NED. VER. HOOFDPIJNPATIENTEN

Het beste anti-migrainemiddel bestaat niet

HOOFDZAKEN, het tijdschrift van de Nederlandse Vereniging van Hoofdpijn-patiënten jaargang 21 nummer 2/2002 is zojuist verschenen.Voor informatie over Hoofdzaken kunt u terecht bij het Bureau van de Nederlandse Vereniging van Hoofdpijnpatiënten: Postbus 65, 6660 AB Elst, tel: 0481-352658, fax: 0481-352264. e-mail: hoofdpijnpatienten@planet.nl.

In Hoofdzaken nr 2 o.a.:

Meta-analyse triptanen
In The Lancet verscheen kortgeleden een zgn. meta-analyse van een onderzoek naar de werking van oraal toegediende triptanen. Daarbij zijn de onderzoekers uitgegaan van de gegevens zoals die door de ruim 24.000 deelnemende patiënten zijn verschaft. Er kwam naar voren dat alle triptanen veilige geneesmiddelen zijn, mits niet gebruikt door patiënten met hart- en vaatziekten of andere ernstige risicofactoren. Geen enkele triptan is aantoonbaar veiliger dan een andere. Alle triptanen zijn effectiever dan placebo's. Het onderzoek toont ook aan dat iedere triptan een eigen profiel heeft, met een eigen snelheid van werken, effectiviteit en verdraagzaamheid. De voorschrijvende huisarts en neuroloog kunnen aan de hand van de meta-analyse bepalen welk profiel 'past' bij de problemen van de migrainepatiënt. De beste triptan is dus voor iedere patiënt een andere.

Het dubbelleven van een clusterpatiënt
Clusterhoofdpijn is de meest verwoestende hoofdpijn. Patiënten zijn bij een aanval niet in staat redelijk te denken. Tijdens een aanval reageren zij emotioneel heel anders dan buiten een clusteraanval. In deel 1 van Het dubbelleven van een clusterpatiënt (zie Hoofdzaken
1/2002 blz. 22) beschrijft Marcel van Beurden een aantal aspecten van clusterhoofdpijn, vooral de symptomen en de rol van hypofysen en hypothalamus. In deel 2 gaat hij in op de behandelwijzen van en de ontwrichting door cluster.

Slimme NICO de baas
Door een behandeling bij haar tandarts in februari 2001 kreeg Loes Geuvers last van chronische pijn door NICO. Bij dit soort neural-gie vindt men soms holle plekjes in het bot. Het weefsel daarbinnen kan afsterven en veroorzaakt hevige pijn. Het leven van Loes Geuvers veranderde in een nachtmerrie van pijn en angst. Zij consulteerde zes verschillende tandartsen, een kaakchirurg en een neuroloog. Geen van hen had enig idee wat er aan de hand kon zijn. Uiteindelijk vond zij een tandarts die het kaakbot schoonmaakte en tegelijk neuraaltherapie toepaste. Het verhaal van een lijdensweg die goed afliep.

Spreekuur on line
Tijdens het jubileumjaar 2001 heeft de vereniging o.a. een on line hoofdpijnspreekuur georganiseerd. De bezoekers met een vraag hielden het meestal kort, maar soms gingen arts en bezoeker dieper op de kwestie in. Een van die bezoekers was Vanessa. Zij bezocht zelfs tweemaal op dezelfde avond het spreekuur van Dr. Van Duijn: eenmaal tijdens de reguliere bezoekuren en de tweede maal na sluitingstijd. Nou had zij ook wel een verhaal dat alle aandacht verdiende. Lees mee hoe de conversatie tussen Vanessa en Dr. Van Duijn via de computer verliep.

Werk en migraine, het kan wel
Migraine wordt beïnvloed door factoren van binnenuit. Dat is de lichamelijke kant. Dat ingrijpende gebeurtenissen op het gebied van relatie en werk ook hun invloed hebben, bewijst het persoonlijke verhaal van de heer M.T. Acceptatie door anderen op het werk is het begin van een beetje beterschap.

Is migraine erfelijk?
Reeds in de achttiende eeuw was al bekend dat de hoofdpijn die wij nu migraine noemen in sommige families meer voorkwam dan in andere. Bij het stellen van de diagnose migraine houden artsen hiermee rekening. Pas in de jaren negentig van de twintigste eeuw toonden onderzoekers aan dat een bijzondere vorm van migraine wordt veroorzaakt door een verandering in een bepaald gen. Dit artikel probeert antwoord te geven op de vraag of migraine erfelijk is en zo ja, in hoeverre dan. Over de invloed van nature (genetische aanleg) en nurture (omgevingsfactoren) bij migraine.

Niet zeuren over hoofdpijn
In de serie artikelen over patiëntenverenigingen in de Volkskrant was op 9 maart de Nederlandse Vereniging van Hoofdpijnpatiënten aan de beurt. Marianne Oberndorff stond de pers te woord. Zij geeft de vereniging enkele forse schouderkloppen. Lange tijd wilde ze geen lid worden. Oberndorff: 'Ik dacht, dan ga je met elkaar zitten huilen om de ziekte.' Wat niet zo bleek te zijn. Hoofdzaken vindt ze professioneel.

Chirurgische behandeling van aangezichtspijn
Dr. Ir. Peter Quaedflieg doet verslag van een lezing van neurochirurg Dr. G. Beute over de chirurgische behandeling van aangezichtspijn. Hij behandelt achtereenvolgens radio-frequente laesie, de operatie volgens neurochirurg Dandy, de operatie volgens Janetta en -de jongste techniek- gamma-knife. Daarbij komt geen mes meer te pas. Gammastraling wordt met grote precisie geconcentreerd op een heel klein stukje weefsel dat hierdoor beschadigd wordt.

De angst de baas
Chronische pijn veroorzaakt vaak veel angst en onzekerheid. Behalve een pijnlijk en onbetrouwbaar geworden lichaam kan er sprake zijn van (veelvuldig) werkverzuim, spanningen in de relatie, sociaal isolement, financiële problemen en heel veel zorgen over de toekomst. Soms komt daar nog bij dat er weinig zorgvuldige diagnostiek plaatsvindt, de bejegening nogal eens onheus is, behandelingen niet aanslaan en de prognose onzeker is. Dr. Frits Winter: 'Oog hebben voor pijn betekent oog hebben voor angst.' In dit artikel legt hij uit waarom.

Lezers vragen
In deze veelgelezen rubriek geven specialisten antwoord op vragen van lezers. Bijvoorbeeld:

- Is er een verband tussen migraine en depressie?
- Wat is de mening van het Medisch Advies College over een zgn. serotoninekuur?

- Hoe komt het dat, als ik ziek ben, mijn migraine-aanvallen heviger zijn dan gewoonlijk?

- Bestaat er een verband tussen migraine en een hersenbloeding?
- Wat zijn de gevolgen van jarenlang gebruik van triptanen?
- Is het gebruik van extra vitamine B2 of magnesium bij menstruele migraine effectief?

- Is het mogelijk om vervroegd in de overgang de raken?
Einde persbericht


05 mei 02 16:57