ChristenUnie


Herinneringen aan 6 en 7 mei door Tweede Kamerlid Slob Dinsdag 7 Mei 2002 - 21:21

6 mei 2002

Vandaag is het begin van wat ik als een zware week beschouw. Een groot aantal campagneactiviteiten staan in mijn agenda. Vandaag zal ik met name vanavond in de ring moeten. Ik heb in mijn eigen woonplaats Zwolle een debat met de collegas Cornielje (VVD), Bakker (D66), Verburgh (CDA), van Gent (GroenLinks) en van Bommel (SP). Het debat staat onder leiding van Gerrit van der Kooij (TROS/Kamerbreed) en Hans Prakke (oud-sportjournalist/voorlichter SER). Het debat gaat o.a. over de WAO, werkgelegenheid, veiligheid, onderwijs, grote stedenbeleid, verkeer en vervoer. Ik gebruik een groot deel van de dag om me voor te bereiden. Ik wil in mijn eigen stad goed voor de dag komen. Overdag heb ik overleg met fractiemedewerkers die me nog wat nadere gegevens aanreiken. Onder andere een aantal gerichte CPB-gegevens die ik zou kunnen gebruiken in debat met andere partijen. Zo blijkt bijvoorbeeld dat bezuinigingen bij bv het CDA leiden tot een behoorlijke teruggang van werkgelegenheid in de collectieve sector. En zowel CDA, PvdA, VVD als GroenLinks bezuinigen sterk op het gemeente- en provinciefonds. s-Middags heb ik ook nog contact met collega André Rouvoet, die vanavond een debat in Harderwijk heeft. Ook word ik nog gevraagd voor een politiek café in Vriezeveen van zaterdagavond. Ik moet dat nog afwegen omdat gelijktijdig de gebedsdienst in Ermelo is.

We eten op tijd. Na het eten besluit ik nog even naar het journaal te kijken. Ik val midden in het journaal. Het weerbericht heeft onze belangstelling. Marjette wil morgen met Aron en een vriendje gaan zeilen. Harmen Siezen meldt dat er nog een nagekomen bericht is. Al luisterend en pratend geeft hij aan dat Pim Fortuyn is neergestoken. Je gelooft je oren niet. Ik zap direct naar teletekst en daar wordt het bericht bevestigd. Het programma 2Vandaag doet, zo goed en kwaad als het gaat, verslag van het gebeuren. Ontluisterend zitten we voor de televisie. Ook de kinderen. Ik bel voorlichter Nico Schipper, die al op de hoogte is. We zappen naar RTL4 waar ook verslag wordt gedaan. Op alle netten duiken nu de commentatoren op. Onduidelijk is of Pim Fortuyn nog leeft. André aan de lijn. Ook ontdaan. Hij is al op weg naar Harderwijk. Besloten wordt de campagneactiviteiten te staken. ChristenUnie-wethouder Janco Cnossen belt me nog. Ik vertrek iets over 19.00 uur nog naar het stadhuis in Zwolle. Daar heerst een gedrukte stemming. Mijn collegas zijn er al. Ook is er wat pers aanwezig. Om 19.30 uur opent burgemeester Meijer de bijeenkomst met een korte verklaring. Hij spreekt zijn meeleven uit met de nabestaanden van Pim Fortuyn. Het debat zal niet doorgaan. We spreken nog wat na. Ik wordt nog geinterviewd door RTV Oost (zowel radio als televisie). Eén van mijn dagboeklezers is voor het debat vanuit Deventer naar Zwolle gekomen. Ik breng hem en nog een medewerker van het stadhuis naar het station. Ook breng ik nog een andere bezoeker met de auto naar huis. Het is zeer onwerkelijk wat er gebeurt. Thuiskomend zit ik de rest van de avond voor de buis. Ontzet ook bij de beelden van rellen in den Haag. Esther (die uit logeren is) belt nog met thuis. Ook voor de kinderen is het vreemd. Mijn moeder belt. Ze is ook van slag. Ongelovelijk wat deze man heeft losgemaakt. Kars is naar den Haag gegaan. Daar zal hij vergaderen met de andere lijsttrekkers. Grote vraag is nu ook of de verkiezingen volgende week door kunnen gaan. Mijn gevoel zegt van niet. André belt later op de avond nog dat we morgen om 09.30 uur als fractie zullen vergaderen. Ik bel zelf Eimert en Dick op om hen dat mee te delen. Mijn collegas zitten ook thuis voor de buis. Ongelovelijk. Marjette en ik besluiten op een bepaald moment maar de televisie uit te doen. We sluiten de dag op christelijke wijze af en gaan slapen.

