Gemeente Voorschoten

Persberichten - VVD, CDA en PvdA bereiken overeenstemming over coalitieakkoord
Uitgebracht op: dinsdag 14 mei 2002

In Voorschoten hebben VVD, CDA en PvdA overeenstemming bereikt over een programma voor de komende periode. In het programma Vernieuwing in balans 2002 2006 zijn de doelen vastgelegd die de coalitie de komende periode wil realiseren. Het coalitieakkoord wordt op dinsdag 14 mei a.s. door de fractievoorzitters van VVD, CDA en PvdA aan burgemeester W.M. Verver aangeboden.

De coalitiepartijen hebben op een aantal beleidsterreinen ambities geformuleerd.

De hoogste prioriteit in het programma wordt gegeven aan het realiseren van een structureel sluitende begroting. Alleen door het structureel gezond maken van de gemeentebegroting ontstaat er op termijn financiële ruimte voor de ontwikkeling van nieuw beleid. Een structureel sluitende begroting moet uiterlijk in 2005 zijn gerealiseerd.

De coalitie wil de kwaliteit van de communicatie tussen burgers en gemeentebestuur verbeteren. Tevens wordt extra aandacht besteed aan verbetering van de (sociale) veiligheid tot uitdrukking komend in doeltreffende handhaving van de openbare orde en handhaving van regelgeving.

Een aantal andere ambities hebben onder meer betrekking op de woon- en leefruimte in het dorp. Zo wordt in de komende periode de revitalisering van het dorpscentrum in versterkte mate voortgezet. Er komt op korte termijn een visie op het centrum beschikbaar waarin wordt ingegaan op de beide koppen van de Schoolstraat, de locaties Gevers Deynootschool en het M.O.C.-terrein. Tevens wordt ingegaan op versterking van de sociale en culturele activiteiten.

In het programma wordt voorts een aantal voorstellen gedaan ter versterking van de hoogwaardige kwaliteit van de openbare ruimte. Er komt een beleidskader gericht op het versterking van de kwaliteit van de woonomgeving, het welstandsbeleid wordt voorspelbaarder en er wordt actief gemeentelijk beleid gevoerd gericht op het behoud van kenmerkende bouwwerken.

De coalitie gaat zich de komende periode ook inzetten om het beheer van de openbare ruimte verder te verbeteren. Er wordt een meerjarenplanning opgesteld dat onder andere is gericht op het wegnemen van klein maar veelvoorkomende ergernissen zoals vernielingen, graffiti, hondenpoep en zwerfvuil. Ook wordt de mogelijkheid onderzocht om gemeentelijke toezichthouders aan te stellen, die zowel preventief als repressief kunnen optreden.

Ook het verkeer- en vervoersbeleid heeft in het programma een belangrijke plek gekregen. In samenhang met de te ontwikkelen Structuurvisie Voorschoten, wordt de Verkeersnota Voorschoten geactualiseerd. Verder worden er met het oog op het vergroten van de verkeersveiligheid en het ontmoedigen van niet-bestemmingsverkeer planmatig verkeersregulerende maatregelen getroffen. Accent daarbij ligt op woonstraten in de Nassauwijk, Boschgeest en Noord-Hofland. Dit in het kader van het streven naar 30 km/u-zones. Aan de realisatie van Rijksweg 11-West wordt alleen meegewerkt indien is aangetoond dat openbaar vervoersoplossingen (Rijn-Gouwelijn) ontoerijkend blijken, indien onomstotelijk blijkt dat alternatieve tracés (verbeterde DR. Lelylaan-Churchilllaan-tracé) onhaalbaar zijn, indien de gevolgen van deze weg voor het Voorschotense wegennet voldoende zijn onderzocht én indien een zorgvuldige landschappelijke en stedebouwkundige inpassing plaats vindt op basis van ondergrondse aanleg. Een dergelijke studie wordt zo snel mogelijk en in regionaal verband uitgevoerd.

Het gemeentelijk welzijnsbeleid krijgt de komende periode meer flexibiliteit. Op basis van prestatieafspraken komen er tweejaarlijkse subsidieplannen op basis waarvan organisaties ondersteund worden. Er wordt een accommodatienota opgesteld om meer inzicht te krijgen in de kwaliteit en het doelmatig gebruik van de thans beschikbare accommodaties. Tevens vormt deze nota het beleidskader op basis waarvan kan worden besloten bepaalde accommodaties te saneren of te realiseren. Ook wordt het vrijwilligersbeleid de komende periode voortvarend ten uitvoering gebracht. Samen met buurgemeenten wordt daarnaast recreatie, toerisme en evenementenbeleid ontwikkeld. Voorts wordt de participatie van met name jeugd in de sportbeoefening verhoogd.

Op basis van een actuele raming van de leerlingenaantallen wordt een meerjarenbeleidsplan onderwijshuisvesting opgesteld. In samenhang hiermee vindt besluitvorming plaats over accommodaties voor kinderopvang en peuterspeelzalen. In Starrenburg II wordt een school gerealiseerd in combinatie met buitenschoolse opvang en kinderopvang. Verder vindt voor De Vink, Het Kompas en De Regenboog op basis van het meerjarenbeleidsplan de afweging plaats voor mogelijkheden van uitbreiding c.q. herontwikkeling op de bestaande locatie.


- einde bericht -