Partij van de Arbeid

PERSBERICHT PVDA

Den Haag, 8 mei 2002

Bert Koenders leidt ontwikkelingsconferentie

Grotere democratische controle op globalisering, de Wereldbank en het IMF

Van donderdag 9 mei tot en met zaterdag 11 mei komen meer dan 100 parlementariërs uit Europa, de Verenigde Staten en Azië bijeen in het kader van het Parliamentary Network on the World Bank, waarvan PvdA-kamerlid Bert Koenders voorzitter is. De conferentie vindt plaats in het Zwitserse Parlementsgebouw in Bern. Kernonderwerpen zijn de controle op globalisering en de noodzaak om parlementaire controle op organisaties als IMF en Wereldbank te vergroten.

Tijdens de conferentie zal onder meer een antwoord op het toenemende anti-globalisme geformuleerd worden. Verder wordt er gesproken over het behalen van de millenniumdoelen, het gevecht tegen corruptie, de strijd tegen Aids, onderwijs, het creëren van eerlijke condities voor toenemende internationale handel en investeringen en de controle op de agenda van de internationale financiële organisaties. Conclusies leiden naar gezamenlijke parlementaire actie.

Sprekers zijn onder andere James D. Wolfensohn, president van de Wereldbank, Mike More, directeur-generaal van de WTO en de Senegalese president Abdoulaye Wade.

De conferentie wordt voor de derde keer georganiseerd door de Parliamentary Network on the World Bank (PNOWB). De PNOWB is een onafhankelijke organisatie, opgezet om de controle op de internationale financiële organisaties te versterken, geleid door een Steering Committee onder voorzitterschap van Koenders.