Ministerie van Algemene Zaken

TOESPRAAK Minister-President Kok bij de start van de nationale viering bevrijding 5 mei 2002 - Vlissingen

5 mei,
dag van de bevrijding,
dag van de vrijheid, onze vrijheid. Vrijheid die nooit vanzelfsprekend is, die nooit vanzelfsprekend zal zijn. Vrijheid van ieder mens,
ongeacht politieke of religieuze overtuiging, ongeacht ras, geslacht of welk onderscheid dan ook.

Het is met vrijheid net als met de dijken in ons land. Ook die vragen om permanent onderhoud. Alleen het aanleggen van dijken is niet voldoende. Het water blijft voortdurend in beweging, steeds weer op zoek naar mogelijkheden om ze te verzwakken of zelfs te ondermijnen. De dijken moeten dus met ijzeren precisie in de gaten worden gehouden, en regelmatig worden hersteld, vervangen of verhoogd. Vrijheid vraagt evenzeer om mensen die verantwoordelijkheid willen nemen voor dat onderhoud. Vrijheid is net zo min vanzelfsprekend als gevrijwaard te zijn van overstromingen. Dat het soms niet mogelijk is om - ondanks onze inzet - die vrijheid voor mensen altijd en overal te waarborgen, ontslaat ons niet van de plicht ons telkens opnieuw tot het uiterste voor de vrijheid in te spannen. Mét elkaar, want echt vrij zijn we pas, wanneer iedereen in die vrijheid kan delen.
Als verantwoordelijke mensen.



Het delen van de vrijheid begint bij het goed luisteren naar elkaar. Niet alleen de ander beleefd aanhoren, maar je verplaatsen in de situatie van de ander, en in gesprek raken. Vrijheid van meningsuiting is één van de belangrijkste pijlers van onze democratie, van onze vrijheid. Het houdt de democratie in beweging, levend en alert. Maar de vrijheid van meningsuiting is niet grenzeloos. Zij houdt op, waar ze anderen schade berokkent. Vrijheid luistert nauw. Je moet ermee leren omgaan. Je moet er veel voor doen.
Vrijheid bestaat bij de gratie en met inachtneming van andere belangrijke grondrechten als het gelijkheidsbeginsel en het discriminatieverbod, het recht op privacy en de vrijheid van godsdienst.

We zijn hier vandaag bijeen op een historische plek. De Oranjemolen hier naast ons was voor de geallieerde bevrijders het baken waar zij op af voeren.
Hier bij Uncle Beach zetten zij op 1 november 1944 voet aan wal, waarna in 6 dagen heel Walcheren werd bevrijd. Vannacht is het bevrijdingsvuur door de commissaris van de koningin onder begeleiding van deze prachtige Zeeuwse paarden opgehaald in Wageningen.
Vandaag ontsteken we op deze historische plek, net als in vele andere steden, het vuur van de vrijheid, als een baken voor de toekomst.


---