Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Persbericht 02/057

Ministerie van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid Directie
Communicatie

15 mei 2002

Nr. 02/057

Marokko stemt in met controle bijstandsfraude

Nederland en Marokko zijn het vanmiddag in Den Haag eens geworden over een nieuw verdrag over de sociale zekerheid. De controle op mogelijke bijstandsfraude maakt daarvan deel uit. Nederlandse ambtenaren in Marokko mogen daardoor controleren of iemand die in Nederland een bijstandsuitkering aanvraagt in Marokko over vermogen beschikt. Dit kan onder meer worden vastgesteld door kadasteronderzoek ter plekke.

De Marokkaanse delegatie heeft vandaag ingestemd met deze controle nadat minister Vermeend van Sociale Zaken en Werkgelegenheid een wetsvoorstel had ingediend bij de Tweede Kamer waarbij de export van sociale uitkeringen naar Marokko wordt stopgezet.

Het nieuwe verdrag heeft betrekking op alle onderdelen van de socialezekerheidsrelatie tussen Nederland en Marokko. Naast controle op bijstandsfraude betreft dit met name de export van kinderbijslag, WAO- en ANW-uitkeringen. Het verdrag stelt de Nederlandse overheid in staat om ter plaatse te controleren of de uitkeringen aan de Nederlandse regels voldoen.

De verwachting is dat beide regeringen spoedig het verdrag zullen tekenen. Als Marokko voor 1 juli a.s. het verdrag tekent, gaat de export van uitkeringen gewoon door.