Ingezonden persbericht

Start Nederlandse dierentuincampagne voor Mata Atlântica - Brazilië

Uitnodiging
persbijeenkomst / campagne 'kick-off'

Namens de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen NVD en namens de Europese organisatie voor dierentuinen en aquaria EAZA nodig ik u van harte uit aanwezig te zijn bij de officiële en feestelijke start van de Nederlandse 'Mata Atlântica-campagne' in de Nederlandse dierentuinen. Het startsein voor deze campagne zal worden gegeven door Mr. Alexandre Scultori, attaché Ambassade van Brazilië.

Dr. L.E.M. de Boer,
Voorzitter Nederlandse Vereniging van Dierentuinen Directeur Apenheul

Datum: dinsdag 14 mei 2002
Aanvang: 11.00 uur
Plaats: Apenheul, Apeldoorn

Bijgaand: Programma 14 mei 2002
Campagne-informatie
Plattegrond ingang genodigden

Voor verdere informatie, vragen, enz.:

Erik Mager, communicatie & educatie Apenheul
tel. 055 3 57 57 00
e-mail: e.mager@apenheul.nl

Corinne Bos en/of Bianca Duijs
Stichting Nationaal Onderzoek Dierentuinen / EAZA Executive Office tel. 020 52 00 750
e-mail: corinne.bos@nvdzoos.nl / bianca.duijs@nvdzoos.nl

Vanaf 11.00 uur: Ontvangst, met een Braziliaans tintje

11.20 uur: Korte wandeling naar het boompad 11.30 uur: Welkom door Dr. Bert de Boer, voorzitter Nederlandse Vereniging van Dierentuinen en directeur van Apenheul. Korte toespraak door Corinne Bos, EAZA Executive Office over de EAZA Rainforest Campaign 2001-2002. Korte toespraak door Cecilia Kierulff (Brazilië), gedragsecologisch onderzoeker van gouden leeuwaapjes die werden getransloceerd vanuit verschillende onbeschermde woudfragmenten naar wat nu het União Biologisch Reservaat is.

12.15 uur: Campagne-start door Mr. Alexandre Scultori, attaché Ambassade van Brazilië

12.30 uur: Braziliaanse lunch + muziek; mogelijkheid voor interviews

13.30 uur: Einde / afloop formeel gedeelte

vanaf 13.30 uur: Mogelijkheid om met een gids naar de vrij op Apenheul levende leeuwaapjes te wandelen, waar ondermeer zal worden ingegaan op de 'oerwoud-survival training', in het kader van het re-introductie programma voor deze aapjes.

Aan de campagne-start wordt meegewerkt door kinderen van Vrije School 'de Vijfster' uit Apeldoorn.

Bereikbaarheid: Langs alle invalswegen van Apeldoorn staat Apenheul uitstekend aangegeven. Parkeren: genodigden voor de start van de Mata Atlântica-campagne kunnen de bijeenkomst bereiken via de dienst-ingang van Apenheul, en daar hun auto parkeren. Plattegrond voor het vinden van de dienst-ingang van Apenheul is bijgevoegd.

Informatie Mata Atlântica-campagne

Mata Atlântica is de naam voor het regenwoud langs de oostkust van Brazilië. Oorspronkelijk was dit woud zo groot als West-Europa, maar tegenwoordig bestaat nog maar 7% van het oorspronkelijke Mata Atlântica uit bos. In deze restanten vind je nog veel dieren en planten die verder nergens ter wereld voorkomen. De gouden leeuwaapjes en de goudkop leeuwaapjes behoren tot de bekendste vertegenwoordigers van de fauna van Mata Atlântica.

Langs de oostkust van Brazilië liggen nu talloze losse stukjes bos. De dieren kunnen vaak niet van het ene stukje bos in het andere komen. Doordat ze hun soortgenoten niet of slecht kunnen bereiken, dreigt een aantal prachtige diersoorten door inteelt uit te sterven.

Gelukkig zetten steeds meer Brazilianen, zowel burgers als politici, zich in voor het behoud van hun bijzondere natuur. Maar ook buiten Brazilië wordt actie gevoerd. De Europese organisatie voor dierentuinen en aquaria EAZA heeft 2002 uitgeroepen tot 'Mata Atlântica-jaar'. Zo kunnen de bezoekers van 280 dierentuinen en aquaria zich dit jaar inzetten voor het behoud van een unieke planten- en dierenwereld. In heel Europa wordt dit jaar geld ingezameld voor Mata Atlântica!

Er zijn verschillende campagne-doelen, zoals financiële ondersteuning van onderzoek naar de overlevingskansen van de dieren en het woud. Ook is er geld nodig voor de uitrusting van de medewerkers aan de verschillende natuurbehoudsprojecten in Mata Atlântica; van kaplaarzen tot terreinwagens. Scholen kunnen leeuwaap-families 'adopteren', enzovoort.

Nederlandse dierentuinen sparen voor 'groene bruggen' De Nederlandse dierentuinen hebben er voor gekozen om geld in te zamelen voor de aankoop en beplanting van grond tussen de bos-fragmenten. Via deze 'groene bruggen' kunnen dieren elkaar weer bereiken en kunnen levensvatbare diergemeenschappen ontstaan. Er zijn vele kilometers 'corridor' (groene brug) nodig in Mata Atlântica, maar elke vierkante meter telt. Gemiddeld kost een corridor van 50 à 100 meter breed 1 tot 2 euro per strekkende meter. Op borden in de dierentuinen wordt de voortgang van de actie bijgehouden en worden de groene bruggen symbolisch op een grote luchtfoto van een Mata Atlântica-gebied aangegeven.

De EAZA (European Association of Zoos and Aquaria) organiseert ieder een jaar een campagne op het gebied van natuurbehoud en natuurbehoudseducatie. Zo worden met elke campagne meer dan 100 miljoen mensen bereikt. In Nederland worden de EAZA-campagnes gevoerd door de 12 dierentuinen die zijn aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen (NVD).

Verdere informatie over bij de NVD aangesloten dierentuinen, over de voorgaande EAZA-campagne (bushmeat), de Mata Atlântica-campagne, enz.: www.nvdzoos.nl en www.eaza.net