VVD

6 mei 2002 - PvdA maakt karikatuur van VVD-standpunt over EU-uitbreiding

Tijdens de dagelijkse VVD-persbriefing heeft VVD-woordvoerder Frans Weisglas gezegd dat PvdA-Staatssecretaris Benschop een karikatuur maakt van het VVD-standpunt over de EU-uitbreiding.

Benschop zei in het TV-programma "Buitenhof"dat de VVD tegen de EU-uitbreiding zou zijn.

Zowel in de Telegraaf van 4 mei jl. als in Netwerk op 5 mei jl. heeft VVD-lijstrekker Hans Dijkstal gezegd dat de VVD voor uitbreiding van de EU is. Dat is goed voor de stabiliteit in Europa en ook voor de economieën van de huidige en de toekomstige lidstaten.

De VVD verbindt als voorwaarde aan die uitbreiding wel dat eerst het gemeenschappelijk landbouwbeleid en het beleid inzake de structuur-en cohesiefondsen van de EU drastisch hervormd moeten worden.

Zo zal de inkomenssteun in het kader van het GLB afgebouwd moeten worden en zullen alleen landen die een BNP hebben van minder dan 75 van het EU-gemiddelde nog voor geld uit de structuurfondsen in aanmerking komen.

Als daarover in de Europese Raad van Kopenhagen, eind 2002, geen harde afspraken worden gemaakt dient Nederland op dat moment de EU- uitbreiding met een veto tegen te houden.