werden de doden herdacht die tijdens en na de Tweede Wereldoorlog zijn gevallen. H.M. de Koningin en Z.K.H. de Prins van Oranje legden een krans aan de voet van het Nationaal Monument. Namens de Regering legde minister De Grave van Defensie samen met minister-president Kok, minister Borst en de gevolmachtigde minister van Aruba een krans.

De Chef Defensiestaf, de bevelhebbers van marine, luchtmacht en marechaussee en de waarnemend bevelhebber van de landmacht legden namens de krijgsmacht een krans. De plechtigheid op de Dam werd muzikaal omlijst door de Koninklijke Militaire Kapel onder leiding van luitenant-kolonel G. Jansen. Militairen van de krijgsmachtdelen verzorgden in Amsterdam een ere-afzetting. De Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen bij de VN en Minister van Staat, R. Lubbers hield een korte toespraak waarin hij sprak over het leed van de oorlog.

Eerder op de dag vonden dodenherdenkingen plaats in ondermeer Den Helder en Soesterberg waar de marine en de luchtmacht hun gevallenen eerden.