Ingezonden persbericht

Cultuur op de Campus
Dienst Studentenzaken, Katholieke Universiteit Nijmegen

Nijmegen 16 april 2002

Persbericht nr. 34: programma Cultuur op de Campus mei en juni 2002

Aan de redacties,

Bij deze ontvangt u het persbericht over het programma van Cultuur op de Campus in mei en juni. De laatste programmamaanden van het jaar staan boordevol culturele hoogstandjes. Naast het Diesfeest, de finale van de theatersportcompetitie en de vaste programmering in en rond het CultuurCafé en in Halte4 gaat deze maand de aandacht uit naar maar liefst drie festivallen. Koorts, CultureAltDelete en het Groote Pleinfestijn sieren de Nijmeegse campus in de aanloop naar de zomer! Het programma van het Pleinfestijn ontvangt u te zijner tijd per mail. Mocht u nog vragen hebben over het programma of over de aktiviteiten van Cultuur op de Campus, dan kunt u ten alle tijden contact met mij opnemen.

Met vriendelijke groet,
Annemieke Attema
Publiciteit Cultuur op de Campus
T: 024-3615912 / E: A.Attema@dsz.kun.nl / W : www.cultuuropdecampus.nl

Koorts!
Kunstenfestival
In de aanloop naar de zomer breekt Koorts los! Dat betekent twee weken lang koortsig genieten van muziek, theater, beeldende kunst, dans, film en multimedia op verschillende lokaties in Nijmegen. Koorts is een festival dat aandacht besteedt aan alle aspecten van de hedendaagse kunst. Imtekato, Diogenes, de SPC en Cultuur op de Campus sloegen hun handen ineen om jou mee te nemen op een Koortsige toer door cultureel Nijmegen. Van 13 tot 23 mei is er van alles te doen op de Oranjesingel 42, in Diogenes en op de Campus. Het hele programma van Koorts vind je op www.kun.nl/koorts en in het Koorts-programmaboekje. Natuurlijk kun je voor meer informatie ook even bellen met Cultuur op de Campus!

Dinsdag 14 mei
Koorts: Singer/songwriter Liseth SalT
Zangeres en gitariste SalT bracht haar songs al op vele plekken ten gehore. Ze speelde op het Engelse kunst- en muziekfestival Greenbelt en het Nederlandse FlevoFestival. Ook bij 3FM en TMF is SalT al bekend! SalT doet het singer-songwriterschap eer aan met haar ingetogen muziek en expressieve persoonlijkheid. Voor de nodige inspiratie kun je tijdens Koorts wegdromen bij de muziek van deze Nederlandse singer/songwriter. CultuurCafé, 17:30-19:00 uur

Woensdag 15 mei
Koorts: Dans
Vanavond staat het CultuurCafé in het teken van de dans. En er wordt niet alleen gedanst maar ook gesproken. Want iedereen danst weleens. Maar wat is dans eigenlijk? Waarom dansen wij? Koorts presenteert een ongewone dansvoorstelling van een zestal dansers van de Rotterdamse dansacademie. CultuurCafé, 20:00-21:00 uur

Donderdag 16 mei
Dies-feest
De KUN bestaat 79 jaar en viert dat met een groots DIESfeest voor studenten en personeel. Daar moet je bij zijn! Voor de gelegenheid speelt Loïs Lane het repertoire van ABBA, speelt Ellen ten Damme de sterren van de hemel en brengt Monsieur Dubois je de echte jazz-muziek. En DJ Le Funkubine zweept het ritme op tot in de late uurtjes.
De Refter, Erasmusplein 1, en CultuurCafé, Mercatorpad 1, aanvang 22:00 uur, toegang in de voorverkoop EUR5,-, bij de deur EUR6,-.

Dinsdag 21 mei
Koorts: Muziek door Meer
Velen hebben al geprobeerd de muziek van Meer te omschrijven. Dit bleek bij herhaling onmogelijk! Hoger Mertin (Köln), Matthias Kunst (Nijmegen) en Domimik Schneider (Essen), in 1998 verenigd in Meer, ontvoeren je met een mix van jazz en drum 'n' bass. De muziek van de driemanformatie verbindt de kracht van totaal verschillende instrumenten: percussie, contrabas en blokfluit. Laat je verrassen door Meer!
CultuurCafé, 17:30-19:00 uur

