Skatebond Nederland

Arjan Mombarg wint eerste skeelermarathon Topcompetitie (11 mei 2002)

Arjan Mombarg uit Vorden heeft zaterdag de eerste marathon gewonnen in de Internationale Univé Topcompetitie. Mombarg profiteerde in deze 75 km lange Elfmerentocht rond Bantega van het feit dat de favoriete Franse ploegen vooral op elkaar letten, en op Mombargs Nefit-ploeggenoot Arjan Smit.

Daardoor waren ook de nummers twee en drie verrassende namen: Henry Koers uit Kamperveen (ploeg Univé/Mogema) en André Klompmaker uit Oosterwolde (Vadesto). Deze drie vormden in de laatste fase van de wedstrijd een kopgroep. Het initiatief daartoe was genomen door Henry Koers, die met nog ongeveer 30 km te gaan (zes plaatselijke omlopen van 5 km) in zijn eentje vertrok. Het peloton, of wat daar nog van over was - ongeveer twintig rijders - liet hem gaan, omdat het al tal van ontsnappingspogingen had meegemaakt en omdat het waarschijnlijk dacht Koers nog wel terug te zien. Verder kon Koers zich enigszins laten camoufleren door het C/veteranenpeloton, dat 45 km reed en nog moest afsprinten.

De eenzame vluchter kreeg met nog 10 km te gaan gezelschap van de latere winnaar Arjan Mombarg. Kort daarop voegde ook André Klompmaker zich bij hen. Uiteindelijk was de voorsprong zo groot geworden dat voor de achtervolgers de sprint om de vierde plaats restte. Die werd gewonnen door de Fransman Lannezval, voor landgenoot Alban Chardel en Arjan Smit uit Nijeveen. Zevende werd Philippe Boulard, de Fransman die normaliter tot de favorieten hoort in wedstrijden als deze, maar nog niet in topvorm steekt. Roel van Hest uit Apeldoorn kwam als achtste over de streep.

Arjan Smit had in de grote omloop van 35 km een keer of vijf gedemarreerd. Steeds kreeg hij attente Franse rijders mee uit onder meer de sterke Salomon-ploeg, die echter niet enthousiast waren om kop over te nemen, waardoor de groepjes steeds werden teruggepakt. Ook Marcel Oosten (ploeg StouwdaMonda), Haico Bouma (Bouma Sport) en opnieuw Mombarg waren actief voorin.

Bij de vrouwen, die 45 km reden, werd Jannitta Spigt uit Wervershoof eerste, gevolgd door Nienke Stenekes uit Damwoude en Sonja Kolijn uit Rotterdam.

Eerste B-rijder was Geert Plender uit Kamperveen, die zich tot het eind had gehandhaafd in de hoofdmacht bij de A-rijders. Eerste veteraan werd Henk Lankhorst uit Aalten, eerste C-rijder Peter ter Stege uit Ede.

Uitslagen en foto's: www.skatebond.nl/persinfo


---