7 mei 2002

De wekker gaat om 06.15 uur af. Ik eet nog wat en lees de twee kranten die al op de mat lagen te wachten. Ik schrik van een grote foto van Fortuyn op de voorpagina van de Zwolse Courant. Dit vind ik niet gepast. Ik vertrek naar den Haag. In de trein lees ik nog de Telegraaf, Trouw en De Volkskrant. Alleen Trouw heeft een gepaste foto op de voorpagina staan. Om me heen zie ik in de trein alleen maar lezende mensen. Na gisteravond 18.10 uur is er maar één onderwerp in dit land. Ik ben om 09.00 uur bij het kamergebouw. Lopend naar het Kamergebouw zie ik een vlag halfstok hangen en etalageruiten die zijn ingegooid. Voor het Kamergebouw staat een cameraploeg. Ik kan ongehinderd naar binnen lopen. Op onze fractie is bijna iedereen al aanwezig. Om 09.30 begint onze fractievergadering. Er zijn ook bestuursleden aanwezig, Marco en de nieuwe bureaudirecteur. Kars begint de fractievergadering met het lezen van een stuk uit de Bijbel en gebed. Het raakt me. Kars vertelt zijn ervaringen van gisteravond, we spreken over hoe we verder moeten, de verkiezingen, de campagne. Kars zal om 11.00 uur weer een overleg hebben met de fractievoorzitters. Een uur eerder zal op het Catshuis een overleg zijn tussen minister-president Kok en leden van de lijst Pim Fortuyn. Iedereen loopt wat onwennig door het kamergebouw. We kijken televisie, praten met elkaar en wachten. In het Kamerrestaurant is het druk. Er lopen zelfs een paar ministers rond. Dat zien we niet vaak. Aan het begin van de middag is duidelijk dat de verkiezingen door gaan. De nadrukkelijke wens van de mensen van de lijst Pim Fortuyn heeft bij dit besluit een grote rol gespeeld. De campagne komt stil te liggen. Geen politiek meer vanaf vandaag. In de media wordt al druk gespeculeert over de oorzaken van deze moord. De dader zou uit milieukringen te komen, zo wordt gezegd. Vandaag zou Leen zijn initiatiefwetsvoorstel over de zondagsrust in de Eerste Kamer verdedigen. Op het allerlaatste moment gaat dit echter niet door. Ik vertrek tegen 14.20 uur naar het station. Ik kom Aart Mosterd tegen. We reizen samen op. In Amersfoort stapt Aart uit. Ik reis door naar Zwolle. Even voorbij Harderwijk begint de trein hard te remmen. We staan stil. Even later wordt omgeroepen dat er een aanrijding heeft plaatsgevonden. Ruim een uur staat de trein stil. We rijden uiteindelijk een klein stukje terug omdat zo wordt omgeroepen- de trein schoongespoten moet worden. Ik zie een lijkwagen staan en brandweerautos. Een onbewaakte overweg is iemand noodlottig geworden. Zo kent iedere dag zijn slachtoffers.

Het is vreemd om alles nu neer te leggen. We hadden nog zoveel plannen voor de komende dagen. Met elkaar bespraken we vandaag dat we nu echt alles moeten overgeven. Ik realiseer me vandaag hoe mooi het is dat je het als christen ook echt overgeven kunt. Deze dagen brengen ons terug bij de essentie van het bestaan. Ook van ons politieke bestaan. Dat geeft rust. Ook in alle onzekerheden over de verkiezingsuitslag van 15 mei. Zaterdagavond zal de gebedsbijeenkomst in Ermelo wel gewoon doorgaan. Het enige wat nu overblijft van onze campagne is gebed. Dat er maar veel handen gevouwen mogen worden in dit land.
---