Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis

14/05/02 Werkbezoek Koningin en staatssecretaris Vliegenthart aan zorgboerderijen

Hare Majesteit de Koningin brengt dinsdag 14 mei 2002 een werkbezoek aan twee zorgboerderijen in Luttenberg en Haaksbergen. De Koningin zal worden rondgeleid en zich laten informeren over het beleid en de organisatorische aspecten van de zorgboerderijen. Zij wordt hierbij vergezeld door mevrouw A.M. Vliegenthart, Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Zorgboerderijen combineren landbouw en zorg door het bieden van dagbesteding, arbeidstraining of een begeleide werkplek aan zorgvragers op het agrarisch bedrijf. Deze zorgvragers, ook wel 'hulpboeren' genoemd, zijn mensen met een verstandelijke of lichamelijke handicap, (ex-) psychiatrische clienten, ouderen of langdurig werklozen. Zij werken mee op de boerderij onder begeleiding van de boer en/of boerin. Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en het Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij stimuleren de combinatie landbouw en zorg onder andere via een subsidie aan het Landelijk Steunpunt Landbouw & Zorg. In Nederland bestaan momenteel 320 zorgboerderijen.

De eerste boerderij die bezocht gaat worden is Erve Meijerinkbrink in Haaksbergen. Het is een varkenshouderij met fok- en vleesvarkens en enige akkerbouw. Op de boerderij werken 8 mensen met een verstandelijke handicap en 2 psychiatrische cliënten. De tweede zorgboerderij is Het Oosterbroek in Luttenberg. Dit is een ecologisch melkveebedrijf waar psychiatrische cliënten onder andere de dieren verzorgen.