---

Ministerie van Defensie



---

Koninklijk Paar bezoekt Kustwacht voor de Nederlandse Antillen en Aruba

06-05-2002

Op de eerste dag van hun tiendaagse bezoek aan de Nederlandse Antillen en Aruba brengen ZKH Prins Willem-Alexander en Prinses Máxima vandaag (6 mei) een bezoek aan de Kustwacht voor de Nederlandse Antillen en Aruba (NA&A) en de eenheden van de Commandant der Zeemacht in het Caraïbisch gebied.

Het Koninklijk Paar wordt ontvangen door de Commandant der Zeemacht in het Caraïbisch gebied en Commandant Kustwacht voor de Nederlandse Antillen en Aruba, brigade-generaal R.L. Zuiderwijk. Met de Kustwachtcutter Jaguar maakt het paar vervolgens een korte vaartocht naar de Marinebasis Parera. Onderweg krijgen zij uitleg over de werkzaamheden van de Kustwacht. Een P3C-Orion patrouillevliegtuig en een Lynx Helikopter van de Marine Luchtvaart Dienst maken een zogenoemde 'fly pass'.

Op de Marinebasis Parera wordt het paar ontvangen door de Chef Staf van de Commandant Zeemacht in het Caraïbisch gebied en de commandanten van de Marinebasis Parera, Marinekazerne Suffisant en het militaire deel van vliegveld Hato. Tijdens een rondwandeling op de Marinebasis krijgen zij uitleg over onder meer het project 'Toekomst Antilliaanse Militie' en over de faciliteiten die voor het personeel en haar familie ter beschikking staan. Daarnaast voeren zij gesprekken met personeel en familie over onderwerpen als de integratie van Nederlands, Arubaans en Antilliaans personeel bij de Kustwacht NA&A, de vormen van militaire bijstand die door het Korps Mariniers binnen de Antilliaanse samenleving geleverd worden en scholing en werk voor gezinsleden van het Marinepersoneel.