Gaarne breng ik u het volgende onder uw aandacht.
As zaterdag zal de start van de proloog van de wielerronden de Giro d'Italie in Gironingen plaatsvinden.

Burgemeester schakelt geen deskundigen in.
Uit een gemeentelijk coordinatieverslag blijkt dat de de Stichting Gironingen wenste dat een erkend buro het bezoekersaantal zou inschatten. Maar de gemeente Groningen wenste zelf een inschatting maken.
Vervolgens blijkt uit een gemeentelijk coordinatieverslag dat de burgemeester een toezegging heeft gedaan om een onderzoeksburo in te schakelen om de bezoekersaantallen in te schatten.
De burgemeester erkent onlangs per brief dat hij geen onderzoeksburo heeft ingeschakeld en dat er dus ook geen verslagen zijn van dat onderzoeksburo.

Vergunningaanvraag 30.000 bezoekers bij Start en Finish:
In de vergunningaanvraag (September 2001) van de Stichting Gironingen, stelt de GHOR (Geneeskundige Hulp bij Ongelukken en Rampen) dat zij 15.000 bezoekers bij Start en 15.000 bezoekers bij Finish verwacht.
En 70.000 bezoekers voor de rest. Dus in totaal 100.000 bezoekers.
De Stichting Gironingen zelfs spreekt in dezelfde aanvraag over 300. 000 bezoekers.

Webside Gironingen: Geen publiek bij Start en Finish.
Uit de website van de stichting Gironingen, blijkt dat het PUBLIEK NIET bij de START en FINISH kunnen staan.
Het publiek in den lande en in het buitenland is hiervan, door de pers, niet op de hoogte gebracht!!!!
Zelfs Groningers zijn, door de berperkte berichtgeving, hiervan niet op de hoogte.
De Stichting heeft in een vroegtijdig stadium deze informatie van internet gehaald.
Het is dus nu al bekend dat diverse bezoekers een grote teleurstelling tegemoed gaan.

Ondanks website volhard Burgemeester: Meeste mensen bij Start en Finish.
In antwoord op de bedenkingen, door mij ingebracht naar aanleiding van de conceptvergunning, antwoordt de burgemeester, waarvan " de meeste bij start en finish zullen staan".
De burgemeester beweert dit ondanks de feitelijke gegevens van de website en de vergunning, die het volbouwen bij Start en Finish toestaat.

Coordinatieverslagen spreken over 300.000 bezoekers. De lokale media over 75.000 bezoekers.
Uit projectgroepverslagen, heden ontvangen naar aanleiding van een WOB verzoek van 23 april 2002, blijkt dat op 5 februari dat de diverse betrokken diensten uitgaan van 300.000 bezoekers.
Op de bedenkingenzitting (28 februari), overgenomen door de lokale media, suggereert de burgemeester dat er "worst case slechts 175.000" bezoekers komen.
Waarbij hij uitgaat van 100.000 reguliere zaterdagbezoekers en 75.000 wielerbezoekers.

Instanties weigeren informatie te geven.
Wegens de verschillende getallen heb ik diverse pogingen gedaan: bij Politie, GHOR, Burgemeester en betrokken ambtenaren, om de juiste bezoekersaantallen boven water te krijgen.
Op mijn verzoek, om informatie over de bezoekersaantallen in haar geheel en per lokatie, krijg van geen enkele instantie antwoord.
Op mijn verzoek op inzage in een calamiteitenplan waaruit zou blijken op welk moment er wordt ingrepen kreeg ik van een betrokken ambtenaar het antwoord: "Dat dat geheim is en dat dat adhoc bekeken wordt.".

Democratie tijdelijk opgeheven.
Volgens beleid is het verboden om, tijdens het broedseizoen (tot 1 juni), in het Noorderplantsoen (noorderlijkste deel van de Proloog) evenementen met meer dan 7500 bezoekers te laten plaatsvinden.
Het is volstrek onduidelijk hoeveel mensen er zullen komen. De burgemeester verwacht op deze lokatie 6000 bezoekers. Ook voor deze lokatie zou hij een buro inschakelen.
Het Bevrijdingsfestival kan, wegens haar omvang, niet meer plaats vinden in het Noorderplantsoen.
Het Noorderplantsoen is jaren geleden, via een proefreferendum, autovrij geworden. Wegens het niet meer bereikbaar zijn, zijn diverse ondernemers failliet gegaan. Het zal voor deze ondernemers onverdraagbaar zijn dat Italianen met auto's en motoren door het park mogen razen.
Auto's, motoren en bromfieters mogen normalitair niet door het Noorderplantsoen.
De toegestane maximun snelheid in de aanliggende woonwijken is 30 kilometer.
Ook deze maximum snelheid is opgeheven.
Landschapsarchitect J. Copijn (Utrecht) heeft bij de herinrichting ooit genotuleerd gezegd: Het Noorderplantsoen is een klein park niet geschikt voor grootschalige manifestaties."

Met vriendelijke groet,
Boombeschermvrouwe Mevrouw Kiki