Vlaamse overheid

PERSMEDEDELING VAN HET KABINET VAN MINISTER BERT ANCIAUX VLAAMS

MINISTER VAN CULTUUR, JEUGD, SPORT, BRUSSELSE AANGELEGENHEDEN EN

ONTWIKKELINGSSAMENWERKING 13 MEI 2002

BERT ANCIAUX NODIGT AMERIKAANS AMBASSADEUR UIT VOOR GESPREK OMTRENT

VN-KINDERTOP

Vlaams minister van Jeugd Bert Anciaux is diep ontgoocheld over de slotverklaring van de VN-Kindertop, die afgelopen vrijdag ondertekend werd in New York. Bert Anciaux vindt het bedroevend dat - mede onder zware druk van de Verenigde Staten - in de slotverklaring geen duidelijke standpunten ingenomen worden omtrent een aantal essentiële kinderrechten.

Bert Anciaux betreurt dat onder druk van de Verenigde Staten de slotverklaring nauwelijks verwijst naar de Conventie voor de Rechten van het Kind, die aan kinderen een aantal onvervreemdbare rechten toekent. Voor de minister van Jeugd zijn kinderen mensen met een eigen identiteit en daaraan gekoppelde rechten. Washington herleidt kinderen tot een 'bezit' van ouders. In een dergelijke logica wordt bijvoorbeeld het ouderlijk gezag hoger geacht dan de fysieke integriteit van kinderen en blijven lichaamsstraffen geoorloofd.
Bert Anciaux is ook verbolgen over het feit dat de Verenigde Staten dwars lagen omtrent het verbod op de doodstraf voor kinderen. Het 'recht op leven' is blijkbaar enkel voorbehouden voor ongeboren leven: diezelfde Verenigde Staten steunden immers het Vaticaan en Saoedi-Arabië in hun halsstarrig verzet tegen elke vorm van legale abortus. Daarmee houden de paradoxen niet op. Ongewenste zwangerschappen (en daarmee ook abortussen) voorkomen door een gedegen seksuele voorlichting kan dan weer niet, aldus diezelfde landen: voorlichting dient beperkt te worden tot een wollig discours over seksuele onthouding en trouw. Dat dit niet of nauwelijks aansluit bij de ervaringswereld van miljoenen jongeren waar ook ter wereld, is blijkbaar geen argument. Dat het aantal jonge aids-slachtoffers mondiaal schrikwekkende proporties aanneemt, evenmin.

De VN-Kindertop was dan ook een slag in het water, aldus Bert Anciaux. Dat de Verenigde Staten onder druk van interne oerconservatieve lobbygroeperingen verworden tot objectieve bondgenoten van allerhande reactionaire regimes als Saoedi-Arabië, wekt verbazing. Vlaams minister van Jeugd Bert Anciaux zal daarom de ambassadeur van de Verenigde Staten uitnodigen voor een gesprek om zijn ongenoegen over deze houding op de VN-Kindertop kenbaar te maken. Bert Anciaux roept zijn collega's in de Vlaamse regering (minister Mieke Vogels, bevoegd voor kinderrechten), in de Franse Gemeenschapsregering (minister van Jeugdzaken Rudy Demotte en minister van Jeugdhulp Nicole Marechal) en in de Duitstalige Gemeenschapsregering (minister van Jeugd Hans Niesen) op om dit initiatief gezamenlijk te nemen en zo dit signaal zo krachtig mogelijk te maken.

info : Koen T'Sijen, woordvoerder van
minister Anciaux - tel. (02) 553 28 11
e-mail: koen.tsijen@vlaanderen.be