Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Onafhankelijke commissie onderzoekt veiligheid Fortuyn

14 mei 2002

Het kabinet heeft een onafhankelijke commissie ingesteld die de feiten moet onderzoeken over de veiligheid van de heer W.S.P. Fortuyn voorafgaand aan de aanslag op hem op 6 mei. De commissie gaat na wat de activiteiten zijn geweest van overheidsinstanties die verantwoordelijk zijn voor de veiligheid. Ook bekijkt de commissie of en hoe er verzoeken om beveiliging zijn gedaan en hoe daarop is gereageerd. De commissie onderzoekt verder hoe overheidsinstanties zijn omgegaan met dreigings- en veiligheidsanalyses.

Voorzitter van de commissie is mr. H.F. van den Haak. De heer Van den Haak was van 1991 tot 1999 president van het gerechtshof Amsterdam. Leden zijn:

*

mr. R.J. Hoekstra, sinds 1994 lid van de Raad van State, daarvóór secretaris-generaal op het ministerie van Algemene Zaken;
*

prof. dr. C. Fijnaut, hoogleraar Rechtsvergelijking aan de Katholieke Universiteit Brabant en buitengewoon hoogleraar Criminologie en Strafrecht aan de Katholieke Universiteit Leuven;

*

mevrouw mr. S.J.E. Horstink-von Meyenfeldt, sinds 2000 substituut-ombudsman bij de Nationale Ombudsman en daarvóór Officier van Justitie in Den Haag;

*

K.J.H.H. Sietsma, directeur bij Control Risks Group Ltd., oud-commissaris bij de Amsterdamse politie, destijds leider van het onderzoek naar de Heineken-ontvoering.

De commissie zal zo spoedig mogelijk verslag uitbrengen aan de ministers De Vries (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) en Korthals (Justitie), voorzien van conclusies en aanbevelingen. Een uiterste datum waarop de commissie verslag moet uitbrengen is niet vastgelegd.

De commissie richt het onderzoek naar eigen inzicht in, kan zich laten ondersteunen door personen of instanties die zij daarvoor nodig vindt, kan zich rechtstreeks wenden tot alle instanties en personen die een bijdrage kunnen leveren en krijgt toegang tot alle stukken van de overheid.

---