Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

MINISTERIE VWS http://minvws.nl

Min VWS: Internationale Bijeenkomst Codex Alimentarius

Woensdag 8 mei 2002, nummer 60

INTERNATIONALE BIJEENKOMST CODEX ALIMENTARIUS

Directeur-generaal ir. J.F. de Leeuw van de Voedsel en Waren Autoriteit opent op maandag 13 mei in Den Haag de bijeenkomst van de Committee on Pesticide Residues (CCPR) van het Codex Alimentarius. De CCPR komt jaarlijks onder Nederlands voorzitterschap in ons land bijeen. In het Nederlands Congrescentrum komen afgevaardigden uit circa 60 landen en internationale organisaties bijeen met als doel, mondiale normen voor maximaal toelaatbare bestrijdingsmiddelen in voedselproducten te ontwikkelen.

De Codex Alimentarius is een in 1962 opgericht overlegorgaan van de organisaties FAO (Food and Agriculture Organisation) en de WHO (World Health Organisation) van de Verenigde Naties, waarin wereldwijde normen over voedsel worden geformuleerd. Deze normen vormen weer de basis voor de nationale en communautaire wetgevingen. Het belang van en de belangstelling voor de Codex nemen de laatste jaren sterk toe. Dit komt enerzijds doordat de WTO sinds 1995 de Codex-normen als uitgangspunt bij de beoordeling van handelsgeschillen hanteert en anderzijds door het sterk toegenomen aantal ledenlanden (165) en het versterkte belang van consumenten bij de veiligheid van voedsel. Binnen de Codex is het werk in 30 besluitvormende comités verdeeld. Deze vergaderen één keer per jaar.

Vertegenwoordigers van de media zijn uitgenodigd de openingsceremonie op 13 mei aanstaande bij te wonen. De bijeenkomst vindt plaats in het Nederlands Congresgebouw, Churchillplein 10, Den Haag. Een volledig informatiepakket over de bijeenkomst is ter plaatse beschikbaar of kan per e-mail opgevraagd worden via: info@codexalimentarius.nl

-0-0-0-