Ingezonden persbericht


Persbericht, 13 mei 2002

Lancering dierentuinactie voor het behoud van Braziliaans kustregenwoud

Op 14 mei 2002 zal de campagne voor het Braziliaans kustregenwoud 'Mata Atlântica' officieel van start gaan in 12 Nederlandse dierentuinen. Mata Atlântica was ooit zo groot als West Europa, maar van het oorspronkelijk woud is nu nog maar 7% over. Bovendien bestaat dit restant uit kleine bosgebieden die ver uit elkaar liggen. Hierdoor worden bijzondere diersoorten in dit gebied, waaronder leeuwaapjes, met uitsterven bedreigd.

De bezoekers van de Nederlandse dierentuinen zamelen dit jaar geld in voor de aankoop van stukken land om hiermee bosfragmenten te vergroten en met elkaar te verbinden. Wanneer hierop weer bos wordt aangeplant kunnen dierpopulaties zich uitbreiden en in contact met elkaar komen waardoor het gevaar van inteelt afneemt en de levensvatbaarheid van de populaties toeneemt.

Deze campagne is, net als de succesvolle bushmeat campagne in 2001, onderdeel van de Europese campagne van de European Association of Zoos and Aquaria (EAZA). In Nederland worden de EAZA campagnes gevoerd door de 12 dierentuinen die zijn aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen (NVD).

Wij nodigen u van harte uit aanwezig te zijn bij de officiële en feestelijke start van de Nederlandse 'Mata Atlântica campagne' op 14 mei 2002. Deze start vindt plaatst in Apenheul (Apeldoorn) om 11.00 uur. Daarbij zijn voor interviews aanwezig Dr. Leobert de Boer (Voorzitter NVD), Dr. Kristin Leus (EEP coördinatrice goudkopleeuwaapje), Drs. Koen Brouwer (Directeur NVD) en Drs. Corinne Bos (EAZA).

Voor informatie:
Erik Mager, communicatie & educatie Apenheul, tel. 055 3 57 57 00, e-mail: e.mager@apenheul.nl Corinne Bos, NVD/EAZA cöordinatrice Mata Atlântica campagne, Nederlandse Vereniging van Dierentuinen / EAZA Executive Office, tel. 020 52 00 750, e-mail: corinne.bos@nvdzoos.nl

Meer informatie over de Mata Atlântica campagne en de NVD kunt u vinden op www.nvdzoos.nl. Meer informatie over EAZA en de EAZA Rainforest Campaign kunt u vinden op www.eaza.net.

Bij de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen zijn aangesloten: Apenheul in Apeldoorn, Artis in Amsterdam, Burgers' Zoo in Arnhem, Dierenpark Amersfoort, Diergaarde Blijdorp in Rotterdam, Dolfinarium Harderwijk, Noorder Dierenpark in Emmen, Ouwehands Dierenpark in Rhenen, Safari Beekse Bergen in Hilvarenbeek, Vogelpark Avifauna in Alphen aan de Rijn, Dierenpark Wissel in Epe en Zoo Parc Overloon. De NVD dierentuinen zijn lid van de European Association of Zoos and Aquaria (EAZA). EAZA heeft 285 leden in 34 landen.

Nederlandse Vereniging van Dierentuinen
Postbus 20164 1000 HD Amsterdam
Plantage Kerklaan 38-40 CZ Amsterdam (Artis)
Telefoon (020) 5200750 Fax (020) 5200752
Internet www.nvdzoos.nl
E-mail nvdzoos@nvdzoos.nl
Rabobank Apeldoorn, nr. 394061136 K.v.K. te Rotterdam nr V344490 Erkend bij Koninklijk Besluit van 4 juli 1966