Korps: Friesland, plaats: Friesland 5-05-2002
Politieberichten 4/5 (10.00) tot 5/5 (10.00)

Drachten: inbraak woning
Zaterdagmiddag is ingebroken in een woning aan de Folgeren. Met grof geweld is de achterdeur opengebroken. De hele woning is doorzocht. Een tas, een beurs en geld is gestolen. De 59-jarige bewoonster deed aangifte.

Leeuwarden: inbraak in bedrijf
In een bedrijf aan de Oostergrachtswal is zaterdag tweemaal ingebroken. s Ochtends werd een ruit ingegooid en werd uit het kantoor een computerscherm gestolen. s Avonds werd wederom een ruit vernield. Nu werd een flatscreen monitor uit de kantoorruimte weggenomen. Een 40-jarige werknemer van het bedrijf deed aangifte.

Leeuwarden: diefstal auto
Zaterdagavond omstreeks 23.15 uur staat een 27-jarige vrouw uit Grou met haar auto stil op de Westersingel. Twee mannen trekken de portieren open en bedreigen haar met een mes en een pistool. Een van de mannen duwt haar opzij en stapt achter het stuur. De ander stapt achterin. Ze rijden met haar auto richting de Groene Ster. Bij het laatste verkeerslicht wordt de vrouw uit de auto gezet. Ze moet haar beurs en gsm achterlaten. De daders rijden vervolgens weg met haar auto. Even later stopt een passant en de vrouw kan de politie bellen met diens gsm. Op dat moment ziet ze haar auto weer passeren, nu rijdende richting Leeuwarden Een groot onderzoek door alle beschikbare politie-eenheden levert niets op. Het onderzoek wordt vandaag voortgezet.

Sneek: vechtpartij
Zondagochtend omstreeks 02.15 uur ontstond in de Kruizebroederstraat een vechtpartij tussen een aantal jongeren. Politiemensen, die daar nog ter plaatse waren in verband met een eerdere vechtpartij, probeerden de gemoederen te sussen. Een een 17-jarige inwoner van Scharnegoutum ging door met vechten. Hij werd aangehouden. Na verhoor en een bekeuring voor de vechterij is hij weer vrij gelaten.

Dokkum: fietsendieven gepakt
Zondagochtend omstreeks 02.10 uur werden twee fietsendieven door omstanders aangehouden in de Keppelstraat. De benadeelde, een 28-jarige man uit Driesum, was met de fiets naar het cafe gegaan. De fiets had hij voor het cafe geparkeerd. Omstreeks 02.00 uur zag een getuige, dat twee onbekende jongens de fiets pakten en er vandoor gingen. Hierop liep de kroeg leeg en ging in de achtervolging. De dieven werden in de Keppelstraat achterhaald en aan de politie overgedragen. Het betroffen een 19-jarige inwoner van Driesum en een 19-jarige man uit Damwoude. De verdachten zijn na verhoor weer in vrijheid gesteld.

Leeuwarden: inbraak in woning
Zaterdagavond omstreeks 22.00 uur vond een inbraak plaats in een woning aan de Van Loonstraat. De 42-jarige hoofdbewoner deed hiervan aangifte. De daders waren binnengekomen door een raam aan de achterzijde open te breken. De hele woning werd doorzocht. Video, pinpassen, gsm, sieraden en kentekenbewijzen werd weggenomen. De daders zijn vermoedelijk gestoord door een familielid dat thuis kwam.

Sneek: zware mishandeling
Zondag omstreeks 04:10 uur meldde een 23-jarige man uit Sneek dat hij zojuist door een aantal onbekende personen was mishandeld. De mishandeling had plaatsgevonden op het Martiniplein in Sneek. De daders waren richting Lemmerweg gelopen. Het slachtoffer gaf een goed signalement van de drie daders. Kort daarop werd de groep die aan dit signalement voldeed ter hoogte van de "Waterpoort" aan het Zuidend te Sneek aangetroffen. Twee verdachten, een 16-jarige jongen en een 17-jarige meisje uit Sneek, werden ter plaatse aangehouden. De derde verdachte, een 15-jarige knaap uit Hijum, liep hard weg. Hij kon na een achtervolging worden aanhouden in de Louwdoniastraat in Sneek. De twee Sneker verdachten zijn na verhoor in vrijheid gesteld. De verdachte uit Hijum is ingesloten en in verzekering gesteld. De aangever is naar het Antonius-ziekenhuis gebracht. Daar is hij gebleven. Hij had verwondingen aan het gezicht. Vermoedelijk heeft hij een gebroken kaak.

Leeuwarden: inbraak woning
Zondagochtend is omstreeks 02.35 uur ingebroken in een woning aan de Eestraat. De bewoonster, een 28-jarige vrouw, was juist naar bed gegaan, toen ze gestommel uit de woonkamer hoorde. Beneden gekomen zag ze dat een raam was geforceerd en dat de video verdwenen was. De dader was al verdwenen. De bewoonster deed aangifte.

Leeuwarden: mishandeling
Zaterdagnacht heeft een 35-jarige man uit Leeuwarden aangifte gedaan van mishandeling. Omstreeks 03.30 loopt hij door de Prinsentuin en wordt aangesproken door twee mannen. Ze vragen hem om een sigaret. Als de aangever zegt dat dit niet kan omdat hij niet rookt, slaan de mannen op hem in. De aangever weet los te komen en vlucht weg. De aangever heeft kneuzingen over het hele lichaam en is gewond aan het hoofd. Hij is voor onderzoek naar het MCL-Zuid gebracht.

