Gemeente Groningen

14
MEI
13.21

Persbericht

Groningen sluit Rekening 2001 af met positief resultaat 13-05-2002

De Gemeenterekening over 2001 sluit af met een vrij besteedbaar resultaat van 6,3 miljoen euro. Daarnaast hebben de gemeentelijke diensten gezamenlijk een resultaat van 3,7 miljoen euro, waarvoor zij zelf bestedingsvoorstellen zullen doen. Met de Rekening wordt letterlijk een streep gezet onder het laatste volledige boekjaar van het vorige college. Het voordelige resultaat is voornamelijk ontstaan doordat de algemene uitkering van het rijk uit het gemeentefonds -net als vorig jaar- hoger uitviel.

De Gemeenterekening 2001 is de financiële verantwoording over het afgelopen begrotingsjaar. Daarnaast leggen burgemeester en wethouders met de Rekening verantwoording af over het gevoerde beleid in 2001. De Rekening 2001 betekent een definitief afscheid van de gulden. Voor het eerst is de rekening geheel in euros opgesteld.

Het gemeentebestuur heeft in 2001 veel geïnvesteerd in projecten die bijdragen aan het realiseren van de negen kerndoelen uit de Stadsvisie Groningen: het stedelijk alternatief. In deze in najaar 1999 gepresenteerde visie stelt het gemeentebestuur zich ten doel de komende tien jaar vooral te willen investeren in het creëren van werkgelegenheid, het versterken van de concurrentiepositie van de stad en in het verbeteren van de aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt, de leefomgeving en de leefbaarheid, veiligheid, bereikbaarheid, sociale structuur en het woon-, leef- en werkmilieu in de wijken.

Enkele belangrijke projecten in 2001 waren onder meer investeringen in het verbeteren van de veiligheid naar aanleiding van de gebeurtenissen in Enschede en Volendam, de opzet van een integraal veiligheidsbeleid om criminaliteit en overlast tegen te gaan, het realiseren van 20 hectare bedrijventerreinen en 24 duizend vierkante meter kantoorruimte, de oplevering van het Westerhavenproject, het opzetten van diverse leer- werkprojecten, het project Schoon, Heel en Veilig, diverse projecten op het gebied van volksgezondheid en zorg, de voorbereidingen voor de Giro dItalia, de oplevering van ruim 1100 nieuwe woningen en de voorbereidingen voor Meerstad, uitbreiding van het aantal Vensterscholen, de start van het
Antillianen/Arubanenproject Ganashi en de goede voortgang van de wijkvernieuwing.

Inkomsten en uitgaven
De gemeentebegroting voor 2001 telde in totaal bijna 842 miljoen euro aan inkomsten en uitgaven. Belangrijkste inkomstenbronnen waren de uitkeringen van het rijk. Groningen kreeg in 2001 voor 351 miljoen euro aan specifieke rijksuitkeringen. Dit zijn gelden die de gemeente alleen aan een bepaald doel mag uitgeven; bijvoorbeeld onderwijs, bijstandsuitkeringen, werkgelegenheidsprojecten of openbaar vervoer. Daarnaast ontving de gemeente 182 miljoen euro aan algemene uitkering uit het Gemeentefonds. Dit is 25 miljoen euro meer dan waarmee rekening was gehouden in de begroting. Naast deze gelden uit Den Haag had de gemeente in 2001 voor
75,8 miljoen euro aan eigen inkomsten uit belastingen en heffingen. De rest van de inkomsten kwam uit rente en uit zogenaamde goederen en diensten.

Reserve op orde
Om ook in moeilijker tijden geen financiële problemen te krijgen, heeft de gemeente een financiële reserve opgebouwd. De Algemene Egalisatie Reserve is vorig jaar verhoogd naar 10,4 miljoen euro. Daarmee is de reserve weer boven het vereiste minimumniveau van 10 miljoen euro. Samen met de zogenaamde egalisatiereserves van de diensten van 8,2 miljoen euro komt de gemeentelijke financiële buffer voor eventuele tegenslag op 18,6 miljoen euro.

De rekening 2001 komt 22 mei a.s. aan de orde in de commissie Financiën & Veiligheid. Het college legt de rekening op 29 mei ter vaststelling voor aan de gemeenteraad. Het college zal dan ook met de raad bespreken hoe het vrij besteedbare resultaat van 6,3 miljoen euro te besteden.