Nationaal Comite 4 en 5 mei


P E R S B E R I C H T
Amsterdam, 16 april 2002

5 mei 2002
NATIONALE VIERING BEVRIJDING

Bevrijdingsdag - Dag van de Vrijheid
Op 5 mei 2002 viert Nederland voor de 57e keer het einde van de Tweede Wereldoorlog voor het Koninkrijk der Nederlanden. Sinds 1990 is 5 mei officieel een jaarlijkse Nationale Feestdag. Op 5 mei vieren we de 'verjaardag van de herwonnen vrijheid'.
De activiteiten ter ere van bevrijdingsdag vinden altijd plaats op de datum 5 mei, ook nu het op een zondag valt. Wel wordt rekening gehouden met kerkdiensten en vinden de buitenactiviteiten in verband met bevrijdingsdag, met name 's middags en 's avonds plaats. Naast feest is 5 mei ook een dag met inhoud. Een dag om te beseffen dat vrijheid en democratie niet vanzelfsprekend zijn. Dat het instandhouden en delen van vrijheid de verantwoordelijkheid is van iedereen, van overheid én burgers. Het is een dag om mensen te motiveren hun steentje bij te dragen aan het beschermen en verstevigen van de vrijheid in Nederland en solidair te zijn met slachtoffers van onvrijheid elders in de wereld. Het is de dag van de vrijheid. Het kunnen samenleven in vrijheid, in een samenleving waar mensen en overheden rekening met elkaar houden, gaat iedereen aan. Iedereen, ongeacht verschillen in religie, politieke overtuiging, sexe, leeftijd, culturele herkomst of welk verschil dan ook. 5 mei is daarom bij uitstek een Nationale Feestdag die mensen bindt in een samenleving die door een grote diversiteit wordt gekenmerkt.

Vrijheid luistert nauw
Het thema voor 4 en 5 mei 2002 is 'Vrijheid luistert nauw'. Het gaat op deze dagen om de vrijheid die we met elkaar delen. Een van de belangrijkste aspecten van vrijheid is dat je kunt zeggen wat je wilt. Maar wat heb je daaraan als niemand luistert? Bij het delen van de vrijheid is luisteren - je inleven in de ander en daarmee rekening houden - net zo belangrijk als spreken.
Hoe zorgen we ervoor dat iedereen kan delen in de vrijheid? Hoe voorkomen we dat het recht van de sterkste geldt? Hoe laten we ook de zwakkeren tot hun recht komen? Dat vraagt om nauwkeurige afspraken. En om verantwoordelijkheid ons aan die afspraken te houden. Vrijheid die we samen delen luistert nauw.
Met name 5 mei, bevrijdingsdag en dag van de vrijheid leent zich ervoor om het thema uit te werken in discussies, activiteiten en culturele manifestaties

Programma

1. Start in Zeeland
Dit jaar vindt de start van de Nationale Viering van de Bevrijding in de provincie Zeeland plaats. In de stad Vlissingen krijgt het thema 'Vrijheid luistert nauw' vorm en inhoud in tal van activiteiten. Hierbij zal de minister-president Kok aanwezig zijn. Op Bevrijdingsdag spreekt prof.dr. Anne van der Meiden, hoogleraar communicatiewetenschappen en dominee om 11.45 uur in de St. Jacobskerk de 5-mei lezing uit, waarin hij de relaties tussen vrijheid en communicatie uitlegt.
Daarna loopt het gezelschap door het centrum van Vlissingen. Minister president Kok opent om 12.30 uur de tentoonstelling 'Vrijheid geef je door' met foto's en teksten van kinderen van de basisschool de Reigersberg uit Rilland en De Dapperschool uit Amsterdam over vrijheid. Op hun wandeling bekijkt het gezelschap ook een aantal Vrijheidsbeelden die door Scoutinggroepen zijn gemaakt en een Eregalerij met portretten van Zeeuwen die zich ieder op een eigen manier inzetten voor de Vrijheid.
Op de Oranjedijk, op de plaats waar de bevrijders bij Vlissingen aan land kwamen, zal de minister-president een korte toespraak houden en het bevrijdingsvuur ontsteken dat door de Commissaris van de Koningin uit Zeeland met Zeeuwse werkpaarden is opgehaald uit Wageningen. Daarna volgt een openluchttheatervoorstelling van de theatermakers Buro Heijs & Koks. Met verschillende Zeeuwse koren en dansers geven zij het thema Vrijheid luistert nauw vorm.
Om 13.30 uur start met het optreden van Sita het bevrijdingsfestival Zeeland in Vlissingen.


