Korps: Friesland, plaats: Friesland 9-05-2002
Politieberichten van 8/5 13.00 uur tot 9/5 13.00 uur

ALCOHOL IN HET VERKEER

Drachten: rijden onder invloed
Donderdagmorgen omstreeks 01.35 uur werd een 39-jarige Leeuwarder gecontroleerd op de Stationsweg. Hij bleek zijn personenauto te besturen onder invloed van alcohol. Aan het bureau blies hij 440 ug/l. Hij kreeg een proces-verbaal en een rijverbod van 4 uur.

Leeuwarden: rijden onder invloed
Donderdagmorgen omstreeks 03.20 uur viel een 32-jarige Leeuwarder op omdat hij zonder verlichting met zijn personenauto over het Zaailand reed. Toen hij zijn voertuig parkeerde in de Zuiderstraat werd hij gecontroleerd; hij had gedronken. Aan het bureau blies hij 530 ug/l. Hij kreeg een proces-verbaal en een rijverbod van 5 uur.

Buitenpost: rijverbod
Donderdagochtend omstreeks 04.40 uur zagen politiemensen dat een 27-jarige vrouw uit Opende op de Kerkstraat in haar auto wilde stappen. Omdat werd vermoed dat ze had gedronken legde ze een ademtest af. Ze bleek teveel alcohol te hebben gedronken. Omdat ze nog niet was gaan reden werd volstaan met een rijverbod van 6 uur.

Drachten: eenzijdig ongeval en drank
Donderdagochtend rond 04.15 uur vond op de oprit bij Ureterpvallaat een ongeval plaats. Een 45-jarige inwoner van Drachten reed in de bocht halverwege de oprit rechtdoor de bosschages in. Getuige zagen dat de man daarna uit de auto kroop en zich verschool tussen de struiken. Na wat zoekwerk werd deze bestuurder onder enkele dorre bomen en struiken aangetroffen. Hij bleek te hebben gedronken. Aan het bureau blies hij 1045 ug/l. . Hij kreeg een proces-verbaal en een rijverbod van 13 uur.

OVERIGE VERKEERSBERICHTEN

Franeker: rijbewijs ingevorderd na te hard rijden Woensdagmiddag omstreeks 15.55 uur werd het rijbewijs ingevorderd van een 20-jarige man uit Dronrijp. Hij reed met zijn personenauto 177 km/h over de autosnelweg A31. Daar mag 120 km/h gereden worden. Naast de invordering mag de verdachte zich verantwoorden voor de rechter voor het te hard rijden.

Oudehaske: aanrijding met letsel
Woensdagmiddag omstreeks 16.00 uur vond op de Jousterweg een aanrijding plaats tussen een fietser en een automobilist. De fietser, een 14-jarige jongen uit Oudehaske, reed in de richting Joure en wilde ter hoogte van de Toel linksaf slaan. Uit tegenovergestelde richting kwam een 21-jarige man uit Rottum met een personenauto. De fietser dacht dat hij er nog voor langs kon. Hij schatte het verkeerd in. De fietser werd door de auto geschept. De fietser is per ambulance naar het ziekenhuis overgebracht. Na onderzoek kon hij weer naar huis. Hij hield een hersenschudding aan de aanrijding over.

St. Annaparochie: aanrijding met letsel
Woensdagmiddag omstreeks 15.15 uur rijdt een 55-jarige vrouw uit St. Annaparochie met haar personenauto over de Hemmemaweg. Door nog onbekende oorzaak komt ze ter hoogte van het begin van de bebouwde kom op de verkeerde weghelft. Daar naderen juist twee andere autos. De vrouw komt in aanrijding met de voorste auto, een bestelauto bestuurd door een 49-jarige man uit Harlingen. De man kan na de aanrijding de auto in de berm tot stilstand brengen. De vrouw probeert na de aanrijding te corrigeren maar raakt vervolgens de tweede auto, een personenauto bestuurd door een 41-jarige vrouw uit Menaldum. Door de aanrijding komt die tweede auto tegen een boom tot stilstand. Deze bestuurster wordt met nekletsel overgebracht naar het ziekenhuis MCL-zuid. Door de aanrijding met de auto van de vrouw uit Menaldum wordt de veroorzaakster gelanceerd en glijdt de naast de weg gelegen vaart in. Ze kan zich zelf bevrijden uit haar auto. Ook zij is met nekletsel overgebracht naar het MCL-zuid. De vrouw kon zich van de aanrijding niets herinneren. Mogelijk heeft ze een black-out gehad.

Tzum: auto in de sloot
Woensdagmiddag omstreeks 12.05 uur rijdt een 23-jarige inwoner van Franeker met zijn personenauto over de Wommelserweg. Hij komt met zijn wielen in de berm, probeert te corrigeren, maar kan zijn voertuig niet onder controle houden. Hij komt tot stilstand in de sloot naast de weg. De bestuurder kwam met de schrik vrij.

Hurdegaryp: snelheidscontrole
Woernsdagmiddag tussen 16.00 en 17.00 uur is op snelheid gecontroleerd op de Wester-omwei. In totaal werd de snelheid van 75 autos gemeten. Slechts twee reden te hard. Zij zijn aan de kant gezet en hebben een bekeuring gehad. De snelste reed 62 km/h.

DIEFSTAL EN INBRAKEN

Bakkeveen: diefstal CV-ketels
Tussen dinsdagmiddag en woensdagochtend zijn drie CV-ketels gestolen uit drie in aanbouw zijnde woningen aan de Lange Singel. De woningen waren wind- en waterdicht afgebouwd en waren afgesloten. Het is onbekend hoe de daders zijn binnengekomen. Er zijn geen braaksporen. Het hekwerk waarmee het bouwterrein is afgesloten, was ook geopend. Ook hier zijn geen braaksporen. Een 30-jarige man uit Hurdegaryp deed namens de benadeelde, een bouwbedrijf uit Garyp, aangifte.

