Gemeente Roermond

Roermond, 1 maart 2002

Limburgs Bevrijdingsfestival 2002 in Roermond

Sita dit jaar de grote publiekstrekker

Op zondag 5 mei 2002, de dag van de vrijheid, worden in alle provincies de bekende bevrijdingsfestivals georganiseerd. In Limburg vindt het festival voor de zesde keer plaats op de Markt in Roermond. De bekende zangeres Sita is dit jaar de grote publiekstrekker. Zij zal tijdens haar optreden aandacht vragen voor de organisatie War Child.

War Child
Het nationaal thema dit jaar is "vrijheid luistert nauw"; de relatie tussen vrijheid en verantwoordelijkheid met betrekking tot communicatie. War Child is een organisatie die zich inzet voor het welzijn van kinderen in oorlogsgebieden. Aan het thema "vrijheid luistert nauw" geeft War Child een eigen invulling, ook in de projecten die ze in diverse crisisgebieden hebben opgestart. Zo gebruikt War Child in haar projecten muziek als instrument om kinderen te helpen bij de verwerking van hun oorlogservaringen. Met muziek leren kinderen naar elkaar te luisteren en leren ze hun emoties te uiten, een creatieve manier van communiceren.

Actie Sita tijdens optreden
Sinds haar vertrek bij K-Otic / Starmaker heeft zangeres Sita zo mogelijk nog meer succes dan deze supergroep. Begin dit jaar verscheen haar debuut album "Happy", dat al in de eerste verkoopweek goed was voor platina. Samen met Marco Borsato mocht zij vervolgens het officiële huwelijkslied zingen voor Willem-Alexander en Maxima. Op 5 mei zal zij per helikopter vier provinciale bevrijdingsfestivals bezoeken, waaronder Roermond. Tijdens deze optredens vraagt zij met een speciale actie aandacht voor War Child. Zo wordt het publiek gevraagd om samen met haar een canon te zingen, waardoor grote, op het podium geplaatste, soldaten zullen verdwijnen. Deze soldaten staan symbool voor de spook- en angstbeelden van kinderen in oorlogsgebieden.