Woensdag 22 mei
Koorts: Cabaret door De Spullenmannen met 'Meer'
Het associatieve, bijna surrealistische beeldend theater van Jelle de Bruijn, Harmen Zijp en Tristan Kruithof, alias de Spullenmannen, toont een wereld waarin mooie en lelijke, bruikbare en nutteloze spullen de hoofdrol spelen. De voorstelling Meer vertelt over een plundertocht waarbij vuilcontainers worden leeggeroofd en idealen worden afgestroopt. De Spullenmannen zoeken naar Meer tijdens Koorts.
CultuurCafé, 20:00-22:00 uur

Donderdag 23 mei
Koorts: Goochelkunst door Ferry Gerats met 'Cum Fraude' Is hij de man met die twee linkerhanden? Nept hij je bij het leven of is hij goudeerlijk? Is hij een genie, een oplichter of een geniale oplichter? Een optreden van deze goochelaar maakt je op zijn minst vele illusies rijker. Halte4, 12:45-13:30 uur

Donderdag 23 mei
Koorts: Meezingfilm 'The sound of music'
Warm je stembanden maar alvast op en haal je lederhosen uit de kast want vanavond wordt de meezingversie van filmklassieker bij uitstek vertoond. The Sound of music is alweer de derde meezingfilm die Breedbeeld in Nijmegen presenteert. Misschien durfde je bij Grease en Saturday Night Fever de stoute schoenen nog niet aan te trekken. Dat probleem is nu opgelost, want tijdens Koorts krijg je vooraf een introducerende zangles! CC3, 19:30-22:00 uur, toegang EUR1

14 tot en met 23 mei
Koorts: Digitale Kunst door Redlinez.nl
Redlinez ontwikkelde een interactief verhaal dat openstaat voor het initiatief en de fantasie van de kijker. Aan de hand van gedachten van een jonge vrouw wordt in drie verschillende lijnen een verhaal verteld. Redlinez bestaat uit gedachten, foto's en een adaptieve soundtrack. Het projekt Redlinez is een samenwerking tussen studenten van de HKU en fotograaf Eric Kampherbeek. Door middel van sequenties laat de fotograaf zijn foto's reageren op het initiatief van de kijker, waardoor een vorm ontstaat die tussen fotografie en film in ligt. Cultuur op de Campus haalt Redlinez met Koorts naar Nijmegen. Twee weken lang is het werk van deze jonge, experimentele kunstenaars te zien in het CultuurCafé.www.redlinez.nl CultuurCafé, dagelijks, toegang gratis.

Donderdag 23 mei
Koorts: Feest!
Op de slotavond wordt groots feest gevierd tijdens het Koortsfeest! Het wordt een koortsige toestand voor de theatergroepen van Imtekato want vanavond worden de prijzen voor de beste theaterproducties uitgereikt. En het wordt spannend, want de prijzen liegen er niet om. Met een eerste prijs van 450 Euro en een tweede prijs van 225 Euro worden de Imtekatoproducties aangemoedigd en gestimuleerd. Na de prijsuitreiking nemen de dj's het roer over en bezorgen zij de festivalgangers nog eenmaal de Koortsrillingen. Tot diep in de nacht kun je het er nog even flink van nemen, alvorens je thuis onder de dekens kan bijkomen van elf dagen Koorts. Diogenes, vanaf 22:00 uur, toegang EUR2,30/leden gratis.

Dinsdag 28 mei
SPC Brultrofee
De slopende voorronden hebben de grootste kanshebbers opgeleverd en vanavond is het zover: de strijd om de Brultrofee breekt los! De Brultrofee is de nu al legendarische interfacultaire soundmixshow van de SPC waarin verschillende studieverenigingen strijden om de meest eervolle trofee die er op de KUN te behalen valt. Een strenge jury beoordeelt de artiesten en de meest overtuigende act wint! Kom kijken en klap je handen stuk voor jouw favoriet.
CultuurCafé, 20:00-22:00 uur

Woensdag 29 mei
Festival: Groote Pleinfestijn
Eind mei vindt aflevering een plaats van het jaarlijkse Pleinfestijn! Met ook dit jaar volop aandacht voor live-muziek, theater, beeldende kunst en nog veel meer. En zelfs eten en drinken is aanwezig op het grasterras bij de Medische faculteit! Een uitgebreid persbericht volgt nog. Geert Grooteplein, grasterras Medische faculteit, 12:00-14:00 uur

Woensdag 29 mei
Halve finale Theatersportwedstrijd
De spanning stijgt in de Nijmeegse theatersportscene want de competitie is op weg naar de ontknoping! En de halve finale draagt hier hard aan bij. Vanavond wordt duidelijk wie er twee weken later zullen strijden in de grote finale van de Nijmeegse Theatersportcompetitie.
CultuurCafé, 20:00-22:00 uur

