ESSENT NV
http://www.essent.nl

Essent boekt in 2001 een netto winst van EUR 414 miljoen

Omzetstijging van 31% ondanks turbulent jaar

De multi utilitygroep Essent, actief in Nederland en Duitsland, heeft ook in 2001 een bevredigende groei gerealiseerd, zowel in omzet als in resultaat. De netto omzet nam toe met 31% tot EUR 6.644 miljoen (2000: EUR 5.065 miljoen) terwijl de doelstelling 10 % was (gecorrigeerd voor prijseffecten). Het bedrijfsresultaat steeg tot EUR 600 (2000 EUR 465 miljoen). Het netto resultaat uit gewone bedrijfsuitoefening over 2001 kwam uit op EUR 414 miljoen (2000: EUR 329 miljoen). De brutowinst per aandeel bedraagt EUR 2,61, een stijging van 15% conform aan de doelstelling.

De aanzienlijke omzetgroei in 2001 was een gevolg van de acquisities in Duitsland en de sterk gestegen handelsomzet in energie. De resultaatverbetering werd gerealiseerd door het geleidelijk op orde komen van de onderneming na de eerste jaren van de fusie. Ook aandacht voor efficiency-verbetering en de gerealiseerde marges in de energiehandel droegen bij aan de stijging van de netto winst.

Essent heeft in 2001 het strategisch motto Focus en Groei geformuleerd. Dat betekent een focus op activiteiten die bijdragen aan de continuïteit en ontwikkeling van de onderneming. Groei is noodzakelijk om in een internationaliserende omgeving een stevige positie te kunnen innemen. Het strategisch motto heeft inmiddels geleid tot enige duidelijke keuzes, zoals - in Kabelcom-divisie - een focus op het winstgevend exploiteren van het eigen kabeltelevisienetwerk, het bundelen van alle activiteiten voor de consumenten- en kleinzakelijke markt in de Retail-divisie en een groeistrategie met een focus op Nederland, Duitsland en België.

Het bestuur van Essent noemt 2001 een turbulent jaar. Zo werd het bedrijf geconfronteerd met de verdere liberalisering van de energiemarkt en de weerbarstige discussie over privatisering. Factoren die duidelijk van invloed zijn op de strategie en de toekomst van de onderneming. Eén van de conclusies is dan ook dat het voorzien en beheersen van tegenvallers van veel meer belang is dan in het verleden.
Kritische kanttekeningen worden gezet bij het debat over privatisering. 'De tot nu gevoerde discussie werd overheerst door oneigenlijke argumenten in plaats van een goede beoordeling van de kern van de zaak. De koerswijziging van de regelgever ten aanzien van aanvullende eisen voor privatisering noopte Essent haar privatiseringsplannen op te schorten totdat er duidelijkheid is over de randvoorwaarden,' aldus het verslag van het bestuur.

Voor het lopende jaar verwacht de Raad van Bestuur van Essent een verdere stijging van het resultaat vóór belastingen. Over het jaar 2002 moet echter voor het eerst voor de hele onderneming daadwerkelijk vennootschapsbelasting worden afgedragen. Hoewel met de belastingdienst nog gesprekken plaatsvinden over de fiscale openingsbalans, moet rekening worden gehouden met een daling van het resultaat na belastingen.

Bijlage: kengetallen 2001

---

----