Nationaal Comite 4 en 5 mei


P E R S B E R I C H T
Amsterdam, 5 mei 2002, 19.00 uur

Start bevrijdingsdag in aanwezigheid van buitenlandse vertegenwoordigers

Minister-president roept op om te luisteren naar anderen

De minister-president vergeleek bij de start van de viering van de bevrijding, vanmorgen op de Oranjedijk in Vlissingen, het onderhoud aan de dijken met de zorg voor de vrijheid. Permanente zorg en onderhoud zijn voor beide van levensbelang. Kok riep iedereen op verantwoordelijkheid te nemen voor de vrijheid . "Het delen van de vrijheid begint bij het goed luisteren naar elkaar... Vrijheid van meningsuiting is één van de belangrijkste pijlers van onze democratie, van onze vrijheid, maar is niet grenzeloos. Ze houdt op waar ze anderen schade berokkent"."

Buitenlandse gasten bij de Start van de Viering van de Bevrijding Om te laten zien dat het onderhouden van de vrijheid ook internationale aspecten kent, waren voor het ochtendprogramma in Vlissingen ook vertegenwoordigers uitgenodigd van de landen waarmee Nederland in de International Task Force on Holocaust Education, Remembrance en Research samenwerkt. Het programma werd bijgewoond door de ambassadeurs van Duitsland, Israël, Polen, Tsjechië en diplomatieke vertegenwoordigingen uit Engeland, Italië en de Verenigde Staten. Na zijn korte toespraak ontstak de minister-president het bevrijdingsvuur dat met Zeeuwse paarden die nacht uit Wageningen was opgehaald. Dit was de start van een dag vol activiteiten in Vlissingen en in heel het land onder het motto Vrijheid luistert nauw.

Ondanks regen, veel belangstelling voor de bevrijdingsfestivals Ondanks veel regen in het hele land en lage temperaturen, zit de stemming er bij de dertien bevrijdingsfestivals in het hele land goed in en trekken zij naar schatting 500.000 bezoekers Opvallend is dat de verschillende inhoudelijke activiteiten die op de festivals worden georganiseerd, weer kunnen rekenen op een grote belangstelling van het publiek.
Verschillende bekende popacts voeren actie voor het delen van de vrijheid:
Brainpower ondersteunt een actie van Amnesty voor persvrijheid in Kongo.
Sita vraagt aandacht voor het werk van War Child waardoor kinderen hun oorlogstrauma's kunnen verwerken en weer leren te communiceren met anderen.
New Cool Collective (winnaar van de Heineken Crossover Award), voert actie voor een verzoeningsproject van Mensen in Nood op de Molukken. De Stemming
Op de bevrijdingsfestivals liepen ook opvallend geklede acteurs rond die het publiek verleidden hun mening te geven over een stelling die is afgeleid van het Nationaal Vrijheidsonderzoek dat dit jaar voor het eerst is gehouden. Festivalbezoekers konden hun mening geven over verschillende stellingen met betrekking tot vrijheid van meningsuiting en luisteren naar anderen.

Afsluiting
De Nationale Viering van de Bevrijding wordt vanavond afgesloten met het traditionele Concert aan de Amstel in aanwezigheid van H.M de Koningin, de minister-president en vele anderen. De Fanfare Eensgezindheid Maasbracht-Beek, onder leiding van dirigent Fried Dobbelstein verzorgt een feestelijk concert. Dit orkest was zowel in 2001 als in 1997 de winnaar van het beroemde Wereld Muziek Concours van Kerkrade. Traditiegetrouw wordt het concert afgesloten met het zingen van het legendarische lied 'We'll meet again' tijdens het wegvaren van een boot met H.M. de Koningin.

Amsterdam,
5 mei 19.00 uur