2. Bevrijdingsfestivals
In alle 12 provincies en in de hoofdstad Amsterdam worden 's middags en 's avonds bevrijdingsfestivals georganiseerd. De gezamenlijke bevrijdingsfestivals zijn uitgegroeid tot het grootste live muziekevenement van Nederland. De organisatoren verzorgen opnieuw meer dan 150 optredens en verwachten meer dan 700.000 bezoekers. De bevrijdingsfestivals zijn gratis toegankelijk. Hoogtepunten zijn de tournees van Sita, Brainpower en New Cool Collective (winnaar van de Heineken Crossover Award). Deze populaire artiesten bezoeken ieder met een helikopter van de Koninklijke Luchtmacht verschillende festivals. De artiesten betrekken op hun eigen manier het publiek bij het thema Vrijheid luistert nauw. Zo ondersteunt Brainpower een actie van Amnesty International voor persvrijheid in Kongo, Sita vraagt aandacht voor het werk van War Child in Sierra Leone en New Cool Collective vestigt op de festivals de aandacht op het werk van Mensen in Nood, die zich inzetten met concrete projecten voor verzoening tussen de moslims en christenen op de Molukken.

Op alle festivalterreinen lopen 'stemmingmakers' rond in opzienbarende kostuums. Zij verleiden de bezoekers een mening te geven over drie stellingen die te maken hebben met vrijheid en verantwoordelijkheid. Om het uur gaan de acteurs op stap. Men kan met een rood of groen balletje aangeven of men het wel of niet eens is met de stellingen. Op een centrale plaats is te zien hoe de stemming verloopt. Verder wordt het publiek opgeroepen om gebruik te maken van het stemrecht bij de komende Tweede Kamerverkiezingen en kunnen bezoekers boodschappen sturen naar de komende 'VN-kindertop' - de vergadering van de Verenigde Naties over de Rechten van het Kind. .
De bevrijdingsfestivals worden onder andere mogelijk gemaakt door: de Bankgiroloterij, het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, het ministerie van Defensie, de NCDO, het Nationaal Fonds 4 en 5 mei en het VSB Fonds. Ze worden ondersteund door Radio 538 en MTV.


3. Feestelijke afsluiting in Amsterdam
De afsluiting van de Nationale Viering van de Bevrijding vindt tussen 21.00 en 22.00 uur plaats in de openlucht op en rond de Amstel voor het Koninklijk Theater Carré.
De Fanfare Eensgezindheid Maasbracht-Beek onder leiding van dirigent Fried Dobbelstein
verzorgt een feestelijk concert. Dit orkest was zowel in 2001 als in 1997 de winnaar van het beroemde Wereld Muziek Concours van Kerkrade. Traditiegetrouw wordt het concert afgesloten met het zingen van het legendarische lied 'We'll meet again' tijdens het wegvaren van een boot met H.M. de Koningin. Het concert is gratis toegankelijk.

5 mei op televisie
Ook dit jaar besteedt de NOS weer veel aandacht aan de vrijheid. Naast verschillende nieuwsitems over de dag, met speciale aandacht voor de activiteiten in de ochtend in Zeeland, zijn er ook een aantal rechtstreekse uitzendingen:
Ø 16.05-17.00 uur: de kranslegging bij hotel De Wereld en het defilé van veteranen in Wageningen;
Ø 20.30-21.00 uur: Maartje van Weegen presenteert een live programma vanuit Amsterdam met een overzicht van wat er die dag in heel het land is gebeurd en zij praat met prof. dr. Anne van der Meiden over het onderwerp van dit jaar: vrijheid en communicatie Ø 21.00-22.10 uur: rechtstreeks verslag uit Amsterdam van het feestelijk concert ter afsluiting van de Nationale Viering van de Bevrijding.

5 mei op radio
Radio 2 zal dit jaar voor het eerst gedurende de gehele dag aandacht besteden aan het onderwerp bevrijding/vrijheid/freedom in muziekkeuze en gespreksonderwerpen.
Radio 538 besteedt aandacht aan de bevrijdingsfestivals.
---