JOH. ENSCHEDE HOLDING

2001 positief jaar - introductie euro zorgt voor incidentele omzetgroei bij Joh.

2001 positief jaar
introductie Euro zorgt voor incidentele omzetgroei bij Joh. Enschedé


- omzet groeit incidenteel met 43% naar 101 miljoen euro
- bedrijfsresultaat conform verwachting 4,8 miljoen euro
- automatische grenspassage met irisherkenning op Schiphol
- arbitrageprocedure rond Enschedé/Sdu beëindigd
Haarlem, 6 mei 2002 - Voor Joh. Enschedé was 2001 een per saldo positief jaar met een autonome omzetgroei van 71 naar 101 miljoen euro. Het bedrijfsresultaat bedroeg 4,8 miljoen euro. De omzetgroei werd met name bewerkstelligd door de initiële productie van eurobankbiljetten. De winstgevendheid werd negatief beïnvloed door hoge kosten die gepaard gingen met het tijdig gereed krijgen van de europroductie.

Bij de bankbiljettendivisie werden in de periode 1999/2001 in totaal ruim één miljard eurobankbiljetten voor vijf verschillende landen geproduceerd. In het verslagjaar zijn er eveneens enige commerciële successen buiten Europa geboekt.

In de postzegeldivisie kon het deels wegvallen van de TPG Post opdrachten goed worden opgevangen. Nieuwe landen als Portugal en Zwitserland zijn aan de portfolio toegevoegd. Met het Britse Royal Mail werd een omvangrijke, meerjarige overeenkomst gesloten. Productinnovaties in postzegels en hun verpakking maken Joh. Enschedé een interessante partner in een stabiele markt.

Binnen de innovatiedivisie Joh. Enschedé Security Solutions is het product irisherkenning technologisch geoptimaliseerd. Op Schiphol werd als proef een automatische grenspassage gebaseerd op irisherkenning geïnstalleerd. Een wereldprimeur, die vooral ook na 11 september, veel aandacht kreeg. Het doel is om samen met Schiphol Group deze markt verder te ontwikkelen.

Joh. Enschedé en Sdu waren tot 2000 gezamenlijk eigenaar van Enschedé/Sdu, die zich met name richt op identificatieproducten zoals het paspoort.
Nadat de samenwerking in maart 2000 door Sdu is verbroken, is door Joh. Enschedé arbitrage aangevraagd. Inmiddels heeft Joh. Enschedé zich teruggetrokken uit de arbitrage die tot doel had haar 50% belang in Enschedé/Sdu terug te vorderen. Op basis van gesprekken is gebleken dat duurzaam herstel van de samenwerking niet mogelijk was. Ook gesprekken met Sdu, die tot doel hadden om 100% van de aandelen te verkrijgen, hebben niet tot het gewenste resultaat geleid. Overigens blijft Joh. Enschedé van mening dat de activiteiten van Enschedé/Sdu goed passen binnen de strategie van de onderneming en blijft Enschedé/Sdu vooralsnog gevestigd in het zwaar beveiligde complex van Joh. Enschedé in Haarlem.

Het niet-geldswaardig drukwerk heeft te lijden gehad onder een stagnerende markt, waardoor de resultaten onder druk kwamen te staan. Daar waar nodig zijn organisatorische maatregelen genomen om de kostenstructuur aan de gewijzigde marktomstandigheden aan te passen. Verbetering in 2002 wordt vooral verwacht van inspanningen op het terrein van digitaal drukwerk voor Europese Instellingen (Brussel) en multimediale activiteiten voor het institutionele bedrijfsleven (Amsterdam).

Mede in het licht van lopende gesprekken met De Nederlandsche Bank over een nieuw contract voor het drukken van eurobankbiljetten onthoudt de directie zich van voorspellingen over het jaar 2002.