Leeuwarden: drie inbraken in kantoren
Woensdagavond of nacht is ingebroken in drie kantoorpanden aan de Wismastate en Elzenstraat. Men kwam in twee gevallen binnen door een ruit te vernielen. In het derde geval werd de afdichting van een kapotte ruit van een eerdere inbraak verwijderd. In alle gevallen werd computerapparatuur gestolen. Een 23-jarige man uit Deinum deed aangifte namens het bedrijf aan de Elzenstraat. Een 51-jarige man uit Hurdegaryp en een 28-jarige man uit Drachten deden aangifte namens de bedrijven aan de Wismastate.

Oosterwolde: inbraak in bedrijf
Donderdagnacht omstreeks 04.30 uur is ingebroken in een bedrijf aan de Ploeggang. De sloten van de zij- en de voordeur zijn vernield. Zes kettingzagen zijn gestolen. De 41-jarige eigenaar uit Hurdegaryp heeft aangifte gedaan.

Leeuwarden: diefstal auto
Woensdagavond of nacht is uit de Wijbrand de Geeststraat een personenauto gestolen. Het betreft een grijze/champagnekleurige Opel Vectra met het kenteken ZS-23-JF. De auto stond bij de woning van de eigenaar, een 28-jarige man.

Leeuwarden: beroving
Donderdagochtend omstreeks 04.35 uur loopt de aangever, een 21-jarige man uit Leeuwarden, vanaf de Weaze naar de Nieuweweg. Hij wordt achtervolgd door een groep van 5 á 6 mannen. Hij wordt ingehaald door de groep, die om hem heen gaat staan. Zijn zakken worden doorzocht en zijn gsm en portemonnee worden uit zijn zak gehaald. Daarna holt de groep weg richting Tweebaksmarkt. Door de inmiddels gealarmeerde politie wordt de omgeving afgezocht. De groep wordt niet meer aangetroffen. Het slachtoffer heeft aangifte gedaan.

Sneek: tassenrollerij
Woensdagmiddag is twee maal aangifte gedaan van diefstal van een portemonnee na het bezoeken van een winkel aan het Normandiaplein. Een 53-jarige vrouw uit Oostwoud miste haar portemonnee toen ze de winkel had verlaten. Ze is geld en bankpasjes kwijt. Een 44-jarige vrouw uit Oudemirdum miste haar complete tas bij de kassa. De tas werd kort daarop teruggevonden in de winkel. Haar portemonnee met geld en bankpassen zijn er uit gehaald.

OVERIGE BERICHTEN

Drachten: vernieling ruit
Donderdagochtend omstreeks 02.00 uur horen surveillerende politiemensen glasgerinkel op de Singel. Het blijkt dat een ruit vernield is van een kantoor. De agenten lopen erheen. Bij het zien van de eerste politieman vlucht een verdachte hard weg. Hij loopt daarbij regelrecht in de armen van de tweede politieman die nog op De Kaden staat. De verdachte, een 19-jarige jongen uit Drachten, wordt aangehouden en ingesloten. Het bedrijf moet nog aangifte doen.

Oudega (Sm): brandstichting
Donderdagochtend omstreeks 03.00 uur moet de brandweer van Drachten uitrukken naar de Fabrykswei. Een houten schutting nabij de voormalige jeugdsoos staat in brand. De brandweer blust de schutting. Kort voor de brand is door getuigen jeugd gehoord. Het vermoeden is dat de brand is aangestoken.

Leeuwarden: vechtpartij
Donderdagochtend omstreeks 02.55 uur vindt een vechtpartij tussen ongeveer 7 personen plaats in de Oude Doelensteeg. Het gaat om twee partijen Leeuwarders, twee vrouwen van 25 en 28 jaar, en mannen in de leeftijd van 22 tot 27 jaar. Een woordenwisseling en provocerend gedrag is vermoedelijk de aanleiding geweest. Beide partijen hebben een andere lezing over de aanleiding. Geen van de betrokken heeft ernstig letsel. Wel hebben een paar licht letsel. Enkele betrokken overwegen vandaag, donderdag, aangifte te doen.

Leeuwarden: vernieling etalageruit
Donderdagochtend omstreeks 02.20 uur is van een garagebedrijf aan de Bote van Bolswertstraat een etalageruit vernield. De ruit werd ingegooid met een baksteen. Ook een auto werd beschadigd. De baksteen kwam terecht op de motorkap van een auto die achter de ruit in de showroom stond. De 62-jarige eigenaar deed aangifte.

Leeuwarden: cocaïne aangetroffen
Woensdagmiddag omstreeks 16.50 uur wilde de politie een bestuurder van een scooter controleren op de Molenstraat. Na een stopteken ging de bestuurder er vandoor. Het lukte om de bestuurder, een 17-jarige jongen uit Leeuwarden, toch tot stilstand te krijgen. Bij controle bleek dat de passagiere, een 17-jarige meisje eveneens uit Leeuwarden, in het bezit was van een zakje met 10 gram cocaïne. Beide personen zijn aangehouden. Na verhoor zijn ze weer in vrijheid gesteld. Tegen beiden wordt proces-verbaal opgemaakt voor het bezit van harddrugs. De bestuurder werd tevens bekeurd voor het rijden door rood licht, te groot motorvermogen en het niet hebben van het bromfietscertificaat. De passagiere gaf aanvankelijk een valse naam op. Ook daar wordt proces-verbaal voor opgemaakt.

Bureau Communicatie: 058 880 8272