Gemeente Best

14-05-2002
Beëdiging en installatie burgemeester

Vanmiddag zal mevrouw A.M. Demmers - Van der Geest door de Commissaris van de Koningin, mr. F.J.M. Houben, worden beëdigd als burgemeester van de gemeente Best. Op 6 maart jl. was Best één van de twee gemeenten die als eersten in Nederland een burgemeestersreferendum hielden. 64% van de stemmen ging naar mevrouw Demmers - Van der Geest.

Eed
Mevrouw A.M. Demmers - Van der Geest is bij Koninklijk Besluit van 25 april 2002 benoemd tot burgemeester van de gemeente Best. De benoeming gaat in op 15 mei a.s. Hiertoe legt zij vanmiddag de eed af bij de Commissaris van de Koningin van de provincie Noord-Brabant. Dit gebeurt in het Provinciehuis te 's-Hertogenbosch.

Installatie
De nieuwe burgemeester wordt op woensdag 22 mei officieel bij de gemeente Best binnengehaald. Om 16.00 uur begint een installatiebijeenkomst in de raadzaal van het gemeentehuis. Aansluitend biedt het gemeentebestuur de heer en mevrouw Demmers een openbare receptie aan. Deze vindt plaats van 18.00 tot 20.00 uur in de Burgerzaal (gemeentehuis). De receptie wordt twee maal kort onderbroken voor een muzikale groet aan de nieuwe burgemeester; optredens Harmonie St. Caecilia en Showband De Eendracht. Beide optredens worden verzorgd op het plein voor het gemeentehuis.

Procedure
De gemeenteraad van de gemeente Best heeft in 2001 besloten tot het houden van een raadplegend burgemeestersreferendum op 6 maart 2002. Kiesgerechtigde burgers van de gemeente Best hebben de gelegenheid gekregen om de gemeenteraad te adviseren over dé kandidaat voor het burgemeestersambt van de gemeente Best. Hiermee hadden de gemeente Best en de gemeente Vlaardingen gezamenlijk een landelijke primeur. De kandidaten voor het burgemeestersambt zijn door de Vertrouwenscommissie voorgedragen aan de gemeenteraad. Op 6 maart bracht ruim 61% van het aantal kiesgerechtigden (20.521) een stem uit op één van de kandidaten; mevrouw Demmers - Van der Geest of de heer Loohuis. Hiervan gaf 64% de voorkeur aan mevrouw Demmers - Van der Geest.

Vervolgens heeft de gemeenteraad zijn aanbeveling aan de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties gestuurd. De raad deed dit op basis van het advies van de Vertrouwenscommissie en de uitslag van het raadplegend burgemeestersreferendum. Bij Koninklijk Besluit van 25 april 2002 is mevrouw Demmers uiteindelijk benoemd tot burgemeester van de gemeente Best. Zij volgt de heer mr. P.J.J.M. Mangelmans op, die met ingang van 1 juli 2001 gebruik maakte van de mogelijkheid vervroegd uit te treden.