Skatebond Nederland


Luc Bartholomeeussen snelste in Oldebroek

Luc Bartholomeeussen heeft donderdag de skeelermarathon in Oldebroek gewonnen. De Vlaming uit Brecht versloeg in de eindsprint vijf medevluchters. Verrassende tweede was Wim Bos uit Oosterwolde; een harde werker maar op papier niet de betere sprinter uit de kopgroep. Derde werd Ingmar Berga uit Hoogeveen, dermate kort voor Haico Bouma uit Wolvega dat de jury de video moest bestuderen.

Deze kopgroep, met ook Marcel Oosten (5e) en Frank Fiers (6e) daarin, had zich de laatste twintig minuten gevormd. Daarachter reed een andere groep van zes, waarvan Willem Hut uit Haulerwijk de sprint om de zevende plek won. Toen volgde nog een groepje van drie en daarna het overblijfsel van het peloton. Daar won Arjan Smit winnaar van de eerste twee wegwedstrijden de spurt om de 16e plaats. Het criterium in Oldebroek telt niet mee voor de landelijke Univé-competitie.

De eerste kopgroep bestond uit Willem Hut, Luc Bartholomeeussen, Wim Bos, John van Dijk en Hans van de Wetering. Zij reden ruim twintig minuten vooruit, waarna een hergroepering volgde en kort daarna een nieuwe kopgroep.

Ids Postma handhaafde zich 25 minuten voorin het peloton, maar liet de groep toen gaan. De Friese oud-olympisch kampioen, sinds kort ingelijfd bij de skeelerploeg van Rollerblade, beseft dat hij nog wat gewenningstijd nodig heeft om thuis te raken in het specialistische skeelervak. Het was Postma s eerste wegwedstrijd. Het komt zelden voor dat topschaatsers ook op het hoogste skeelerniveau direct mee kunnen, maar na enkele wedstrijden blijkt dat doorgaans goed mogelijk.

Voor Luc Bartholomeeussen was het zijn tweede overwinning in Nederland. Drie jaar geleden won hij een wedstrijd in Utrecht. Bartholomeeussen rijdt sinds vijf jaar de Nederlandse competitie en eindigt vaak in de top tien, maar miste tot nu toe het vermogen om het af te maken.

Elma de Vries uit Haule won bij de dames de eindsprint van een groep van negen, voor Anka Greving uit Zeyen en Mariska Huisman uit Andijk, die komend jaar bij de DSB-ploeg schaatst. De vrouwen hadden met 23 deelneemsters een eigen wedstrijd over 25 minuten en twee ronden. Door demarragepogingen en premiesprints dunde de hoofdgroep uit tot ongeveer de helft, maar niemand kwam definitief weg.