Utrecht, 3 mei 2002.

Aankondiging

SP Tweede Kamerfractie bezoekt provincie Utrecht op 9 mei a.s.

Een delegatie van de SP Tweede Kamerfractie, bestaande uit Remi Poppe, Jan de Wit, Jolanda Gooiker en Jan Marijnissen (deel programma), aangevuld met vertegenwoordigers van de Utrechtse staten- en gemeenteraadsfracties, zal op donderdag 9 mei a.s. (hemelvaartsdag) een werkbezoek afleggen aan de provincie Utrecht.

Het bezoek staat in het teken van het thema "betaalbare recreatie".

De start is 's ochtends om 11.00 uur bij de Nedereindse Plas. De Nedereindse Plas is een voormalige vuilstort (Put van Weber), die in gebruik genomen is als recreatiegebied, geëxploiteerd door het recreatieschap De Stichtse Groenlanden (Prov.Utrecht+aantal gemeenten). Na een actie van o.m. de SP is de grote plas (voormalige zandwinning waarin afval gestort is) in 1996 om veiligheidsredenen afgekeurd voor waterrecreatie. Er wordt nu gezocht naar andere recreatieve mogelijkheden. De wielerverenigingen De Volharding, RTC Domstad, Het Stadion en de schaats/skeelerverenigingen Utrecht en Ijsgein hebben een plan gemaakt voor een wieler- en skeelercentrum Utrecht op het terrein van de Nedereindse Plas, dat bestaat uit een wielerparcours, ATB/veldrijden-parcours, skeelerparkoers en een verenigingsgebouw. De SP-delegatie zal een gesprek hebben met bestuursleden van wieler en skeelercentrum "De Nedereindse Berg" en het recreatieschap, en vervolgens een rondwandeling maken over het terrein.

Vervolgens zal om 13.00 een bezoek gebracht worden aan volkstuincomplex ATV Hoge Weide te Utrecht.

ATV Hoge Weide moet binnenkort verplaatst worden voor de aanleg van Leidsche Rijn. Daarbij gaan een flink aantal plaatsen verloren. Ook stelt de gemeente allerlei eisen aan de architectuur en uitrusting van de tuinhuisjes, die hierdoor peperduur worden. De SP heeft onlangs bij de behandeling van de Vijfde Nota RO een motie ingediend om de bescherming van de volkstuincomplexen te verzekeren.

Gesproken wordt met het bestuur van de volkstuinvereniging, de directeur van de Algemene Vereniging Volkstuinders Nederland en recreanten op het complex.

Om 15.00 staat een bezoek aan camping De Biltse Duinen (sinds kort: Bospark Bilthoven) op het programma. Deze camping staat op de nominatie om geherstructureerd te worden. Het terrein is binnen een jaar twee keer doorverkocht. De tarieven zijn enorm verhoogd, waardoor veel recreanten vertrekken. Mede door initiatieven van de SP Tweede Kamerfractie worden momenteel een aantal wettelijke maatregelen voorbereid die de rechtsbescherming van langkampeerders moeten verbeteren. Doel van de maatregelen is ook om te voorkomen dat kampeerterreinen sluipenderwijs veranderen in permanent bewoonde bungalowparken in het buitengebied. Tijdens het bezoek zal gesproken worden met de exploitant en recreanten.

Het middagdeel van het werkbezoek eindigt om ca. 16.30 uur.

De dag wordt om 19.30 uur afgesloten met een verkiezingsbijeenkomst in De Eenhoorn in Amersfoort (t/o Amersfoort Centraal), waar lijsttrekker en SP-voorzitter Jan Marijnissen een toespraak zal houden.

Inlichtingen:

P.Jansen, tel. (06) 51844755.

W.Herstel, tel. (06) 12764857