Gemeente Zoetermeer

Zoetermeerse dieren naar Paleis Het Loo

Van 9 mei tot 28 augustus wordt in paleis Het Loo de tentoonstelling 'Vorstelijk Vee' gehouden.
Tijdens deze tentoonstelling zijn in het paleis de schilderijen van oude meesters te zien met de dieren die vroeger op de landerijen te zien waren.
In de paleistuin is het koninklijk boerenerf ingericht waar iedereen deze oude Hollandse vee- rassen in levenden lijve kan zien. Op de tentoonstelling zullen ook Zoetermeerse dieren te bewonderen zijn.

De gemeente Zoetermeer is met haar recreatiegebieden en beide kinderboerderijen De Balijhoeve en Het Buitenbeest een belangrijke houder van deze oud Hollandse vee rassen. De gemeente is door Paleis het Loo aangezocht om voor deze tentoonstelling de schapen en geiten te leveren.
Daarom zijn vanuit Zoetermeer de mooiste exemplaren van de vijf Nederlandse heideschapen naar Apeldoorn uitgezonden. Zoals het Veluws Schaap, het grootste van ons land. En het bekende Drents Heideschaap met zijn mooie horens maar ook zeldzamere rassen als het Mergellandschaap en de Schoonebeeker.

Het enige Nederlandse geitenras is de Landgeit. Ook van dit ras gaan lammeren naar het Paleis. En de Blauwe Texelaar, met zijn aparte staalgrijze wol evenals de Zwartblesschapen die in het Noord Aagebied zijn te vinden.

Natuurlijk blijven er genoeg dieren op de stadsboerderijen over om te bezoeken. Alle dieren hebben inmiddels lammetjes zodat het een drukte van belang is. Ook in de op natuurlijke wijze beheerde stadsparken hebben alle dieren lammeren en lopen er nog genoeg rond om te bewonderen tijdens een lekkere wandeling.

Laatste wijziging: 13-5-2002