Donderdag 30 mei
Breedbeeldfilm: Discovery of Heaven
'Ik vond het boek toch beter.' Dat is zo ongeveer de meest gehoorde opmerking na afloop van een bezoek aan The Discovery of Heaven. Of: 'Ik vind de film beter dan het boek'. Of: 'Hè, heerlijk, nu hoef ik dat dikke boek niet meer te lezen.' Boek en film, het is wederom een klassieke twee-eenheid. Breedbeeld draait deze maand de verfilming van Mulisch' meesterwerk 'De ontdekking van de hemel'.
19.30-22.00 uur, CC3, toegang EUR1,-

Maandag 3 en dinsdag 4 juni
Straattheaterfestival Op Straat Gezet
Er is van alles te beleven deze week op de campus! Woensdagmiddag is het tijd voor aflevering twee van het Groote Pleinfestijn en donderdag vindt op de Bèta-faculteit het festival CultureAltDelete plaats. De SPC maakt je op maandag 3 en dinsdag 4 juni alvast festivalklaar met Op Straat Gezet. Dat betekent twee dagen lang straattheater op verschillende lokaties rond het Pieter Bondamplein en de Thomas van Aquinostraat. De SPC installeerde speciaal ter gelegenheid van Op Straat Gezet een groot podium in de buitenlucht. Op maandag om 13:00 uur geeft hofdansgezelschap Les Précieuses Ridicules een voorstelling, om 17:00 uur speelt muziekgezelschap de Bevallige Vrouw op het podium, op dinsdag om 13:00 uur kun je kijken naar Indiase dans door Surayda Mahboeb en om 17:00 uur speelt Mevrouw Bakker een muziektheatervoorstelling. Wil jij je eigen kunsten tentoonstellen op de campus? Dat kan tijdens Op Straat Gezet. Neem dan even contact op met de SPC.

Woensdag 5 juni
Festival: Groote Pleinfestijn
Geert Grooteplein, grasterras Medische faculteit, 12:00-14:00 uur

Donderdag 6 juni
Festival CultureAltDelete
In mei is het zover: voor de derde maal wordt het Toernooiveld van de Bèta-Faculteit omgetoverd tot hèt Cultuurpodium van de Campus! CultureAltDelete is het tweedaagse festival van Cultuur op de Campus dat in samenwerking met de studieverenigingen van de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica tot stand kwam. En vorig jaar was het tijdens beide afleveringen groot feest in de tuin van de Bèta-faculteit. De muzikanten van onder andere Remission, Wealthy Beggar en Luie Hond wisten wel raad met de festivalkriebels! Ook dit jaar wordt het weer cultuur smullen in mei en september op het grasterras van de Bèta's. In de aanloop naar de zomervakantie kun je tussen de colleges en tentamenstress door lekker onthaasten op het Toernooiveld met aflevering 1 van CultureAltDelete. We hebben een mooi programma voor je in petto. En wat kan je beter voorbereiden op al de komende zomerdagen? Juist! Fiets langs, schuif aan en swingen maar!

Dj Josito
De heerlijke lounge-muziek is vanmiddag afkomstig van DJ Josito. Deze koning van de samples zorgt voor de benodigde zomerse sferen op het Toernooiveld en draait de weg vrij naar de optredens van Mimezine en Alkemade & Bloemen. 11:30-12:00 uur, Toernooiveld, Bèta-faculteit

Mimezine
Voor Mimezine is jazz net zo hip als drum'n'bass en spreekt dub net zo tot de verbeelding als de muziek van Stravinsky. Bassist Marc Baronner en drummer Baz Mattie geven vanmiddag handen en voeten aan elektronische muziek, bijgestaan door miss Vera van der Poel als vocaliste. Mimezine brengt grenzeloze en ambachtelijke muziek met de computer als gereedschap. En voor hun is samplen het medium om hoofdzaken in muziek te vertalen. Afgelopen jaar speelde Mimezine enkele voorprogramma's van dance/rock-gifmengers Junkie XL. Vanmiddag staan ze op het programma van CultureAltDelete.
12:00-12:30 uur, 13:15-13:45 uur,Toernooiveld, Bèta-faculteit

Alkemade & Bloemen met 'Sudomotorisch'
Het gaat er duizelingwekkend, druk en dramatisch aan toe bij de heren Leo Alkemade en Roel Bloemen, winnaars van de jury- en publieksprijs op het Groninger Studenten Cabaretfestival 2000. In Sudomotorisch zijn Alkemade en Bloemen elkaars probleem. En er is niks leukers dan mannen met een probleem. Maar er is ook niets gevaarlijker dan mannen met een probleem...Kom kijken naar deze raskomieken op het Toernooiveld.
12:30-13:15 uur, Toernooiveld, Bèta-faculteit

