Ingezonden persbericht

Persbericht, TT Circuit Assen, 25 april 2002

BMW-Boxer Cup met Stéphane Mertens bij ONK-race in Assen op 5 mei

WK-Supersporttoppers Team Ten Kate

in SMA-voorjaarsraces op nieuw TT Circuit Assen

De eerste wegrace van de Stichting Motorwegraces Assen, SMA, op het vernieuwde TT Circuit Assen zondag 5 mei - begint al direct met een enorme publiekstrekker. Niemand minder dan de twee wereldtoppers uit het WK-Supersport, de rijders Fabien Foret (Frankrijk) en Iain MacPherson beiden van het Team Ten Kate Honda, maken hun opwachting in de klasse Supersport. Het is één van de topwedstrijden van de voorjaarsraces, waarbij ook de imposante BMW Boxer Cup wordt verreden. Daarbij komt de Belgische crack Stéphane Mertens in actie. En natuurlijk zijn aanwezig de klassen die tellen voor het ONK, het Open Nederlands Kampioenschap wegrace. Het programma op 5 mei begint om 11.00 uur met de warm up en om 12.20 met de races. De entreeprijs is 15 euro. Daarbij is er gratis toegang tot de paddock. Voor kinderen tot 12 jaar onder begeleiding van een volwassene wordt geen entree gevraagd.

Supersport met wereldtoppers

De klasse Supersport meetellend voor het Open Nederlands Kampioenschap - krijgt door de komst van de twee wereldtoppers een erg bijzonder aspect. Immers, de rijders van het Team Ten Kate Honda hebben al laten zien dat ze tot de groten in de WK Supersport behoren. Tijdens de eerste WK-race op het circuit van Kyalami werd Foret vijfde en MacPherson achtste. Het deelnemen tijdens de voorjaarsraces op 5 mei in Assen betekent voor de Nederlandse coureurs een extra stimulans om zich van de beste zijde te laten zien. Verleden jaar hebben de vaderlandse toprijders uit de Supersport getoond dat ze de confrontatie niet schuwen en zeker niets kansloos zijn voor de winst op het vernieuwde TT Circuit Assen. Maar het wordt enorm knokken voor de Nederlandse top.

In de WK-race op het circuit van Sugo in Japan heeft Fabien Foret namelijk laten zien dat hij tot de werkelijke wereldtop behoort. Hij zette daar in de race een nieuw ronderecord neer, nadat Foret na een val, aan een enorme opmars bezig was. In die opmars reed de Fransman naar de voortreffelijke derde plaats.

Zijn teammaat Ian MacPherson, die dit jaar is teruggekeerd bij Ten Kate Honda in Nieuwleusen, komt ook naar Assen en daarmee heeft de organisatie van de voorjaarsraces, de SMA, een prachtig stel wereldtoppers in huis.

Op het Asser asfalt zullen de rijders van het team Ten Kate Honda het uiterste uit de kan willen halen, immers de race geldt voor hen natuurlijk niet alleen als een trainingsrit, maar er staat toch ook wel enig prestige op het spel.

Met de inzet van vaderlandse coryfeeën zoals Harry van Beek (Wezep), Wim Theunissen (Horssen) en ook Kyro Verstraeten (Echt) kan de klasse Supersport 600cc een geweldig schouwspel worden.

Spektakel in BMW Boxer Cup

Naast de Supersport kent het programma op 5 mei nog een bijzondere klasse, de BMW Boxer Cup. Verleden jaar maakte deze klasse veel indruk. Brullende zware motoren, allen van hetzelfde type, dat belooft dus spannende duels op haren en snaren. Deze prachtige machines komen maar liefst tweemaal in actie op zondag 5 mei.

Het succes van verleden jaar heeft ervoor gezorgd dat de BMW Boxer Cup opnieuw Assen aandoet.

Voor de BMW Boxer Cup komt onder meer de Belgische crack Stéphane Mertens naar Assen. Mertens geldt als één van de meest succesvolle Belgische wegracecoureurs. In 1989 was Mertens vice-wereldkampioen bij de Superbikes. In totaal won de Belg elf Superbike-races. Ook won hij in 1989 de 24 Uren van Francorchamps en twee weken geleden werd Mertens nog vijfde in de 24 Uren van Le Mans voor motoren. In 1995 en 1999 werd Mertens wereldkampioen endurance.

Hij verheugt zich op het nieuwe Assen te mogen rijden. Ik ben enorm benieuwd hoe het circuit straks voelt. Ik weet echt niet wat mij te wachten staat , aldus Mertens, die hoge verwachtingen heeft van de BMW Boxer-race op het TT Circuit Assen. Geen wonder, want verleden jaar wist Mertens het internationale kampioenschap in de BMW Boxer competitie in de wacht te slepen. Toen wist hij vijf van de zeven wedstrijden in winst om te zetten.

Toch verwacht ik dit jaar meer tegenstand. De concurrentie is sterker geworden , aldus Mertens.

