---

Ministerie van Defensie



---

foto: Dodenherdenking Kyrgizië (Klu voorlichting Manas)

Dodenherdenking in Kyrgizië

04-05-2002

Het Nederlandse detachement in Kyrgizië heeft op zaterdag (4 mei) om 20.00 uur lokale tijd de doden herdacht. Het detachement bestaat uit 38 leden en is met een Hercules Transportvliegtuig van het 334 Luchttransportsquadron van de Vliegbasis Eindhoven voor 6 maanden op Ganci Airbase in Kyrgizië. Bij de plechtigheid waren enkele tientallen buitenlandse militairen aanwezig. Op de Centraalaziatische vliegbasis zijn ruim 2000 militairen, van wie de meeste Amerikanen, gelegerd.

De Nederlandse detachementscommandant, Majoor Joost Peeters, memoreerde in zijn toespraak het bijzondere karakter van de herdenking. Voor het eerst in de geschiedenis herdenken Nederlandse militairen op het grondgebied van de voormalige Sovjet-Unie. Ook herdacht hij de naamgever van de vliegbasis, Peter J. Ganci Jr, de New Yorkse brandweerman, die omkwam toe hij 50 mensen redde uit een van de Twin Towers. Zelf werd hij bedolven onder het puin, toen de torenflat instortte. Als laatste memoreerde Peeters Raviv Renssen, de Dutchbatter, die het leven liet bij Srebrenica.

Na de toespraak werd een krans gelegd door Peeters, samen met Sergeant Peter Groeneveld, het jongste lid van het detachement. Vervolgens sprak de Amerikaanse aalmoezenier Dennis Volmi een gebed uit. Het gedicht The Man He Killed van Thomas Hardi werd voorgedragen door Sergeant der Eerste Klasse Frank Lamers. Staff Sergeant Stephen Veverica van de USAF blies the Last Post.

Na de Last Post werden twee minuten stilte in acht genomen door alle aanwezigen. Onder het spelen van het Wilhelmus werd de Nederlandse vlag in top gehesen, waarna het gedicht De Doden van Joost van den Vondel door Opperwachtmeester Paul Engel werd voorgedragen. Na de parade nodigde majoor Peeters alle aanwezigen uit voor het défilé. (fotos: Klu Voorlichting Ganci Airbase)


* Dossier: Afghanistan/Strijd tegen het terrorisme
foto: Dodenherdenking Kyrgizië (Klu voorlichting Manas)