KNMG

De Zorg en de Baron van Münchhausen

Als u dit leest is het nog een paar dagen voor de verkiezingen en heeft u vele lijsttrekkersdebatten kunnen volgen. Veel van deze debatten gaan over de gezondheidszorg. Zo ook het Nationaal Debat Gezondheidszorg op 22 april. Tijdens dit debat waren alle lijsttrekkers van de grote politieke partijen aanwezig om met vertegenwoordigers uit de gezondheidszorg de degens te kruisen over de problemen in de zorg en de manier waarop de Nederlandse gezondheidszorg (weer) op topniveau gebracht kan worden. Namens de KNMG mocht ik een korte inleiding houden en één van de vier stellingen presenteren. Een stelling waarbij de KNMG, uitgaande van vraaggestuurde zorg, de verantwoordelijkheid uitdrukkelijk bij de patiënt legt. Ondanks het feit dat de organisatie en de debatleider Marcel van Dam erg hun best hebben gedaan om een goede discussie op gang te brengen, viel me toch op dat de lijsttrekkers erg vastgebakken zaten aan hun eigen politieke stokpaardjes. Alles leek veel op een Oratio pro domo, en dat, terwijl het hoog tijd wordt voor een soort "nationale consensus" over de toekomst van de zorg. De KNMG wil, hiertoe gevraagd, graag het initiatief voor nemen.

In de driehoek Patiënt-Arts-Zorgverzekeraar dient de nadruk volgens mij te liggen op de Patiënt-Arts relatie. In het toekomstige zorgstelsel moeten patenten gestimuleerd worden hun eigen verantwoordelijkheid te nemen en deze ook waar te maken. De patiënt is in de eerste plaats zelf verantwoordelijk voor zijn gezondheid en voor zijn genezing. Patiënten kunnen echter alleen bewuste keuzes maken als ze weten waarvoor ze kiezen en welke mogelijkheden er zijn voor de verzekering van zorg. De (huis)arts kan hierbij een adviserende rol spelen. Een goede zorgverzekering mat acceptatieplicht en tot op zekere hoogte een eigen financieel risico Dat is wat anders dan een eigen bijdrage Heren Politici! (Alle lijsttrekkers zijn mannen, sic!) Uiteraard dient er een vangnet te komen voor de zwakkeren in onze samenleving om risicosolidariteit voldoende te waarborgen.

Mijn visie wordt ondersteund door het RAND-ziektekostenverzekeringsexperiment (1974-1982). Hieruit blijkt, dat alleen met de combinatie van een slechte gezondheid en een laag inkomen het risico lopen om zichzelf noodzakelijke zorg te ontzeggen. Ik vind het daarom belangrijk om de hoogte van het eigen risico te beperken voor mensen met een laag inkomen. Deze groep bestaat uit maximaal 10% van de bevolking Daarom is het mijns inziens beter een vangnet voor deze groep te maken dan de meerderheid van de bevolking alle keuzevrijheid en verantwoordelijkheid te ontnemen. Ook geeft dit mogelijkheden en kansen voor een goede preventieve zorg. Ik wil vanaf deze plaats graag, samen met de NPHF, pleiten dat ten minste 5% van het zorgbudget besteed dient te worden aan preventie: gezondheidsbevordering door meer te bewegen, goede voeding, minder roken en goede gezondheidsvoorlichting. Helaas moet ik vaststellen dat dit politiek nog weinig weerklank vindt.

Wat is er nog meer nodig? Een oplossing voor het schrijnende personeelstekort. Dus: verruiming van de numerus fixus en uitbreiding van de capaciteit van de vervolgopleidingen Uiteraard met behoud van kwaliteit. Zo krijgen we meer artsen. Het duurt weliswaar enige tijd voor we hier de vruchten van kunnen plukken. Daarom moeten we er nu voor zorgen dat artsen gemotiveerd en met plezier het vak blijven uitoefenen. Dat vraagt nù om investeringen in goede arbeidsomstandigheden, goede arbeidsvoorwaarden en ruimere vestigingsmogelijkheden. En wat voor artsen geldt, geldt uiteraard ook voor andere werkers in de zorg. Daarover zijn zowel gezondheidszorg als politiek het eens, maar nu nog een zichtbaar resultaat! Het zal duidelijk zijn dat dit onderwerp de komende jaren hoog op de agenda moet blijven staan.

In het debat bleek grote overeenstemming over het gebrek aan consensus in de zorg. Melkert deed een beroep op de hele sector om het conglomeraat aan deelbelangen op te heffen en de handen ineen te slaan. Om samen aan tafel te gaan zitten. Ik ben het daar van harte mee eens, maar verwacht dan wèl van de politiek dat ook zij de deelbelangen en de "standaardverhaaltjes" ontstijgen. Alleen dan kunnen we met elkaar de krachtsinspanning leveren, die nodig is om de zorg uit het moeras te trekken. Aan de eigen haren als het moet, zoals ooit de Baron van Münchhausen dit deed. U kunt er op rekenen dat de KNMG, ook tijdens de kabinetsformatie, er alles aan zal doen om die ontwikkelingen een "knietje" te geven.