Nationaal Comite 4 en 5 mei


P E R S B E R I C H T

Amsterdam, 8 februari 2002

Sita, Brainpower en New Cool Collective op BEVRIJDINGSFESTIVALS 2002

Zondag 5 mei 2002, de dag van de vrijheid, worden in alle provincies in Nederland en in de hoofdstad Amsterdam de bekende bevrijdingsfesti-vals georganiseerd. Om alle dertien festivals van een top-act te verzekeren, heeft het Nationaal Comité 4 en 5 mei ook dit jaar weer drie populaire Nederlandse pop-acts bereid gevonden ieder langs minstens vier festivals te touren. In navolging van onder andere Marco Borsato, Van Dik Hout, Total Touch, Anouk, Skik, Postmen, Kane en Bløf, zijn het dit jaar Sita, Brainpower en New Cool Collective die de optredens verzorgen. De bandleden worden naar verwachting weer met helikopters van de Koninklijke Lucht-macht verplaatst.

Vrijheid luistert nauw
Het thema van 5 mei is in 2002 Vrijheid luistert nauw. Het gaat die dag om de vrijheid die we met elkaar delen. Een van de belangrijkste aspecten van vrijheid is dat je kunt zeggen wat je wilt. Maar wat heb je daaraan als niemand luistert? Bij het delen van de vrijheid is luisteren - je inleven in de ander en daarmee rekening houden - net zo belangrijk als spreken.

Sommige mensen nemen het niet zo nauw met de vrijheid. Ze doen wat zij willen. Ook als dat ten koste van anderen gaat. Luisteren doen ze niet. Luisteren is lastig, want dan moet je je verplaatsen in de ander.
Maar vrijheid is voor iedereen. Het is niet het recht van de sterkste. Iedereen moet kunnen delen in de vrijheid. Mensen die willen delen, luisteren naar elkaar, zodat iedereen zijn deel krijgt. Daarover worden afspraken gemaakt die er heel precies op aankomen. Vrijheid die je deelt, luistert nauw.

Festivalacties
Naast de bands zullen de presentatoren het thema vanaf het podium onder de aandacht brengen van de naar verwachting meer dan 700.000 bezoekers van de bevrijdingsfestivals. De nationale tourartiesten doen dat op een speciale manier.
Brainpower ondersteunt een actie van Amnesty voor persvrijheid in Congo.
Sita vraagt aandacht voor het werk van War Child waardoor kinderen hun oorlogstrauma's kunnen verwerken en weer leren te communiceren met anderen.
New Cool Collective, is de winnaar van de Heineken Crossover Award 2001 en mag daarom de derde tournee op 5 mei verzorgen. Op korte termijn wordt bekend hoe zij het thema in de optredens zullen verwerken.

Tournees
Brainpower start in Almere en speelt daarna in Utrecht, Wageningen, Assen en Leeuwarden.
Sita treedt op in Vlissingen, Rotterdam, Amsterdam en Roermond. New Cool Collective gaat van Groningen, via Zwolle en Haarlem naar 's-Hertogenbosch.

www.4en5mei.nl
Festivalinformatie is vanaf begin maart te raadplegen op de website van het Nationaal Comité 4 en 5 mei: www.4en5mei.nl

De bevrijdingsfestivals worden onder andere mogelijk gemaakt door: het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, het ministerie van Defensie, en worden ondersteund door Radio 538 en The Music Factory.
---