CORDAID

Mensen in Nood roept 5 mei op tot verzoening op Molukken

Verzoening op de Molukken staat op 5 mei centraal op diverse bevrijdingsfestivals in Nederland. Een thema dat op dit moment helaas zeer actueel is. Mensen in Nood is door het Nationaal Comité 4 en 5 mei gevraagd een landelijk thema voor te dragen. Samen met de band de New Cool Collective zal Mensen in Nood per helikopter vier bevrijdingsfestivals aandoen in Groningen, Zwolle, Haarlem en Den Bosch. De Moluks-Nederlandse studente Myra Papilaya roept het publiek vervolgens op om samen te verzoenen voor de Molukken. Myra was in januari nog op Ambon en bezocht daar projecten van Mensen in Nood.

Afgelopen weekend zijn 13 christenen op Ambon vermoord door externe moslimgroeperingen. Ondanks het tekenen van een vredesakkoord in februari van dit jaar is het nog steeds onrustig op de Molukken. De strijd wordt aangewakkerd door externe groeperingen. Duizenden mensen zijn de afgelopen drie jaar vermoord, families zijn uit elkaar gerukt en een half miljoen mensen is op de vlucht geslagen. Mensen in Nood steunt diverse lokale organisaties die zich inzetten voor wederopbouw en verzoening op de Molukken. Mensen in Nood vindt het belangrijk zowel christenen als moslims te steunen. Het project dat 5 mei centraal staat is van de lokale moslim organisatie YPPM. Met behulp van praktische zaken, zoals het opzetten van coöperaties, probeert YPPM de economie in dorpen weer op gang te brengen. Door middel van onderlinge handel wordt een eerste contact tussen christenen en moslims gelegd.

Op bevrijdingsdag wil Mensen in Nood zoveel mogelijk festivalgangers overtuigen van de noodzaak van verzoening op de Molukken. Bevrijdingspop Haarlem besteedt de hele dag aandacht aan verzoening op de Molukken met onder meer discussies op het jongerenpodium en een collecte voor vredesprojecten op Ambon. Mensen in Nood zal ervoor zorgen dat de beelden van verzoening in Nederland ook de mensen op Ambon bereiken!