Rijksuniversiteit Groningen

De ruimte van de wereld en de belofte van heelheid

Is de oecumenische droom van de eenheid en heelheid van de mensheid een illusie? Niet voor Hans Hoekendijk (1912-1975), Hans Jochen Margull (1925-1982) en Ernst Lange (1927-1974). Promovendus Frank Petter onderzocht het begrip 'wereld' in de missionaire ecclesiologieën van deze drie denkers. In de missionare ecclesiologie gaat het om een visie die ernst maakt met het gegeven dat de kerk 'gezonden' is. Dat betekende voor Hoekendijk, Margull en Lange vooral dat de zending van God uit naar de wereld plaatsvindt, onafhankelijk van de kerk. Met hun wereldgerichtheid onderscheidden zij zich van veel tijdgenoten. Alle drie liepen ze (elk op eigen wijze) echter vast, omdat ze van de (onjuiste) vooronderstelling uitgingen dat de veranderende wereld vastgelegd kan worden in één alles overkoepelend begrip. Hierdoor raakten zij de aansluiting met de concrete empirische ruimte van de wereld kwijt. Niettemin is hun gedachtegoed nog steeds erg actueel en ook bruikbaar. Vanuit de crisis waarin christendom en moderniteit zich bevinden, blijkt dat zij gezocht hebben naar een model waarin heelheid en contextuele verscheidenheid met elkaar samenhangen. Petter concludeert dat het universalisme en christocentrisme in het denken van Hoekendijk, Margull en Lange opnieuw betekenis kan krijgen. Vooral wanneer er gezocht wordt naar eenheid en heelheid in een gefragmentariseerde postmoderne samenleving.

Frank Anthonie Petter (Breda, 1956) studeerde theologie aan de Theologische Universiteit Kampen. Hij is predikant van de protestantse kerkgemeenschap Dongen en Rijen. Daarvoor was hij predikant van de gereformeerde kerken van Luttelgeest-Kuinre en Goes.

Datum en tijd

donderdag 11 juli 2002, 16.00 uur

Promovendus

F.A. Petter, e-mail: fapotter@concepts.nl

Proefschrift

Profanum et promissio. Het begrip wereld in de missionaire ecclesiologieën van Hans Hoekendijk, Hans Jochen Margull en Ernst Lange

Handelsuitgave

Uitgeverij Boekencentrum. ISBN 90 239 1177 6. Winkelprijs 24,90 euro

Promotores

prof.dr. L.A. Hoedemaker en prof.dr. P.N. Holtrop

Faculteit

godgeleerheid en godsdienstwetenschap

Plaats

Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Personalia