NMBS

10/05/02

Mededeling van de Voorzitter

De voorzitter van de Raad van Bestuur van de NMBS, Alain Deneef, verwondert zich over de geschreven verklaringen van Christian Heinzmann aan de Kamer waarin hij zegt in de toekomst alle contact met de NMBS te willen vermijden.

Hij benadrukt dat die verklaringen in strijd zijn met de termen die hij gebruikte in zijn ontslagbrief van 1 mei en met de verklaringen die hij aflegde in de installeringsvergadering van de Raad van Bestuur op maandag 6 mei in Brussel.

Hij herinnert eraan dat de brief die Christian Heinzmann op 8 mei aan de Kamer stuurde in antwoord op de vragen van de parlementsleden, een unilaterale daad van terugtrekking gericht tot derden betreft.

Christian Heinzmann heeft immers niets van die aard laten weten, noch aan de NMBS, noch (althans volgens haar voorzitter) aan de openbare aandeelhouder.

De voorzitter van de NMBS wijst erop dat de ontslagnemende gedelegeerd bestuurder zich niet met een eenvoudige verklaring kan ontdoen van wat is vastgelegd in het Koninklijk Besluit, beraadslaagd in de Ministerraad, conform de wet van 22 maart 2002.

Deze stap van Christian Heinzmann heeft met andere woorden geen invloed op zijn verplichtingen ten opzichte van de NMBS.

Desalniettemin, als zijn verklaring in de Kamer door de feiten zou worden bevestigd en als de NMBS hierdoor nadeel zou ondervinden, eigent de maatschappij zich het recht toe om Christian Heinzmann de verplichtingen verbonden aan zijn functie te doen respecteren.

De Raad van Bestuur zal er in ieder geval over waken dat de continuïteit van de werking van de verscheidene beheersorganen van de Maatschappij wordt gewaarborgd.

© 2002 NMBS