Vereniging FME-CWM

Handel met China loopt gevaar



Het vernietigen van veterinaire ladingen uit China dreigt de toeleveringsmogelijkheden van het Nederlandse bedrijfsleven ten behoeve van de Olympische Spelen in 2008 ernstig te schaden. Dat schrijft drs. A. Kraaijeveld als voorzitter van de China Kamer van het Nederlands Centrum voor Handelsbevordering in een brief aan de minister van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij. De brief werd mede ondertekend namens de organisaties die de belangen van het Nederlandse bedrijfsleven behartigen in de handel met China.

De wederzijdse handel met China is in een impasse geraakt doordat Nederland veterinaire ladingen uit China vernietigt als de partijen niet in orde blijken te zijn. Inmiddels is bekend dat andere lidstaten dergelijke partijen terugsturen. De Chinese overheid heeft in een eerder stadium te kennen gegeven dat het de betrokken partijen graag retour wil ontvangen. Omdat van Nederlandse zijde geen gehoor wordt gegeven aan deze oproep treffen de Chinese tegenmaatregelen alleen de Nederlandse handel. Schattingen van de tot dusver geleden schade variëren van 50 tot 110 miljoen euro. Nog afgezien van de schade aan de haven Rotterdam, nu en bij een mogelijke verplaatsing van handel van Rotterdam naar Antwerpen. Het is duidelijk dat dit een veelvoud van deze schatting zal zijn.

Op dit moment hbben ruim 200 Nederlandse bedrijven zich bij de NCH China Kamer aangemeld voor toelevering aan Beijing 2008. De voorbereidingen in China voor de Olympische Spelen 2008 zijn al in volle gang. Er zullen miljarden guldens omgaan in de gigantische operatie om van Beijing een groene Olympische stad te maken.