Dj Illvester featuring Breakdance
Stof je skateboard af en zet je pet op want deze dj draait de 'old school'. En wat hoort hier bij? Juist ja, breakdance! 'It's like that, and that's the way it is'! DJ Ilvester draait CultureAltDelete tot een swingend hoogtepunt zodat je nog even lekker kunt nagenieten van de feestmiddag. 16:00-18:00 uur, Toernooiveld, Bèta-faculteit

Donderdag 6 juni
Breedbeeldfilm: Before night falls
In 1990 maakte de Cubaanse dichter en schrijver Reinaldo Arenas na een woelig bestaan een einde aan zijn leven. Arena's levensloop, dat in het teken staat van strijd, literatuur en homoseksualiteit, is treurig, maar toch is Before Night Falls, de verfilming van zijn gelijknamige, postuum gepubliceerde memoires, geen bittere vertelling. In eenvoudige maar veelzeggende scènes kruipt regisseur Julian Schnabel in het hoofd van Arenas (gespeeld door Javier Bardem) en toont zijn herinneringen. Een Oscarnominatie en diverse acteerprijzen waren het gevolg. 19:30-22:00 uur, CC3, toegang EUR1,-

Dinsdag 11 juni
Open DJ Podium De Wasmasjien
Het is weer tijd voor een aflevering van De Wasmasjien! Dat betekent dat de SPC de draaitafels weer eens beschikbaar stelt voor de ambitieuze platendraaiers onder jullie. En wil je jouw plaatjes lekker laten draaien? Bel dan naar de SPC en geef je op voor deze Wasmasjien. CultuurCafé, 17:30-19:00 uur

Woensdag 12 juni
Festival: Groote Pleinfestijn
Geert Grooteplein, grasterras Medische faculteit, 12:00-14:00 uur

Woensdag 12 juni
Finale Theatersportwedstrijd
Een jaar lang speelden de Theatersportverenigingen van Nijmegen de vlammen eraf op het podium van het CultuurCafé. En vanavond komt de beste uit de strijd. Welke groep mag zich de beste improvisatietheatergroep van Nijmegen noemen? Kom kijken naar de grote finale van de Nijmeegse theatersportcompetitie.
CultuurCafé, 20:00-22:00 uur

Donderdag 13 juni
Breedbeeldfilm: No man's land
In No man's land (winnaar van de publieksprijs op het filmfestival in Rotterdam) stuiten een Bosnische en een Servische militair op elkaar in een tussen de linies gelegen loopgraaf. Het liefst zouden ze elkaar vermoorden in dit niemandsland, maar beiden beseffen dat samenwerking de enige kans is om levend uit de netelige situatie te komen. De absurde situatie vormt het uitgangspunt voor bijtende kritiek op alle partijen in de Bosnië-oorlog. Naast op de VN en de media richt Tanovic ook zijn pijlen op het krankzinnige gedrag van de Bosniërs en Serviërs. De film is een spiegel, waarin alle betrokkenen bij het Bosnië-drama zichzelf akelig gereflecteerd zien. 19:30-22:00 uur, CC3, toegang EUR1,-

Dinsdag 18 juni
Poetry Slam
Deze maand ontmoeten dichters en muzikanten elkaar tijdens een heuse Poetry Slam in het CultuurCafé. Op Ruwe Planken, Nijmeegs' jongste literaire tijdschrift, levert een aantal van de dichters en de SPC zorgt voor de live-muziek. Wees getuige van een bijzondere kruisbestuiving! CultuurCafé, 20:00-22:00 uur

Woensdag 19 juni
Festival: Groote Pleinfestijn
Geert Grooteplein, grasterras Medische faculteit, 12:00-14:00 uur

Woensdag 26 juni
Festival: Groote Pleinfestijn
Geert Grooteplein, grasterras Medische faculteit, 12:00-14:00 uur

Expositie
Baciar: Fotografie
www.baciar.com

Expositie
Henry Pennings: Linoleumsneden
www.henrypennings.exto.nl

Info

Cultuur op de Campus
Studentenzaken, Comeniuslaan 6, kelderkamer 71, T: 024-3615912 / E: A.Attema@dsz.kun.nl
W: www.cultuuropdecampus.nl
Studenten Programmerings Commissie
Thomas van Aquinostraat 2.03.02, T: 024-3612823 / E: SPC@student.kun.nl Stichting Breedbeeld
E: bestuur@breedbeeld.orgW: www.breedbeeld.org
Op Ruwe Planken
opruweplanken@hotmail.com.