Persbericht

Internationaal concours hippique eindhoven:
paardensport op hoog niveau

Op Hemelvaartsdag, 9 mei, begint het vierdaagse Internationaal Concours Hippique Eindhoven op het terrein aan de Karpendonkse Plas. Het jaarlijkse Eindhovense paardensportevenement wordt dit jaar voor de 56e maal gehouden. De fraaie, natuurlijke omgeving van het wedstrijdterrein vormt het passende decor voor paardensport op hoog niveau. Voor de vier dagen, van donderdag 9 mei tot en met zondag 12 mei, is een uiterst gevarieerd programma samengesteld dat naast de spring- en dressuurwedstrijden amusement biedt voor het hele gezin. Al jarenlang behoort het Concours Hippique Eindhoven tot de best bezochte evenementen in Brabant. Vorig jaar trok het CHE ruim 75.000 bezoekers. Het succes is te danken aan een ijzersterke formule: een goed uitgebalanceerde combinatie van topsport en amusement in een feestelijke ambiance. Het evenement is bovendien gratis toegankelijk en dat is vrij uniek voor een internationaal festijn van deze klasse. Het laatste decennium is de paardensport enorm in de belangstelling gestegen. Dat geldt zowel voor de recreatieve beoefenaren als voor de wedstrijdruiters. Economisch gezien is de hippische sport na voetbal, sport nummer twee in Nederland. Er zijn meer dan 900 manegebedrijven waar les wordt gegeven, waar paarden worden verhuurd en waar paardeneigenaren hun viervoeter in pension kunnen stallen. Per jaar worden in de maneges circa negen miljoen lesuren gegeven. Bij driekwart daarvan gaat het om groepslessen. Het merendeel van de ruiters rijdt 's winters in de binnenmanege en 's zomers buiten. Naast manegebedrijven zijn er circa 2.000 rijverenigingen die zich in hoofdzaak toeleggen op training voor en de beoefening van de wedstrijdsport met een eigen paard of pony.

./.

.2.

Ladies Day
Het Concours Hippique Eindhoven begint traditiegetrouw op Hemelvaartsdag met Ladies Day. De sfeer van Ascott waart dan rond langs de wedstrijdterreinen waar de dames met sjieke, sportieve of grappige hoeden flaneren. De meest originelen worden beloond met een prijs tijdens een teaparty bij restaurant De Karpendonkse Hoeve. Donderdag is ook de dag van de Jack Russell honden. In de ochtenduren zijn er keuringen en 's middags vindt het Europees kampioenschap Jack Russell Races plaats. Een niet alleen spannend maar ook amusant gebeuren.

Koetsentocht
Voor de veertiende maal wordt op donderdag een koetsentocht verreden. Tussen de veertig en vijftig koetsen, waarvan sommigen meer dan honderd jaar oud, vertrekken 's morgens vanaf het terrein aan de andere zijde van de Karpendonkse Plas voor een tocht door Eindhoven. Er is een ontbijtstop in het Philips de Jongh Park en een lunchpauze in het Stadswandelpark waar in de Hub van Doorne kiosk muziek gemaakt wordt. De tocht eindigt op het hoofdterrein van het CHE waar de duizenden bezoekers zich kunnen vergapen aan de prachtige rijtuigen getrokken door een- of meerspannen edele viervoeters. De koetsiers en hun passagiers zijn in stijl van de rijtuigen gekleed. De aparte combinaties maken de koetsentocht tot een schitterend schouwspel.

Sportief programma
Donderdag beginnen onder meer de kwalificaties voor de Grand Prix en de Derby, waarvan de finales respectievelijk op zaterdag en zondag zijn. Nieuw dit jaar zijn de ponyspringwedstrijden. Op donderdag en vrijdag worden de kwalificaties verreden voor de finale op zaterdag. Tussen de springrubrieken op vrijdag is een spectaculaire show van trekpaarden ingelast. En zaterdag vindt de oldtimerrit plaats die evenals de koetsentocht eindigt op het wedstrijdterrein. De fraaie oldtimers hebben weer een vaste plaats gekregen op het CHE. Het hoogtepunt van het CHE is zondag wanneer de VDL Groep Derby wordt verreden. De Eindhovense Derby is de enige officiële Derby van Nederland.

./.

.3.

Voor het eerst komen zondag ook de Hackneys aan bod. En om de zondag helemaal feestelijk te maken geeft de Bereden Politie regio Brabant Zuid Oost een demonstratie. Het belooft een heel aantrekkelijke show te worden waarin de politieruiters laten zien dat ze heel wat meer kunnen dan een lastig voetbalpubliek in toom houden. Op de kleine piste komen de dressuurruiters in actie voor de proef Intermediaire I en de Grand Prix Special. Zo heeft het Concours Hippique Eindhoven voor vier dagen een aantrekkelijk programma met springwedstrijden, dressuurwedstrijden, shows en demonstraties.

Voor verdere informatie: BCM, Denise van der Net. Tel: 0499.398115, fax: 0499.391525, email: denise@bcm.nl