Heerenveen: vernieling
Zondagochtend omstreeks 04.45 uur meldt een getuige dat het bushokje aan de K.R.Postmaweg wordt vernield. Als de politie ter plaats komt blijkt de TL-bak in het reclamepaneel vernield te zijn. De in het hokje aanwezige jongeren zeggen van niets te weten. Een van de knapen heeft echter het melkglas van de TL nog in het haar. Hij wordt als verdachte voor de vernieling aangehouden. Het betreft een 30-jarige man uit Gorredijk.

Harlingen: openlijke geweldpleging
Zondagochtend omstreeks 03.20 uur rijdt een 46-jarige man uit Harlingen, de aangever, het centrum van Harlingen in met zijn auto om zijn dochter na een stapavond op te halen. Als hij vanaf de Simon Steystraat de Voorstraat op rijdt wordt zijn weg geblokkeerd door een aantal jongens die midden op de weg staan. Hij probeert langs die jongens te rijden. Plotseling springen die jongens voor zijn auto en beginnen te schelden. Op datzelfde moment hoort de aangever een knal. Hij ziet dat een van de jongens het linker achterraampje van zijn auto heeft stuk geslagen. Hij vermoedt dat dit met een fles is gebeurd. Als hij uit de auto stapt om de jongens aan te spreken ontstaat er direct een vechtpartij. In eerste instantie weet de aangever twee man neer te slaan. Als hij daarna van achteren wordt aangevallen en van voren een vuistslag in zijn gezicht krijgt kan hij het niet meer houden. Hij wordt tegen het wegdek geslagen. Vervolgens wordt hij geschopt en geslagen. Nadat de aanvallers zijn verdwenen wordt hij door omstanders in zijn auto geholpen, haalt zijn dochter op en belt thuis de politie. De aangever heeft verwondingen over het hele lichaam en wordt door ambulance-medewerkers behandeld. Door de politie wordt een onderzoek ingesteld naar de daders.

Alcohol in het verkeer

Tijd: Zondag 00.00 uur
Plaats: Drachten, Het Zuid
Verdachte: man, 38 jaar, Beetsterzwaag
Ademanalyse ug/l: 260
Rijverbod: 1 uur
Bijzonderheden: bestelauto

Tijd: zondag 01.20 uur
Plaats: Dronrijp, A31
Verdachte: man, 26 jaar, Leeuwarden
Ademanalyse ug/l: 395
Rijverbod: 3 uur
Bijzonderheden: personenauto

Tijd: zondag, 01.20 uur
Plaats: Drachten, Ropta
Verdachte: man, 22 jaar, Heerenveen
Ademanalyse ug/l: 415
Rijverbod: 3 uur
Bijzonderheden: bestuurder van personenauto was tevens niet in bezit van rijbewijs

Tijd: zondag, 03.25 uur
Plaats: Wolvega, Pastoriestraat
Verdachte: man, 20 jaar, Oudehorne
Ademanalyse ug/l: 255
Rijverbod: 1 uur
Bijzonderheden: personenauto

Tijd: zondag, 03.35 uur
Plaats: Harlingen, Zuidwalweg
Verdachte: vrouw, 35 jaar, Franeker
Ademanalyse ug/l: 565
Rijverbod: 6 uur
Bijzonderheden: personenauto

Tijd: zondag, 00.20 uur
Plaats: Oostrum, Tichelwei
Verdachte: man, 28 jaar, Oostrum
Ademanalyse ug/l: -
Rijverbod: -
Bijzonderheden: betrof een bloedproef

Tijd: zondag, 04.47 uur
Plaats: Berlikum, Bitgumerdijk
Verdachte: man, 18 jaar, Dronrijp
Ademanalyse ug/l: 300
Rijverbod: 2 uur
Bijzonderheden: bestuurder bromfiets zonder licht

Tijd: zondag, 06.15 uur
Plaats: Miedum, Canterlanswei
Verdachte: man, 28 jaar, Gytsjerk
Ademanalyse ug/l: 625
Rijverbod: 8 uur
Bijzonderheden: bestuurder personenauto

Tijd: zondag, 07.37 uur
Plaats: Heerenveen, Weinmakker
Verdachte: man, 33 jaar, Rohel
Ademanalyse ug/l: 635
Rijverbod: 8 uur
Bijzonderheden: In verband met recidive van verdachte werd het rijbewijs ingevorderd en de personenauto in beslaggenomen.

Tijd: zondag, 07.50 uur
Plaats: Augustinusga, Izermieden
Verdachte: man, 58 jaar, Augustinusga
Ademanalyse ug/l: nvt
Rijverbod: nvt
Bijzonderheden: de verdachte had zonder toestemming van de eigenaar een personenauto meegenomen. Op de Izermieden is hij in een bocht naar rechts aan de linkerzijde in de berm gekomen. Hij klapte tegen het talud van een wal en ontwortelde twee bomen. Door de hoge snelheid schoot hij weer de rijbaan op en kwam aan de rechterzijde in de berm tot stilstand.
De verdachte had ademhalingsproblemen en veel pijn. Hij is per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten. Hij rook sterk naar alcohol. In het ziekenhuis is een bloedproef van hem afgenomen dat onderzocht zal worden. De auto raakte vermoedelijk total loss. De bestuurder had geen rijbewijs.

Bureau Communicatie: 058 880 8272