In de BMW Boxer Cup op Assen doen ook Nederlanders mee en één van hen is Lex van Dijk, de man die verleden jaar uitstekend reed in de wedstrijd op het Asser circuit. Ook de Groninger Mink Bijlsma, Leen Leynse en Jeroen Oudeman komen in actie in de zware BMW Boxer Cup.

Voor de liefhebbers van viertakt-motoren is deze BMW Boxer Cup het puikje van de zalm. Het rauwe brullende geluid van de boxer-motoren van de BMW R 1100 S, 2 cilinders mag er zijn.

ONK-klassen spannend

En dan zijn er natuurlijk de andere ONK-klassen. De coureurs in de 125cc, 250cc, zijspannen, supermono en Superstock zullen er alles aan doen om de punten op Assen te pakken.

Nog vers in het geheugen liggen de prachtige duels die verleden jaar op het Asser asfalt werden uitgevochten. Zowel in de 125cc als in de 250cc waren de verschillen uiterst miniem. En ook nu ziet het er naar uit dat de onderlinge verschillen niet groot zullen zijn. En dat belooft spannende races op het nieuwe asfalt van Assen.

Titelverdediger Henk van de Lagemaat in de 250cc heeft dit jaar al laten zien uitstekend uit de voeten te kunnen. Hij komt dit seizoen uit in zowel het Open Nederlands Kampioenschap, als in het Europees kampioenschap 250cc. Onlangs reed Van de Lagemaat voor die Europese titel in Italië. En val in de derde ronde, toen van de Lagemaat zesde lag, wierp hem voortijdig uit de strijd. Inmiddels is de coureur hersteld van een lichte hersenschudding en hij heeft erg veel zin in Assen.

Het materiaal is erg snel. Maar dat wil niet zeggen dat ik direct kanshebber voor de overwinning ben. Patrick Lakerveld rijdt erg goed en is zeker een concurrent aan het worden , aldus Van de Lagemaat over de nieuwkomer in de 250cc, de kampioen van de 125cc verleden jaar Patrick Lakerveld.

Het wordt dit jaar in ieder geval enorm spannend , zegt Van de Lagemaat. Tot zijn tegenstanders behoort ook Jaap Hoogeveen uit Smilde, de man die verleden jaar beslag legde op de tweede plaats in het Nederlands kampioenschap bij de kwartliters.

De rijders zullen het niet gemakkelijk krijgen, want voor iedereen is het gedeelte Veenslang van het circuit volledig nieuw.

De snelheden zullen daar waarschijnlijk nog hoger liggen dan voorheen, zodat het goed uitkomen voor de bocht Stekkenwal uitermate moeilijk wordt. Hier zullen de echte stuurmannen zich van de andere rijders onderscheiden. De verlegde Stekkenwal zal tijdens de voorjaarsraces van de SMA een bijzonder punt zijn waaraan de rijders zullen moeten wennen.

De warm up trainingen op 5 mei beginnen om 11.00 uur, vanaf 10.00 uur is er een pitwalk voor het publiek dat daar belangstelling voor heeft. De races beginnen om 12.20 uur. De entreeprijs is 15 euro. Daarbij is er gratis toegang tot de paddock en een gratis programma. Kinderen tot 12 jaar hebben gratis toegang, wanneer ze onder begeleiding van een volwassene naar het circuit gaan.

TIJDSCHEMA VOORJAARSRACES & BMW BOXER CUP OP 4 EN 5 MEI

ZATERDAG 4 MEI 2002

TRAININGEN

09.00 uur Zijspannen

09.30 uur Supermono

10.00 uur 125 cc

10.30 uur 250 cc

11.00 uur Superstock

11.30 uur Supersport

12.00 13.00 Pauze

13.00 uur Zijspannen

13.35 uur Supermono

14.10 uur BMW Boxer Cup

14.50 uur 125 ccf

15.30 uur 250 cc

16.10 uur Superstock

16.50 uur Supersport

17.30 uur BMW Boxer Cup

ZONDAG 5 MEI 2002

10.00 10.30 uur Pitwalk

11.00 uur warming up zijspannen

11.10 uur warming up125 cc

11.20 uur warming up 250 cc

11.30 uur warming up Supermono

12.40 uur warming up Superstock

11.50 uur warming up Supersport

RACES

12.20 uur Zijspannen 11 ronden

12.50 uur Supermono 11 ronden

13.20 uur eerste race BMW Boxer Cup 10 ronden

13.55 uur 125 cc 12 ronden

14.30 uur 250 cc 14 ronden

15.10 uur Superstock 14 ronden

15.50 uur Supersport 14 ronden

16.30 uur tweede race BMW Boxer Cup 10 ronden

17.00 uur Einde races

TT Circuit Assen
Willem Lute (Press Officer, Marketing & PR)

P.O. Box 150
9400 AD Assen
The Netherlands

Tel. +31-592-380 383
Fax +31-592-356 911

E-mail TT-Office w.lute@tt-assen.com E-mail private office delalute@wxs.nl Website www.tt-assen.com