Gemeente Zwolle

Datum uitgave: 08-05-2002


Onderwerp :Milieu en woonomgeving

Dinsdag 14 mei a.s. wordt een lezing gehouden over Park Eekhout. De bijeenkomst is in het Refter van het Dominicanenklooster, Assendorperstraat 29, en begint om 20.00 uur. De lezing is onderdeel van een reeks lezingen over de geschiedenis van Zwolle. De lezingen worden georganiseerd door onder meer de vereniging Vrienden van de Stadskern en Monumentenzorg. De toegang is gratis. Informatie kan men inwinnen bij: www.historischcentrumoverijssel.nl. Momenteel ondergaat Park Eekhout een grote opknapbeurt. De Vereniging Vrienden van de Stadskern, Stichting Groenstad Zwolle, Bewonersvereniging Binnenstad Zwolle, Stichting As, Wijkplatform Assendorp, Parkschool, bewoners en de gemeente hebben samen een plan opgesteld. Doel was het oorspronkelijke karakter van het park te herstellen en de inrichting te verbeteren.

De actuele ontwikkelingen in het park, zijn voor de historische organisaties van Zwolle aanleiding om Park Eekhout als onderwerp op te nemen in de lezingenreeks. Tijdens de lezing wordt aandacht geschonken aan de historie van het Park en zijn omgeving. Daarnaast wordt het plan tot herstel van de kenmerkende Engelse landschapsstijl en de verbetering van het park uiteengezet.

Het park vindt zijn oorsprong rond 1860, toen in opdracht van de heer Eekhout een villa werd gebouwd en een tuin aangelegd. Na het overlijden van de heer Eekhout in 1910, werden het huis en de tuin eigendom van de gemeente Zwolle. Sindsdien hebben de villa en de tuin diverse functies gehad en zijn er uiteenlopende plannen geweest voor nieuwe functies of inrichting. De basis van de oorspronkelijke tuinaanleg is heel goed bewaard gebleven. De toen met zorg geselecteerde bomen zijn indrukwekkende exemplaren geworden. Samen met de nieuwe inrichting maken deze bomen Park Eekhout tot een cultuurhistorisch én een sfeer- en gezichtsbepalend element in de Zwolse binnenstad.

Bron: Communicatie

Datum van 08-05-2002 tot 15-05-2002