Partij van de Arbeid

PERSBERICHT PVDA/GBA

Amsterdam, 29 april 2002

PVDA-LIJSTTREKKER AD MELKERT BEZOEKT AMSTERDAM

Op 5 mei, de dag waarop Nederland de Nationale Bevrijding viert, brengt Ad Melkert een bezoek aan Amsterdam. In de Tweede Wereldoorlog zijn ook veel homoseksuelen het slachtoffer geworden. Samen met PvdA-kamerleden Peter Rehwinkel en Gerdi Verbeet bezoekt Ad Melkert Gay Amsterdam met als thema Homoseksualiteit vroeger en nu.

Het programma

18.00 - 18.15 uur: Melkert komt per auto aan bij aanleunwoningen voor homoseksuelen (Vinkenstraat 185). Wellicht optreden van Manoeuvre, Amsterdams homokoor. Coming out vroeger en nu: gesprek met bewoners, begeleidster en psychologe Ricky van Og. Ook een aantal jongeren vanuit COC en Expreszo Magazine is aanwezig om over hun coming out op veel jongere leeftijd te vertellen.

18.15 - 18.30 uur: Boottocht. Aan boord kort gesprek over onderwijs: Hoe tolerant is de huidige leerlingenpopulatie voor homoseksuele leerlingen en docenten? Onderwijs: klok vijftien jaar terug? Docenten aan boord (Peter van Maaren en Siep de Haan) en vertegenwoordigers van de stichting Yoesuf - Islam en homoseksualiteit (Nadir Hassan en Jan Moors). Kunst aan boord van Galerie Faubourg.

18.30 - 18.45 uur: Bezoek aan Homomonument en het Bevrijdingsfestival. Melkert wordt geïnterviewd door Dolly Bellefleur en kondigt volgende plaat aan. Aansluitend rondgang over terrein en uitleg over het homomonument (door de nieuwe 'burgemeester van de binnenstad' Anne Lize van der Stoel). Melkert legt rode rozen op het monument.

18.45 - 19.00 uur: Boottocht naar Arabisch homocafé Habibi Ana en aan boord specifiek Arabische optredens (buikdansers). Naast optredens aan boord gesprek met Intomart onderzoeker/projectleider André Koksover over een op te zetten homomuseum in het centrum van Amsterdam: Homomuseum voor de toekomst? Ook aanwezig vertegenwoordigers van het Anna Blamanhuis, het Homodok/Lesbisch Archief (o.a. directeur Jack van der Wel en prof. Rob Tielman o.v.) en de GBA, die het haalbaarheidsonderzoek mede financieren en stimuleren.

19.00 - 19.30 uur: We zetten de Arabische artiesten af bij Habibi Ana (Lange Leidsedwarsstraat 4-6) en gaan door naar eindbestemming van Ad Melkert. Nog een gesprek met het COC Amsterdam (Henk van Pelt) en de VVV over Amsterdam als Gay Capital of Europe. Boottocht naar de eindbestemming: het Bevrijdingsconcert, tegenover Carré op de Amstel, waar tientallen andere bootjes zijn aangemeerd en de mensen inmiddels massaal langs de kant staan.

De PvdA organiseert dit bezoek samen met de stichting Gay Business Amsterdam. De stichting GBA is de organisator van de jaarlijkse Amsterdamse Gay Pride.

Voor meer informatie:

Peter Rehwinkel (PvdA) 06-18 30 58 90 of Siep de Haan (GBA) 06-51 40 25 85