Gemeente Hoorn

13 mei 2002

Controle op bedrijventerrein Hoorn-80

De laatste jaren hebben diverse afdelingen van de gemeente Hoorn en onder andere de politie steeds vaker geconstateerd dat de milieusituatie van het bedrijventerrein Hoorn-80, met name de buitenterreinen, er minder op wordt. Tijdens het uitvoeren van controles en naar aanleiding van klachten werd hier aandacht aan besteed, maar het idee bleef bestaan dat er een grootschaliger controle moest plaatsvinden. Daarom gaat de gemeente Hoorn in overleg met de handhavingspartners op 14 en 15 mei 2002 een controlebezoek brengen aan alle bedrijven op Hoorn-80.

Handhaving In het kader van het handhavingsprogramma 2002 is besloten om in samenwerking met de regiopolitie West-Friesland, de brandweer en de provincie Noord-Holland bij alle bedrijven op het industrieterrein een controle uit te voeren waarbij als eerste belangrijke stap het gewenst is de "zichtbare" overtredingen op te heffen.

Luchtfoto's Om enig inzicht te hebben in de te verwachten overtredingen heeft vooruitlopend op de controle een bezoek aan alle bedrijven op het terrein plaatsgevonden. Hierbij is visueel een aantal overtredingen opgevallen. De regiopolitie West-Friesland heeft in een aantal gevallen luchtfoto's van de situatie gemaakt. De meest geconstateerde overtredingen zijn:
- oneigenlijk gebruik van openbaar gebied;
- onverzorgde dan wel onjuiste opslag van grond- en afvalstoffen en materialen en machines op minder zichtbare plaatsen achter de bedrijven;
- het opstellen van machines, containers, vrachtwagens en aanhangers op de openbare weg;
- het wassen van voertuigen en machines op de openbare weg of op eigen terrein zonder over de juiste lozingsfaciliteiten te beschikken;
- het in gebruik hebben van containers als opslagplaats voor diverse producten, stoffen en/of gereedschappen op een onjuiste plaats (brandgang) of zonder aan de eisen te voldoen.

Controle De gemeente heeft in overleg met de handhavingspartners gekozen voor 14 en 15 mei 2002 als data voor een controlebezoek aan alle bedrijven op Hoorn-80. Bij het constateren van eerdergenoemde overtredingen zal strafrechtelijk en/of bestuursrechtelijk worden opgetreden. Dit geldt ook voor eventuele andere te constateren overtredingen op het gebied van de bouw- en milieuwetgeving.

Alle bedrijven op Hoorn-80 hebben een brief gekregen over de controle.