> Persmededeling van CD&V
5 mei 2002

VAARWEL RIKA

Afscheid nemen van een grote dame als Rika De Backer, is vele keren afscheid nemen. Rika is niet in één typering te vatten.

Voor haar familie is het in de eerste plaats afscheid nemen van een vrouw, moeder en grootmoeder die steeds een bron van liefde en inspiratie was. Een baken in het leven, naar wie het goed opkijken was.

Het is ook afscheid nemen van een pionier van één van de belangrijkste maatschappelijke evoluties van de voorbije decennia: de emancipatie van de vrouw. Zij was een rolmodel voor vele vrouwen, het levende bewijs dat ook de politiek nood heeft aan geengageerde vrouwen.

Afscheid van een vrouw die mee Vlaanderen op de kaart zette. Zij was de eerste Vlaamse regeringsleider . Een voorvechtster ook van het Vlaamse cultuurbeleid. Van het besef dat Vlaanderen zoveel moois te bieden heeft.

Voorts afscheid van een vrouw die ertoe bijdroeg dat de na-oorlogse Europese droom een concrete realiteit werd. Samen met mensen als Leo Tindemans en Wilfried Martens bouwde zij de Europese Volkspartij uit, tot op vandaag een stuwende kracht achter de Europese integratie.

Afscheid ook van een vrouw met een hart voor Afrika. Tot lang na haar politieke loopbaan bleef ze dit continent bezoeken en ijveren voor ontwikkeling en vrede. Als voorzitster van de NGO ACT was ze meer dan eens het internationale geweten van de christen-democraten.

Afscheid ten slotte van een schitterende christen-democrate, die 35 jaar lang haar partijgenoten inspireerde tot authenticiteit, aanmoedigde tot permanente vernieuwing, het goede voorbeeld gaf in woord en daad. De christen-democratie in levende lijve.

Mensen als Rika sterven niet, ze blijven altijd voortleven.

Stefaan De Clerck
Voorzitter

CD&V
Wetstraat 89
1040 Brussel
Tel : 02.238.38.11
Fax : 02.230.43.60
www.cdenv.be

E-mail : inform@cdenv.be