Nationaal Comite 4 en 5 mei


P E R S B E R I C H T
van AMNESTY INTERNATIONAL Amsterdam, 16 april 2002

Bevrijdingsfestival: Brainpower en Amnesty International voeren actie voor persvrijheid in Congo

Op de bevrijdingsfestivals van 5 mei voeren rapper Brainpower, de gevluchte Congolese journalist Roger Diku en Amnesty International actie tegen intimidatie en marteling van journalisten in Congo. Het landelijke thema van deze 5 mei viering is 'Vrijheid luistert nauw'. Amnesty vraagt het festivalpubliek te helpen de vrijheid van meningsuiting voor Congolese journalisten te herstellen. In Congo woedt een burgeroorlog en als gevolg wordt journalisten die kritisch schrijven over de regering of maatschappelijke onderwerpen, de mond gesnoerd. Wekelijks worden journalisten opgepakt, mishandeld en gemarteld. De massale acties met het Nederlandse festivalpubliek wordt gevoerd via de mobiele telefoon en sms.

De actie
In respectievelijk Almere, Utrecht, Wageningen, Assen en Leeuwarden zal Brainpower - die de festivals per helikopter zal bezoeken - in zijn optreden ruimte maken om tot de actie op te roepen. Een podiumbrede foto van een journalist wordt opgehesen. Roger Diku spreekt het publiek toe over de situatie in zijn land en vraagt het publiek, als teken van solidariteit, massaal posters met afbeeldingen van gemartelde Congolese journalisten omhoog te houden. Brainpower leidt de sms- actie vanaf het podium. Hij sluit de actie af met een speciaal rapnummer.

Over de hele dag zullen duizenden sms-jes verstuurd worden waarin men aan president Joseph Kabila van Congo en aan leiders van twee grote rebellengroepen vraagt de persvrijheid te respecteren en zo de democratie een kans te geven.

Persvrijheid in Congo
Journalisten die kritiek uiten op de regering, of schrijven over maatschappelijke en humanitaire onderwerpen zijn het doelwit van onderdrukking. Door zowel de regering als de gewapende oppositie worden zij geïntimideerd, gevangengenomen en soms gemarteld omwille van de 'handhaving van de veiligheid'. Volgens Reporters sans Frontières zijn de afgelopen 5 jaar meer dan 110 journalisten gevangen genomen. Wekelijks komen daar nieuwe bij.

Congo
In Democratische Republiek Congo heerst sinds 1998 een burgeroorlog. Daarbij zijn, naast het regeringsleger en gewapende oppositie, zes andere landen betrokken. De regering wordt gesteund door Angolese, Namibische en Zimbabwaanse troepen. De oppositie wordt gesteund door troepen uit Burundi, Rwanda en Oeganda. Duizenden burgers zijn het slachtoffer geworden. Zij werden gedood of gedwongen te vluchten.

Actie in rest van het land
In Den Bosch, Roermond, Groningen, Rotterdam, Vlissingen, Zwolle, Haarlem en Amsterdam zal Amnesty International op bevrijdingsfestivals ook via sms-actie voeren voor persvrijheid in Congo.

Op landelijke en regionale radio en tv zenders zullen sms-commercials van Amnesty International uitgezonden worden als ondersteuning van deze actie.

---

Noot aan de redactie -