Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Mosselkwekers accepteren uitspraak Raad van State

Mosselzaadvisserij uitgesteld

Yerseke, 5 mei 2002

De start van de mosselzaadvisserij zal nog enkele weken moeten wachten. De vissers berusten in de uitspraak van de Raad van State van vrijdag 3 mei jl.. De Raad van State besloot dat de vissers moeten wachten tot de Waddenvereniging en Vogelbescherming hun bezwaren tegen de mosselzaadvisserij hebben ingediend.

De overheid heeft op 18 april een vergunning aan de mosselkwekers verstrekt voor het vissen van mosselzaad in de Waddenzee. Belanghebbenden kunnen binnen zes weken bezwaar aantekenen tegen deze vergunning. In de afgelopen jaren, waarin deze vergunning ook telkens is verleend, werd een dergelijk bezwaar nooit geuit. De vissers konden in deze bezwaarperiode, in overleg met de overheid en de natuurbeschermingsorganisaties, starten met het vissen van de toegestane hoeveelheid mosselzaad. De Waddenvereniging en Vogelbescherming menen nu dat de sterfte van eidereenden veroorzaakt wordt door een tekort aan voedsel en willen daarom de visserij op mosselzaad in de Waddenzee in dit voorjaar voorkomen. De vissers menen dat de sterfte niet veroorzaakt wordt door het voedseltekort. De sterfte doet zich in de meeste Noord-Europese landen voor, ook daar waar niet op schelpdieren wordt gevist.

Vissers aan wal

De vissers en de overheid hadden de Raad van State verzocht om ondanks het aangekondigde bezwaar te kunnen beginnen met vissen, maar de vissers moeten nu toch aan de wal blijven. De Waddenvereniging en Vogelbescherming zijn van mening dat deze visserij de voedselvoorraad van de vogels bedreigt. Uit ervaring weten de vissers dat uitstel de hoeveelheid mosselen juist zal verminderen, waardoor er ook minder voedsel voor de vogels zal overblijven. De mosselkwekers dringen er bij de Waddenvereniging en Vogelbescherming op aan zo snel mogelijk hun bezwaren in te dienen, zodat opnieuw een verzoek om te mogen vissen kan worden ingediend. De Raad van State gaat er ook van uit dat dit op korte termijn zal gebeuren. Vissen op mosselzaad dient te geschieden voordat medio juni het nieuwe mosselzaad valt.

Neerwaartse spiraal

Het mosselzaad dat de vissers willen opvissen is in het voorjaar van 2001 gevallen . Wanneer de vissers nog langer moeten wachten, zal het nieuwe mosselzaad over het zaad van 2001 vallen en dit mogelijk verstikken. Terwijl opvissen van het zaad uit 2001 betekent verplaatsing naar de mosselpercelen waardoor dit zaad sneller gaat groeien en ook beschikbaar zal zijn voor de vogels. Tevens blijft het nieuwe zaad uit 2002 behouden. Door te wachten met de visserij vrezen de vissers in een neerwaartse spiraal terecht te komen doordat het mosselbestand vermindert. De vissers hebben dan ook geen enkel begrip voor de bezwaren van Waddenvereniging en Vogelbescherming. Verbree, voorzitter mosselsector: Dit bezwaar is contraproductief voor de vogels.

Inventarisatie

Uit de inventarisatie van het mosselbestand blijkt dat er 37,5 miljoen kg mosselzaad in het diepe gedeelte van de Waddenzee kan worden opgevist. Daarnaast ligt er nog 40 miljoen kg mosselzaad op de droogvallende platen, waarop niet wordt gevist. Ook op het Oostelijk Wad wordt niet gevist op mosselzaad. Deze mosselen blijven, evenals de mosselen die naar de percelen worden overgebracht, beschikbaar voor de vogels.

101790.gif

Nadere informatie voor de media:

A. Verbree, voorzitter mosselsector, tel. 0113-382162